Poroenon packraft seikkailu

Jännittävä melontavaellus Käsivarren erämaan koskissa!   


Ajankohta: 

Vuosittain kesä-heinäkuussa. Vaellus kestää 9 päivää (maastossa 7 päivää).

Hinta:

1 hlö: 3600 € / hlö (sis. alv)

2 hlö: 1800 € / hlö (sis. alv)

3 hlö: 1200 € / hlö (sis. alv)

4 hlö: 900 € / hlö (sis. alv)

5 hlö: 720 € / hlö (sis. alv)

6 hlö: 600 € / hlö (sis. alv)

7 hlö: 514 € / hlö (sis. alv)

8 hlö: 450 € / hlö (sis. alv)

Hinnan lisäksi osallistujille koituu henkilökohtaisia matka-, majoitus-, varuste- ja ruokakuluja. Katso tarkemmat tiedot kulurakenteesta tämän esittelysivun lopusta.

Tilaus:

Tilaus tulee jättää yhteydenottolomakkeella noin vuosi ennen vaelluksen alkamisajankohtaa. 


Haaveiletko melontavaelluksesta Lapin erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä melomaan?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, tämä Poroenon packraft seikkailu on juuri oikea vaellustuote sinulle!

Poroenon packraft-seikkailu on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.

 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Opastan sinut ainutlaatuisen reitin läpi, joka on kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta, kaukana merkityistä retkeilyreiteistä.

 • Koe vaelluksemme lähtöpisteelle johtava kolmen tunnin ajomatka, joka vie meidät Jäämeren rannoille, jylhien vuorten sisässä kulkevan kilometrien pituisen tunnelin läpi Norjalaiseen vuoristokylämaisemaan, missä lampaat tukkivat ajotien ja laiduntavat ruohikkoisilla rinteillä.

 • Vietä erämaassa 7 päivää ja 6 yötä.

 • Patikoi 17,6 kilometriä Suomen ja Norjan suurtuntureiden juurella.

 • Melo noin 130 kilometriä reitillä, joka kattaa Norjan puolelta alkavan Somasjärven lisäksi kolme keskenään hyvin erilaista erämaan halki kulkevaa jokea: Valtijoki, Poroeno ja Lätäseno.

 • Melo läpi pitkien ja rauhallisten suvantoalueiden, jotka mutkittelevat erämaan korkeiden hiekkaharjujen juurella.

 • Nauti hurjista koskenlaskuista lukuisissa eri vaikeusasteen koskissa ja massiivisissa putouksissa.

 • Hyödynnä rautu-, taimen-, harjus- ja lohivesien erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Vaelluksellamme on varattu hyvin aikaa kalastukselle koko reittimme parhaimmilla kalapaikoilla.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja, hirviä, tunturisopuleita, kiirunoita ja piekanoita.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Majoitu saunalla varustettuihin vuokratupiin, jotka ovat retkikuntamme käytössä.

 • Leiriydy teltan kanssa erämaan syrjäisiin kolkkiin ja kuivata vaatteitasi autiotupien lämmössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärvelle Tundrean mökkeihin, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi 

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta. Yhtä kattavaa kirjallista aineistoa et todennäköisesti saa minkään muun luontomatkailuyrityksen retkillä.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!

Ainutlaatuinen vaellusreitti

Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Lähdemme liikkeelle Norjan Guolasjärveltä, Haltin takaa. Ensimmäisenä päivänä patikoimme n. 17,6 kilometriä ruuhkatonta sekä suhteellisen tasaista ja helppokulkuista reittiä suurtuntureiden lomassa Somasjärvelle, jonka maisemat ovat näkemisen arvoiset. Tämän jälkeen koko loppuvaelluksen n. 130 kilometrin matkasta yli 95% etenemme meloen.

Valtijoki, Poroeno ja Lätäseno ovat syrjäisiä erämaajokia, joiden lähettyvillä ei ole lähes lainkaan merkittyjä retkeilyreittejä. Mitä alemmas etelään melomme, sitä enemmän alkaa reitin varrella näkyä puustoa ja pensaikkoa. Suurtunturit, jylhät putoukset, kiviset kosket ja jokia seurailevat korkeat hiekkaharjut vaihtuvat pitkiin ja rauhallisiin suvantoihin sekä leveään väylään, joka mutkittelee suoalueiden ja tunturikoivikkojen lomassa.

