Poroenon packraft-seikkailu


Jännittävä melontavaellus Käsivarren erämaan koskissa!   

Katso hinnat ja ajankohdat tämän esittelysivun lopusta. 

Poroenon packraft-seikkailu on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.

 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Opastan sinut ainutlaatuisen reitin läpi, joka on kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta, kaukana merkityistä retkeilyreiteistä.

 • Koe vaelluksemme lähtöpisteelle johtava kolmen tunnin ajomatka, joka vie meidät Jäämeren rannoille, jylhien vuorten sisässä kulkevan kilometrien pituisen tunnelin läpi Norjalaiseen vuoristokylämaisemaan, missä lampaat tukkivat ajotien ja laiduntavat ruohikkoisilla rinteillä.

 • Vietä erämaassa 7 päivää ja 6 yötä.

 • Patikoi 17,6 kilometriä Suomen ja Norjan suurtuntureiden juurella.

 • Melo noin 130 kilometriä reitillä, joka kattaa Norjan puolelta alkavan Somasjärven lisäksi kolme keskenään hyvin erilaista erämaan halki kulkevaa jokea: Valtijoki, Poroeno ja Lätäseno.

 • Melo läpi pitkien ja rauhallisten suvantoalueiden, jotka mutkittelevat erämaan korkeiden hiekkaharjujen juurella.

 • Nauti hurjista koskenlaskuista lukuisissa eri vaikeusasteen koskissa ja massiivisissa putouksissa.

 • Hyödynnä rautu-, taimen-, harjus- ja lohivesien erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Vaelluksellamme on varattu hyvin aikaa kalastukselle koko reittimme parhaimmilla kalapaikoilla.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja, hirviä, tunturisopuleita, kiirunoita ja piekanoita.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Majoitu saunalla varustettuihin vuokratupiin, jotka ovat retkikuntamme käytössä.

 • Leiriydy teltan kanssa erämaan syrjäisiin kolkkiin ja kuivata vaatteitasi autiotupien lämmössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärvelle Tundrean mökkeihin, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi 

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta. Yhtä kattavaa kirjallista aineistoa et todennäköisesti saa minkään muun luontomatkailuyrityksen retkillä.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!

Ainutlaatuinen vaellusreitti

Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Lähdemme liikkeelle Norjan Guolasjärveltä, Haltin takaa. Ensimmäisenä päivänä patikoimme n. 17,6 kilometriä ruuhkatonta sekä suhteellisen tasaista ja helppokulkuista reittiä suurtuntureiden lomassa Somasjärvelle, jonka maisemat ovat näkemisen arvoiset. Tämän jälkeen koko loppuvaelluksen n. 130 kilometrin matkasta yli 95% etenemme meloen.

Valtijoki, Poroeno ja Lätäseno ovat syrjäisiä erämaajokia, joiden lähettyvillä ei ole lähes lainkaan merkittyjä retkeilyreittejä. Mitä alemmas etelään melomme, sitä enemmän alkaa reitin varrella näkyä puustoa ja pensaikkoa. Suurtunturit, jylhät putoukset, kiviset kosket ja jokia seurailevat korkeat hiekkaharjut vaihtuvat pitkiin ja rauhallisiin suvantoihin sekä leveään väylään, joka mutkittelee suoalueiden ja tunturikoivikkojen lomassa.

Reittimme kattaa kaiken tasoisia koskia 1-luokasta 6-luokkaan. Niistä osa on useiden kilometrien mittaisia. Melomme kaikki 3-luokan ja sitä helpommat kosket. 4-luokan ja sitä vaikeammat kosket ovat vapaaehtoisia ja helposti ohitettavissa maitse. Tutustu koskiluokituksiin täällä.

Päivittäiset melontamatkat vaihtelevat n. 3,1 kilometristä n. 34,5 kilometriin. Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

 • 1. Päivä: Guolasjärvi - Somashytta autiotupa (kävellen n. 17,6 km) TAI Guolasjärvi - Somasjärvi - Kopmajoen autiotupa (kävellen n. 18 km + meloen n. 3,1 km + kävellen n. 650 m)

 • 2. Päivä: Somashytta autiotupa - Valtijoki telttaleiri (meloen n. 13,8 km) TAI Kopmajoen autiotupa - Valtijoki telttaleiri (kävellen n. 650 m + meloen n. 12 km)

 • 3. Päivä: Valtijoki telttaleiri - UKK:n kämppä & vuokratupa (n. 8,7 km)

 • 4. Päivä: Poroeno UKK:n kämppä & vuokratupa - Tenomuotkan autiotupa (meloen n. 24,3 km)

 • 5. Päivä: Tenomuotkan autiotupa - Hirvasvuopion vuokratupa (meloen n. 25 km)

 • 6. Päivä: Hirvasvuopion vuokratupa - Isokurkkion autiotupa (meloen n. 34,5 km)

 • 7. Päivä: Isokurkkion autiotupa - Markkina (meloen n. 22,5 km)

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös laumoittain tunturisopuleita, mikäli tulee hyvä sopulivuosi. Joka vuosi olemme päässeet myös ihailemaan melko läheltä erilaisia tunturissa asuvia lintuja, kuten kiirunoita, piekanoita ja kapustarintoja. Sääskiä ja mäkäräisiäkin löytyy, mutta tavallisesti puuton ja tuulinen erämaa pitää huolen siitä, että niistä on riesaa vain ajoittain. Lappalainen sanonta kuuluu: "Räkkä ajaa poron tunturiin". Tämä tarkoittaa sitä, että porot pakenevat sääskiä ja mäkäräisiä pusikkoisilta alueilta tunturierämaahan, jossa ne saavat olla rauhassa noilta pieniltä kiusankappaleilta. Etelämmäs puurajan alapuolelle melottuamme tulee kuitenkin sääskiverkko ja karkote varmasti tarpeeseen.

