Pöyrisjärven fatbike seikkailu

Urheilullinen maastopyörävaellus lumoavan kauniissa Pöyrisjärven hiekkaerämaassa!   


Ajankohta: 

1.8.-7.8.2022 (maastossa 2.8.-6.8.)

Hinta / hlö:

335 € (sis. alv) + henkilökohtaiset kulut

Hakuaika:

Asiakashaku vuoden 2022 vaelluksille jatkuu! Hakeudu mukaan NYT, sillä viimeiset vapaat paikat täytetään hakujärjestyksessä.

Katso tarkemmat tiedot kulurakenteesta ja hakuprosessista tämän esittelysivun lopusta.


Haaveiletko maastopyörävaelluksesta Lapin erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä pyöräilemään?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, tämä Pöyrisjärven fatbike seikkailu on juuri oikea vaellustuote sinulle!

Pöyrisjärven fatbike-seikkailu on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.

 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Opastan sinut ainutlaatuisen reitin läpi, joka on kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta, kaukana merkityistä retkeilyreiteistä.

 • Vietä erämaassa 5 päivää ja 4 yötä.

 • Aja yli 90 kilometriä vaihtelevassa maastossa, jollaista et koskaan olisi osannut kuvitella näkeväsi Suomessa. Maisema on ajoittain aivan kuin Afrikan savanneilta!

 • Työnnä pyörääsi ylös loputtoman pitkien vaarojen huipuille ja nauti vauhdin hurmasta laskiessasi niiden rinteitä alas.

 • Saavu keskellä erämaata sijaitsevaan vanhaan Lapinkylään ja näe paikallisen väestön elämäntapoja.

 • Aja päätä huimaavan jännittävä reitti Pöyrisjärvessä kaukana rannasta kulkevaa vedenalaista hiekkasärkkää pitkin.

 • Ohita vaikeakulkuinen alue ajamalla Pöyrisjärven tasaista rantaviivaa pitkin vedessä kahden kilometrin unohtumaton matka.

 • Hilaa itsesi ja pyöräsi köysilossilla syvän joen yli.

 • Suorita reiteen saakka ulottuvia kahlauksia pyörän kanssa.

 • Kevennä pyöräsi ja lähde Pöyrisjärven leiristä koko päiväksi hurjastelemaan pitkin korkeita hiekkaharjuja, jotka ovat ajettavuudeltaan ihanteellista offroad-maastoa fatbikelle.

 • Hyödynnä rautu-, taimen- ja harjusvesien hyvät kalastusmahdollisuudet.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja, tunturisopuleita, kiirunoita, kapustarintoja ja piekanoita. Olemme reissullamme nähneet myös ahman.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Kanna vain kolmen ensimmäisen päivän ruoat! Loppureissun ruoat voit luovuttaa ennen vaelluksen alkua kuljetuspalvelulle, joka toimittaa ne kolmannen päivän iltana Pöyrisjärven varaustuvalle. Voit pakata ruokatoimitukseen makusi mukaan omia kylmiä juomia ja vaikkapa savulohta, voita ja perunaa!

 • Majoitu Pöyrisjärven varaustupaan, joka on retkikuntamme käytössä.

 • Nauti kahtena viimeisenä maastoiltana erämaasaunasta Pöyrisjärven rannalla.

 • Leiriydy teltan kanssa erämaan syrjäisiin kolkkiin ja kuivata vaatteitasi autiotupien lämmössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Lapland Hotels Hetassa, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet allasosastoa myöten.

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi 

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!

Ainutlaatuinen vaellusreitti

Pöyrisjärven erämaa on rauhallinen ja syrjäinen alue, jossa ei ole merkittyjä retkeilyreittejä. Vien sinut ainutlaatuiselle reitille, jossa hyödynnämme paikallisten poromiesten mönkijäuria ja vanhaa postipolkua.

Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat n. 20 kilometristä n. 31 kilometriin. Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

 • 1. Päivä: Kalmankaltio - Naltijärven autiotupa (n. 19,5 km). Matkan varrella poikkeamme uralta ja käymme katsomassa Käkkälöjoen varressa sijaitsevia jyrkkiä Kurkkioharjuja.

 • 2. Päivä: Naltijärven autiotupa - Tshuukisautsin autiotupa (n. 28,5 km)

 • 3. Päivä: Tshuukisautsin autiotupa - Pöyrisjärven varaustupa (n. 31 km)

 • 4. Päivä: Koko päivä Pöyrisjärven varaustuvalla + mahdollisuus ajella kevennetyllä pyörällä hiekkaharjuilla ja muualla Pöyrisjärven ympäristössä.