Reittimme kattaa kaiken tasoisia koskia 1-luokasta 6-luokkaan. Niistä osa on useiden kilometrien mittaisia. Melomme kaikki 3-luokan ja sitä helpommat kosket. 4-luokan ja sitä vaikeammat kosket ovat vapaaehtoisia ja helposti ohitettavissa maitse. Tutustu koskiluokituksiin täällä.

Päivittäiset melontamatkat vaihtelevat n. 3,1 kilometristä n. 34,5 kilometriin. Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

 • 1. Päivä: Guolasjärvi - Somashytta autiotupa (kävellen n. 17,6 km) TAI Guolasjärvi - Somasjärvi - Kopmajoen autiotupa (kävellen n. 18 km + meloen n. 3,1 km + kävellen n. 650 m)

 • 2. Päivä: Somashytta autiotupa - Valtijoki telttaleiri (meloen n. 13,8 km) TAI Kopmajoen autiotupa - Valtijoki telttaleiri (kävellen n. 650 m + meloen n. 12 km)

 • 3. Päivä: Valtijoki telttaleiri - UKK:n kämppä & vuokratupa (n. 8,7 km)

 • 4. Päivä: Poroeno UKK:n kämppä & vuokratupa - Tenomuotkan autiotupa (meloen n. 24,3 km)

 • 5. Päivä: Tenomuotkan autiotupa - Hirvasvuopion vuokratupa (meloen n. 25 km)

 • 6. Päivä: Hirvasvuopion vuokratupa - Isokurkkion autiotupa (meloen n. 34,5 km)

 • 7. Päivä: Isokurkkion autiotupa - Markkina (meloen n. 22,5 km)

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös laumoittain tunturisopuleita, mikäli tulee hyvä sopulivuosi. Joka vuosi olemme päässeet myös ihailemaan melko läheltä erilaisia tunturissa asuvia lintuja, kuten kiirunoita, piekanoita ja kapustarintoja. Sääskiä ja mäkäräisiäkin löytyy, mutta tavallisesti puuton ja tuulinen erämaa pitää huolen siitä, että niistä on riesaa vain ajoittain. Lappalainen sanonta kuuluu: "Räkkä ajaa poron tunturiin". Tämä tarkoittaa sitä, että porot pakenevat sääskiä ja mäkäräisiä pusikkoisilta alueilta tunturierämaahan, jossa ne saavat olla rauhassa noilta pieniltä kiusankappaleilta. Etelämmäs puurajan alapuolelle melottuamme tulee kuitenkin sääskiverkko ja karkote varmasti tarpeeseen.

Puhtaat luonnonvedet

Käsivarren erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Vettä ei tarvitse kantaa mukana, sillä sitä on jatkuvasti kätesi ulottuvilla. Sitä voi juoda suoraan joesta jossa melot.

Leiriytyminen​

Ensimmäisenä, neljäntenä ja kuudentena yönä leiriydymme teltoilla Metsähallituksen ylläpitämien autiotupien läheisyyteen, joita saamme käyttää taukokäyttöön ja mm. vaatteiden kuivaamiseen, mutta emme yöpymiseen. Toisena yönä leiriydymme teltoilla Valtijoen varrelle alueelle, jossa ei ole minkäänlaisia rakenteita. Kolmantena ja viidentenä yönä saamme kokea pientä luksusta keskellä erämaata, kun leiriydymme Metsähallituksen vuokratupiin, joihin kuuluu oma sauna.

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta reittimme varrelta Lätäsenon kätkö sekä kahdentoista kätkön sarja, jonka alkupiste on Poroenolla. Lisäksi intohimoisimmille kätköilijöille on tarjolla syrjemmässä Tarvantovaaran erämaa-alueen puolella sijaisteva kätkö. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.


Kulurakenne


Vaelluksen hinta:

1 hlö: 3600 € / hlö (sis. alv)

2 hlö: 1800 € / hlö (sis. alv)

3 hlö: 1200 € / hlö (sis. alv)

4 hlö: 900 € / hlö (sis. alv)

5 hlö: 720 € / hlö (sis. alv)

6 hlö: 600 € / hlö (sis. alv)

7 hlö: 514 € / hlö (sis. alv)

8 hlö: 450 € / hlö (sis. alv)


Hintaan sisältyy: 