Puhtaat luonnonvedet

Käsivarren erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Vettä ei tarvitse kantaa mukana, sillä sitä on jatkuvasti kätesi ulottuvilla. Sitä voi juoda suoraan joesta jossa melot.

Leiriytyminen​

Ensimmäisenä, neljäntenä ja kuudentena yönä leiriydymme teltoilla Metsähallituksen ylläpitämien autiotupien läheisyyteen, joita saamme käyttää taukokäyttöön ja mm. vaatteiden kuivaamiseen, mutta emme yöpymiseen. Toisena yönä leiriydymme teltoilla Valtijoen varrelle alueelle, jossa ei ole minkäänlaisia rakenteita. Kolmantena ja viidentenä yönä saamme kokea pientä luksusta keskellä erämaata, kun leiriydymme Metsähallituksen vuokratupiin, joihin kuuluu oma sauna.

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta reittimme varrelta Lätäsenon kätkö sekä kahdentoista kätkön sarja, jonka alkupiste on Poroenolla. Lisäksi intohimoisimmille kätköilijöille on tarjolla syrjemmässä Tarvantovaaran erämaa-alueen puolella sijaisteva kätkö. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.


Tulevat Poroenon packraft-seikkailut

Vaellusteni suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa.​

 • Poroenon packraft-seikkailu 2019
 • Poroenon packraft-seikkailu 2020 - HAKU AUKI

Haku vuoden 2020 Poroenon packraft-seikkailulle on auki. Haku jatkuu 31.1.2020 saakka tai niin pitkään kuin on tarvetta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan haun tuloksista viimeistään 29.2.2020.

Hakuprosessin etenemisestä tiedotetaan Wild Adventures Northin Facebook -sivulla. Tykkää sivusta niin näet uusimmat julkaisut facebookin etusivullasi.

Poroenon packraft-seikkailu 2020 - ALUSTAVAT TIEDOT

 • Poroenon packraft-seikkailun 2020 ajankohta: 1.-9.7.2020 (maastossa 2.-8.7.)
 • Opaspalvelun hinta / asiakas: 450 € (sis. alv)
Opaspalvelun hinnasta 50 € (sis. alv) laskutetaan heti kun valittu hakija on ottanut paikan retkikunnassa vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman (ja sen liitteenä turvallisuussuunnitelman sekä kartan reitteineen ja leiripaikkoineen). Retkisuunnitelma jää asiakkaalle omaksi, vaikka hän peruisi osallistumisensa vaellukselle ja siksi maksua retkisuunnitelmasta ei peruutustilanteessa palauteta. Loppuosa opaspalvelun hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen kaikilta vaellukseen osallistuneilta.

 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Kilpisjärvellä Tundrean Saana-mökissä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €) (jokainen osallistuu tähän kuluun, vaikka ei käyttäisi varattua majoitusta)
 • vuokrapackraft + kypärä + liivi + mela + täyttöpussi + paikkaussarja esim. Oulun Melomosta n. 171 €. Tähän voi olla mahdollista saada ryhmäalennus. Voit tuoda myös oman packraftin tai kajakin
 • kuljetukset majoituspaikasta vaelluksen lähtöpisteelle ja vaelluksen päätöspisteeltä majoituspaikkaan yht. n. 38-76 €
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat vuoden 2019 hintojen pohjalta tehtyjä arvioita. Lopulliset hinnat varmistuvat myöhemmin. Opaspalvelun hinta ei nouse.

Peruutustilanteessa asiakkaalta voidaan periä peruutusmaksu, jonka suuruus riippuu peruutusajankohdasta ja peruutuksen aiheuttamista kuluista (Laki matkapalveluyhdistelmistä 901/2017 15 §).

Alennuskampanjat

Tarjoan erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja.

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 45 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2020 useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta (säästät 45 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 22,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki) julkaisun omalla seinälläsi. Huomioi että jakoasetuksen on oltava julkinen.

TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 22,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään yhden suomenkielisen Instagram-käyttäjän TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

Osallistujan kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä melontataitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Sinun on osattava meloa sujuvasti korkeintaan 3-luokan koskissa. Sitä vaikeammat kosket saat halutessasi ohittaa maitse. Sinun on myös osattava uida, jos packraftisi kaatuu. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta rinkan kantamisesta ja erämaavaelluksesta, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet kantamaan yhden päivän aikana 17,6 kilometrin matkan noin 25 kilon edestä varusteita. Tulet melomaan viikossa noin 130 kilometriä kivikkoisissa ja vaativissa koskissa sekä pitkissä ja kestävyyttä vaativissa suvannoissa. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa tuleeko taivaalta lunta vai vettä.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopterikyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.