 • 5. Päivä: Pöyrisjärven varaustupa - Näkkälä (n. 10 km)

Metsähallitus luonnehtii reittiämme erittäin vaativaksi. Vaativuus perustuu siihen, että se kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta ja vaatii pettämätöntä suunnistustaitoa. Vaarojen huiput ovat niitä harvoja paikkoja, joissa toimii puhelinverkko. Vaeltajien onkin syytä vieroittautua facebookista, whatsappista ja kaikesta muustakin yhteydenpidosta ulkomaailmaan. Kantamukset painavat hartioita ja täydessä lastissa olevaa pyörää on raskas taluttaa jyrkissä rinteissä. Reitillä on pitkiä kivikkoisia alueita, pitkiä nousuja ja laskuja sekä lukuisia mutaisia suoalueita ja kahlattavia jokia. Kulkemisen arvoiseksi reitin tekee ajettavuudeltaan ihanteelliset hiekka-alueet ja harjanteet, sekä Pöyrisjärven jännittävät vettä pitkin kulkevat reitit!

"Itselleni parasta antia reissussa oli erilainen, erikoinen ja monipuolinen maasto. Enkä voi kieltää etteikö omalta osaltani reitin suola olisi ollut se, mikä jollekin toiselle oli luultavasti suurin koetus, eli jatkuvat vesien ylitykset, kunnon vesi/kuraralli." - Sanna

Maisemat kuin Afrikan savannilla

Pääsemme ajamaan pitkin Suomineidon olkapään puutonta ja aukeaa lakea, jonka ura kulkee osittain Norjan puolella. Puurajan alapuolella hienoimpia osuuksia ovat tunturikoivujen lomassa mutkittelevat tasaiset hiekkaurat ja korkeiden katajapensaiden koristamat hiekkaharjanteet, jotka tuovat mieleen Afrikan savannit. 

Aja pyörällä järven päällä

Päästäksemme Pöyrisjärven varaustuvalle, meidän on päästävä ohi vaikeakulkuisesta alueesta, joka on mahdollista ohittaa ainoastaan ajamalla kaksi kilometriä Pöyrisjärven rantavedessä tasaista hiekkapohjaa pitkin. Seuraavaksi hilaudumme yksi kerrallaan köysilossilla syvän joen yli. 

Tuvan jo näkyessä edessämme on vielä viimeinen koitos. Meidän ja tuvan välissä on joki, joka on mahdollista ohittaa kuivin vaattein ainoastaan ajamalla poispäin rannasta, kohti Pöyrisjärven selkää, vedenalaista hiekkasärkkää pitkin. Särkkä tekee hevosenkengän muotoisen lenkin järven puolelta ja yhdistyy lopuksi tuvan rantaan joen toisella puolella. Tunne on kuin ajaisit pintavedessä keskellä järveä. On syytä käyttää kaikki keskittyminen särkän reunojen tarkkailuun, ettei vain tule vahingossa käännyttyä liian aikaisin tai liian myöhään kohti rantaa.​ Parhaimmillaan et käy kertaakaan yli 30 cm syvemmällä, vaikka särkkä kulkee kymmenien metrien päässä rannasta! 

Kuva: Jarno Laine
Kuva: Jarno Laine

Hiekkaharjut

Ensimmäisenä päivänä poikkeamme ihailemaan Käkkälöjoen mutkittelevassa rannassa olevia jyrkkiä Kurkkioharjuja. Neljäntenä päivänä emme siirry Pöyrisjärven varaustuvalta minnekään, vaan koko päivä on varattu vapaaseen oleskeluun. Voit keventää pyöräsi ja lähteä hurjastelemaan pitkin Pöyrisjärven lähellä olevia korkeita Buolzzat-hiekkaharjuja. Ne ovat ajettavuudeltaan ihanteellista offroad-maastoa fatbikelle. Maisemia ja ajomaastoja löytyy Pöyrisjärven ympäristössä silmien kantamattomiin!

