Läskipyörävaellukselle matalalla kynnyksellä
Kaupallinen yhteistyö: Bikester
Läskipyörävaellus erämaassa on halvempaa ja helpompaa kuin moni kuvittelee. Kokemuksen voi hankkia matalalla kynnyksellä, eikä sinun tarvitse ennestään olla lajin vannoutunut harrastaja.
Kun viisi vuotta sitten tutustuin läskipyörien maailmaan, sukelsin suoraan "syvään päätyyn". Lähdin pienen testiryhmäni kanssa viiden päivän pyörävaellukselle Pöyrisjärven erämaahan, kauas merkatuista retkeilyreiteistä.
Vuokrasimme läskipyörät paikan päältä Hetasta. Ennen tätä en ollut koskaan aikaisemmin edes koskenut läskipyörään. En myöskään omistanut "oikeaoppista" pyöräilyreppua, geelipehmustehousuja, runkolaukkua, pyöräilykenkiä tai maastopyöräilykypärää. Käytössäni oli tavallinen vaellusrinkka, juoksutrikoot, polkujuoksulenkkarit ja tavallinen pyöräilykypärä. Lue alempaa, mitä sanottavaa minulla on rinkan ja lenkkareiden käytöstä pyöräilyvaelluksella.
Rakastuin lajiin heti. Testireissun pohjalta kehitin Pöyrisjärven fatbike seikkailun, joita olen järjestänyt asiakasryhmilleni noin joka toinen vuosi.
Viestini retkeilijöille ja vaeltajille on, että läskipyörävaellus erämaassa on halvempaa ja helpompaa kuin moni kuvittelee. Kokemuksen voi hankkia matalalla kynnyksellä, eikä sinun tarvitse ennestään olla lajin vannoutunut harrastaja. Tärkeintä ei niinkään ole viimeistä huutoa olevat varusteet. Niiden edelle nostaisin kolme asiaa, joiden ansiosta pärjäät läskipyörävaelluksella hyvin:
- Riittävän kevyet varusteet. Vaelluksessa ehkä yleisin aloittelijan virhe on pakata kantamuksista liian painavat. Pyöräilyssä tämä korostuu vielä enemmän, sillä liian suuri kuorma tekee hankalassa maastossa etenemisestä todella raskasta.
- Hyvät vaellustaidot. Jos niissä on puutteita, turvallisinta on lähteä opastetussa ryhmässä.
- Hyvä pohjakunto. Huippu-urheilija ei kuitenkaan tarvitse olla. Vaeltaminen ei ole revittelyä vaan matalan intensiteetin tekemistä, mikä pyörävaelluksella näkyy mm. pitkinä talutuksina tunturin rinnettä ylös.
Mitä varusteisiin tulee, monet normaalit vaellusvarusteet soveltuvat läskipyörävaellukseen. Se onko sinulla erikseen pyöräilyyn kehitettyjä varusteita, on enimmäkseen mukavuuskysymys. Tältä pohjalta nostan kolme tärkeää varusteasiaa:
- Pyörälaukut, rinkka / reppu ja tasapainoinen pakkaaminen. Suosittelen kiinnittämään suurimman osan kuormasta pyörään. Jos kuljetat kaikkia varusteita selässäsi, sinun on oltava kovassa kunnossa ja kestettävä epämukavuutta (näitäkin sankareita on ollut ryhmissäni, mutta he ovat yleensä vahvan fysiikan omaavia urheilijoita, joille se ei ole temppu eikä mikään) . Toisaalta jos kaikki paino on pyörässä, etkä kuljeta mitään selässäsi, ajamisen ketteryys kärsii ja pyörän taluttamisesta tulee hyvin raskasta (lisäksi kaikkien varusteiden pakkaaminen pyörään on helpommin sanottu kuin tehty). Kiinnitä siis huomiota siihen, että kokonaisuudesta tulee tasapainoinen. Jos pyörän etuosassa on kiinnitettynä paljon painoa, pyörän ohjattavuus kärsii, eikä rengas nouse niin ketterästi esteiden yli. Huomioi että ajoasennossa rinkka / reppu ei saa painaa kypärän takaosaan, sillä se tekee asennosta hyvin raskaan (tähän voit vaikuttaa mm. jättämällä rinkan yläosan tyhjäksi ja löysäämällä olkaviilekkeitä niin että rinkka tulee vyötäröllä alemmas). Rinkka / reppu ei saisi painaa kuin korkeintaan muutaman kilon. Siksi sinne kannattaa laittaa tilaa vievät mutta kevyet varusteet, kuten keitin, kaasu ja makuupussi (tästä syystä rinkat näyttävät kuvissa isoilta, vaikka ovat kevyitä). Itse pakkaan teltan ohjaustankoon, painavimmat varusteet eli ruoat runkolaukkuun (koska runkolaukun painopiste on alimpana) sekä päivän välipalat, kartat ja navigointivälineet pienempiin rungon ja ohjaustangon "puhelinlaukkuihin". Takana satulaputkessa olevaan tuubilaukkuun voi laittaa vain kevyitä varusteita (mm. crocksit, untuvatakki ja sadetakki), sillä kivisessä maastossa laukku hankaa muuten takarenkaaseen. Tutustu Bikesterin valikoimaan: pyörälaukut.
- Työkalut ja varaosat. Erämaavaellus kuormittaa pyöriä runsaasti ja erilaiset rikkoutumiset kuuluvat lajiin. Sinulla on oltava tarvittavat työkalut, varaosat ja korjaustaidot. Opastettu ryhmävaellus tuo tähänkin turvaa. Vuokrapyörien mukana tulee yleensä pieni korjauspussi, mutta sen varaan ei kannata jättää täyttä luottamusta. Pakollisia työkaluja ja varaosia ovat kuusiokoloavaimet, rengasraudat, pumppu, paikkasarja, vaihtokumit ja takavaihtajan korvakkeet. Myös ketjuöljyä, öljyrätti ja kumihanskoja kannattaa ottaa. Tutustu Bikesterin valikoimaan: korjaus ja huolto.
- Kengät ja vedenpitävät sukat. Erämaa-alueilla (varsinkin Pöyrisjärven erämaan reitillämme) on huomioitava, että kengät tulevat kastumaan ja uppoamaan mutaan lukemattomia kertoja. Pidän parhaimpana vaihtoehtona sellaisia mtb-kenkiä tai polkujuoksukenkiä, joista vesi poistuu itsestään. Jos et halua vaeltaa märillä sukilla, ainoa tapa välttää tämä on vedenpitävät sukat. Suosittelen mahdollisimman korkeavartisia sukkia. Tutustu Bikesterin valikoimaan: mtb-kengät.
Sitten vain suunnittelemaan seuraavaa seikkailua. Toivon että vinkeistä oli hyötyä :)
Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä
Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.