Miten paino kannattaa jakaa rinkkaa pakatessa?

17.04.2019

Näillä ohjeilla teet vaelluksesta mukavampaa - ja saatat pelastaa selkäsi

Rinkan pakkaamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että paino jakautuu oikein sen sisällä. Liian yläpainoinen rinkka altistaa kaatumisille ja tekee etenemisestä huojuvaa ja raskasta. Liian alapainoinen rinkka rasittaa ristiselkää ja aiheuttaa virheasentoja.

Aina kun valmistaudumme retkikuntani kanssa vaellukselle, kokeilen kaikkien rinkkoja selkääni ja tunnustelen, että ne on saatu pakattua antamieni ohjeiden mukaisesti tasapainoon. Pienillä muutoksilla - vaikkapa vain teltan paikkaa siirtämällä - vaellus on saatu tuntumaan huomattavasti helpommalta ja mukavammalta heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Oppikirjaesimerkit eivät aina ole tosielämässä kaikista toimivin vaihtoehto

Alla olevassa kuvassa olen hahmotellut omaan rinkkaani Paint-piirrustustaidoillani karkean oppikirjaesimerkin painon jakautumisesta. Punainen alue tarkoittaa kaikista painavimpia varusteita. Vihreä alue edustaa kevyimpiä ja hyvin pakkautuvia varusteita. Keltainen alue on enemmän tai vähemmän jotain siltä väliltä.

Näin asia on siis monissa retkiaiheisissa käsikirjoissa ja artikkeleissa esitetty. Neuvoja on aina helppo jakaa, mutta käytäntö osoittaa mitkä neuvot ovat oikeasti toimivia ja mitkä heikkoja. Perusideasta olen samaa mieltä: painavimmat lähimmäksi hartioita ja selkää. Muilta osin mallista voi ja kannattaakin ottaa vapauksia, mikäli homman saa maalaisjärjellä toimimaan paremmin. Oppikirjaesimerkkejä on siis usein hankala ja turhakin yrittää toteuttaa täsmällisesti.

Alla on sama kuva, mutta siihen merkatut painon jakautumisalueet vastaavat enemmän todellisuutta. Paljon muitakin variaatioita on tullut testattua, mutta sekä minä että retkikuntieni jäsenet olemme vuosien varrella huomanneet, että tämä on useimpien kohdalla toimivin tapa, tietysti pienillä yksilöllisillä ja rinkkakohtaisilla muutoksilla.

Varusteiden sijoitteluun vaikuttaa oleellisesti taskujen sijainti rinkassa. Jos ensiapupakkauksen tai sadevaatteiden kohdalla ei ole taskua josta pääsee nopeasti käsiksi em. varusteisiin, ei niitä tietenkään kannata sijoittaa kuvassa esitetyille paikoille. Varusteiden sijoittelusta niiden tarpeellisuuden ja käyttötarkoituksen perusteella kerron jonain toisena kertana (liity sähköpostilistalleni, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon tulevista blogijulkaisuistani.

Yhtä oikeaa mallia ei ole olemassa, mutta perusidea koskee kaikkia: mitä kevyempi varuste, sitä ulommaksi sen voi sijoittaa.

Paino on tärkeää saada jakautumaan tasaisesti myös sivuttaissuunnassa. Muuten rinkka alkaa ennemmin tai myöhemmin painaa toista hartiaa enemmän.

En suosittele roikottamaan mitään varusteita rinkan ulkopuolella etenkään haastavammassa maastossa. Pidemmän päälle ne käyvät vaeltajan omille hermoille heiluessaan, pitäessään ääntä ja takertuessaan eri paikkoihin.


Kysy ja keskustele rinkan pakkauksesta facebookissa

Vaelluksen & retkeilyn aloittaminen -ryhmä on sinulle, joka haluat aloittaa uuden vaellus- ja retkeilyharrastuksen ja oppia hallitsemaan kaikki siihen liittyvät perusasiat. Olitpa sitten kertaamassa tietojasi ja taitojasi tai hankkimassa täysin uutta tietoa ja taitoa, olet tervetullut tähän ryhmään!

Sähköpostilistallani saat säännöllisesti hyödyllisiä vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.