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös laumoittain tunturisopuleita, mikäli tulee hyvä sopulivuosi. Olemme reissullamme nähneet myös ahman ja päässeet ihailemaan melko läheltä erilaisia erämaassa asuvia lintuja, kuten kiirunoita, riekkoja ja kapustarintoja. Sääskiä ja mäkäräisiäkin löytyy, mutta tavallisesti harvapuinen ja tuulinen erämaa pitää huolen siitä, että niistä on riesaa vain ajoittain. Lappalainen sanonta kuuluu: "Räkkä ajaa poron tunturiin". Tämä tarkoittaa sitä, että porot pakenevat sääskiä ja mäkäräisiä pusikkoisilta alueilta erämaahan, jossa ne saavat olla rauhassa noilta pieniltä kiusankappaleilta. Sääskiverkko ja karkote voivat tulla siitä huolimatta tarpeeseen.

Puhtaat luonnonvedet

Pöyrisjärven erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Sitä voi juoda suoraan erämaassa virtaavista joista ja puroista. Alempana erämaan laita-alueella käytämme paikoittain varmuuden vuoksi vedensuodatinta.

Leiriytyminen​

Ensimmäisenä yönä leiriydymme Metsähallituksen ylläpitämälle Naltijärven autiotuvalle, jota saamme käyttää taukokäyttöön ja mm. vaatteiden kuivaamiseen, mutta emme yöpymiseen. Toisena yönä leiriydymme Rajavartioston vanhalle ja heikosti huolletulle Tshuukisautsin tuvalle. Suurin osa retkikunnasta yöpyy toisenkin yön teltoissa. Kolmantena ja neljäntenä yönä yövymme Pöyrisjärven lukitussa varaustuvassa, joka on varattu oman retkikuntamme käyttöön. Varaustuvassa on kamiina, puuvarasto, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhella ja ulkohuussi.

"Erityisen nautinnollista on elämän yksinkertaisuus vaelluksella. Päivän matkan aikana keskitytään etenemiseen ja riittävän energiatason ylläpitämiseen, päivän päätyttyä kuivien vaatteiden päälle saamiseen, syömiseen ja lepoon. Muulla ei juurikaan ole väliä." - Sanna

"Olin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka kivoja ihmisiä reissussa oli, kuinka hyvä yhteishenki meillä oli ja kuinka mukavaa meillä oli silloinkin yhdessä, kun yksilötasolla oli ehkä haastavampia hetkiä. Reissun päätyttyä oli sellainen olo, että lähtisin tämän porukan kanssa koska vaan uudestaan vaeltamaan. Eikä se ajatus ole muuttunut arkeen palaamisen jälkeenkään. Kiitos siis oppaallemme Petterille ja kanssaseikkailijoille ikimuistoisesta reissusta!" - Sanna

Majoittuminen Hettaan

Yövymme Hetassa vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Hetassa sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta Pöyrisjärven kätkö. Sen hakemiseen jää ruhtinaallisesti aikaa neljäntenä päivänä, jonka vietämme kokonaan Pöyrisjärven varaustuvalla. Kätkö sijaitsee useiden kilometrien päässä Pöyrisjärven varaustuvalta, järven toisessa päädyssä. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.


Tulevat Pöyrisjärven fatbike seikkailut - ALUSTAVAT TIEDOT


Vaellusten ja hakuprosessin ajankohdat 

Vaellusteni suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa / vaellus.​

 • Pöyrisjärven fatbike seikkailu 2018 (LOPPUUNMYYTY)
 • Pöyrisjärven fatbike seikkailu 2019 (LOPPUUNMYYTY)
 • Pöyrisjärven fatbike seikkailu 2021 (LOPPUUNMYYTY)
 • Pöyrisjärven fatbike seikkailu 2022

Asiakashaku vuoden 2022 vaelluksille jatkuu! Hakeudu mukaan NYT, sillä viimeiset vapaat paikat täytetään hakujärjestyksessä.

Tiedotan hakuprosessin etenemisestä Wild Adventures Northin Facebook -sivulla. Tykkää sivusta niin näet uusimmat julkaisut facebookin etusivullasi.

Hakulomakkeeseen pääset alla olevasta painikkeesta. 