 • Kirjallinen retkisuunnitelma (n. 30 sivua), jossa on kaikki tarvitsemasi tieto mitä tarvitset vaellukselle valmistautumisessa
 • Kirjallinen turvallisuussuunnitelma
 • Skannaukset maastokartasta vaelluksen leiripaikka- ja reittimerkintöineen
 • Etäyhteys eräoppaaseesi koko valmistautumisjakson ajan, alkaen siitä kun sinut hyväksytään retkikunnan jäseneksi
 • Yksilöllinen opastus koko vaelluksen ajan
Vaelluksen hinnasta 50 € laskutetaan heti kun retkikunnan jäsen on ottanut paikan vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman (ja sen liitteenä turvallisuussuunnitelman sekä skannaukset maastokartasta). Retkisuunnitelma jää asiakkaalle omaksi, vaikka vaellus peruuntuisi mistä syystä tahansa. Maksua retkisuunnitelmasta ei palauteta. Loppuosa vaelluksen hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen niiltä, jotka osallistuivat vaellukseen.

Epassi, Eazybreak ja Smartum

Meille käy myös Epassi -maksut, EazyBreak -maksut, SmartumPay -mobiilimaksu, Smartum Liikuntaseteli ja Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli.


Peruutusmaksu 

Peruutustilanteessa asiakkaalta voidaan periä peruutusmaksu, jonka suuruus riippuu peruutusajankohdasta ja peruutuksen aiheuttamista kuluista (Laki matkapalveluyhdistelmistä 901/2017 15 §).

100% tyytyväisyystakuu 

Jos et ole tyytyväinen vaellukseen, saat sen hinnan kokonaisuudessaan takaisin!

Katso täältä mitä asiakkaani kertovat minusta ja yhteisistä vaelluksistamme. 

Muut kulut

Vaelluksen hinnan lisäksi jokaisen on varauduttava myös muihin kuluihin. Näitä ovat mm. henkilökohtaiset varuste-, ruoka- ja matkakulut.

Majoituskulut vaellusta edeltävänä ja vaelluksen jälkeisenä yönä Kilpisjärvellä (maksetaan paikan päällä suoraan majoituspalvelun tarjoajalle):

 • Paikka Tundrean Malla/Saana -mökistä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €) (sisältää 10% ryhmäalennuksen)
 • Vapaaehtoinen aamiainen 10 € (yht. 2 aamiaista 20 €) (voit syödä myös omia)
 • Vapaaehtoiset liinavaatteet 10 € (yht. 2 yöltä 20 €) (voit tuoda myös omasi tai nukkua makuupussissasi)

Kuljetuskulut majoituspaikasta vaelluksen lähtöpisteeseen ja vaelluksen päätepisteestä takaisin majoituspaikkaan (maksetaan paikan päällä suoraan kuljetuspalvelun tarjoajalle): 

 • Kuljetuspalvelu meno- ja paluumatka retkikunnan koosta riippuen yht. n. 43-350 €


Jos sinulla ei ole vaellukseen sopivia melontavarusteita, voit vuokrata ne: 

 • Packraftin ja melontavälineet (sis. kelluntaliivit, kypärä, mela, täyttöpussi ja paikkaussarja) vuokraus vaelluksen ajaksi esimerkiksi matkan varrelta Oulun Melomosta n. 171 €. Tähän voi olla mahdollista saada myös ryhmäalennus.


Varaustilanteen salliessa on lisämaksusta mahdollista vuokrata kokonaisuudessaan omaan käyttöön erämaasta kaksi vuokratupaa. Tuvissa on mm. saunat. Vuokrakulut jaetaan tasan osallistujien kesken:

 • Porojärven vuokratupa (Kekkosen kämppä) 250 € / yö (katso tuvan esittely täältä)
 • Hirvasvuopion vuokratupa 250 € / yö (katso tuvan esittely täältä)


HUOM! Yllä listatut majoitus-, kuljetus- ja välinevuokrauskulut ovat vuoden 2019 hintojen pohjalta tehtyjä arvioita. Lopulliset kulut varmistuvat myöhemmin.

Alennukset

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan.

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta.

Retkikuntalaisen kriteerit

Tulemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä melontataitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Sinun on osattava meloa sujuvasti korkeintaan 3-luokan koskissa. Sitä vaikeammat kosket saat halutessasi ohittaa maitse. Sinun on myös osattava uida, jos packraftisi kaatuu. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta rinkan kantamisesta ja erämaavaelluksesta, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet kantamaan yhden päivän aikana 17,6 kilometrin matkan noin 25 kilon edestä varusteita. Tulet melomaan viikossa noin 130 kilometriä kivikkoisissa ja vaativissa koskissa sekä pitkissä ja kestävyyttä vaativissa suvannoissa. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa tuleeko taivaalta lunta vai vettä.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino tai vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopterikyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.