Vaelluksen hinta

Vaelluksen hinta / hlö on 335 € (sis. alv)

Hintaan sisältyy: 

 • Kirjallinen retkisuunnitelma (n. 30 sivua), jossa on kaikki tarvitsemasi tieto mitä tarvitset vaellukselle valmistautumisessa
 • Kirjallinen turvallisuussuunnitelma
 • Skannaukset maastokartasta vaelluksen leiripaikka- ja reittimerkintöineen
 • Video-opastukset ruokiin ja varusteisiin
 • Etäyhteys eräoppaaseesi koko valmistautumisjakson ajan, alkaen siitä kun sinut hyväksytään retkikunnan jäseneksi
 • Yksilöllinen opastus koko vaelluksen ajan
 • Paikkavaraukset erämaan tupiin (arvo yht. 25,5 €/hlö)
 • Kahden viimeisen päivän ruokien kylmäsäilytys ja kuljetus Pöyrisjärven varaustuvalle (arvo n. 20 €/hlö)
 • Erämaasauna Pöyrisjärven rannassa kahtena viimeisenä maastoiltana (arvo n. 30 €/hlö)
Vaelluksen hinnasta 50€ laskutetaan heti kun valittu hakija on ottanut paikan retkikunnassa vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman. Retkisuunnitelma jää asiakkaalle omaksi, vaikka vaellus peruuntuisi mistä syystä tahansa. Maksua retkisuunnitelmasta ei palauteta. Loppuosa 270€ vaelluksen hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen niiltä, jotka osallistuivat vaellukseen.

Epassi, Eazybreak ja Smartum

Meille käy myös Epassi -maksut, EazyBreak -maksut, SmartumPay -mobiilimaksu, Smartum Liikuntaseteli ja Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli.

Peruutusmaksu 


Peruutustilanteessa asiakkaalta voidaan periä peruutusmaksu, jonka suuruus riippuu peruutusajankohdasta ja peruutuksen aiheuttamista kuluista (Laki matkapalveluyhdistelmistä 901/2017 15 §).

100% tyytyväisyystakuu 

Jos et ole tyytyväinen vaellukseen, saat sen hinnan 335€ kokonaisuudessaan takaisin!

Katso täältä mitä asiakkaani kertovat minusta ja yhteisistä vaelluksistamme. 

Muut kulut

Vaelluksen hinnan lisäksi jokaisen on varauduttava myös muihin kuluihin. Näitä ovat mm. henkilökohtaiset varuste-, ruoka- ja matkakulut.

Majoituskulut vaellusta edeltävänä ja vaelluksen jälkeisenä yönä Hetassa: 

 • Paikka Lapland Hotels Hetan rivitalomajotuksessa n. 45€ (yht. 2 yöltä n. 90€ sis. aamiaiset & sisäuima-altaan käytön)
Kuljetuskulut pyörille ja retkikunnan jäsenille majoituspaikasta vaelluksen lähtöpisteeseen ja vaelluksen päätepisteestä takaisin majoituspaikkaan:

 • Kuljetuspalvelu meno- ja paluumatka yht. 55€ / hlö.

Jos sinulla ei ole vaellukseen sopivaa polkupyörää, voit vuokrata sen: 

 • Fatbiken + kypärän vuokraus vaelluksen ajaksi esimerkiksi suoraan paikan päältä majoituspalvelustamme on 126€ / hlö (Felt DD30 26x4", sis. työkalut). Jos pyörästä hajoaa osia, vuokralainen korvaa ne itse. Korvaushinnaston saa pyytämällä minulta.

Vuokrapyörien kuljetus paikan päälle Hettaan ja vienti takaisin:

 • n. 62,5€ -150€ /hlö (riippuu vuokrapyörien määrästä)

Jos otat vuokrapyörän, sinun pitää ilmoittaa hakulomakkeessa toivomasi rungon koko. Koon valinnassa saat apua alla olevasta vuokrapyörien kokotalukosta. 

HUOM! Yllä listatut majoitus-, kuljetus- ja välinevuokrauskulut on laskettu täydelle ryhmälle ja ne perustuvat vuoden 2021 hintoihin. Pidätämme oikeuden ko. kulujen muuttumiseen.

Alennukset

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 33,5€, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2022 useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta (säästät 33,5€).

Retkikuntalaisen kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä maastopyöräilytaitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa vaellus- tai maastopyöräilykokemusta, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet pyöräilemään maastossa 5 päivän aikana yli 90 km rajuissa korkeuseroissa ja osittain erittäin kivikkoisessa maastossa. Tulet kuljettamaan joka päivä selässäsi ja pyörässäsi 4-11 tunnin ajan 17-19 kg varusteita. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa tuleeko taivaalta lunta vai vettä.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino tai vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta maasturi-, mönkijä- tai helikopterikyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.