Pöyrisjärven fatbike-seikkailu


Urheilullinen maastopyörävaellus lumoavan kauniissa Pöyrisjärven hiekkaerämaassa!   


Haaveiletko maastopyörävaelluksesta Lapissa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä pyöräilemään?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, uusi Pöyrisjärven fatbike-seikkailu voisi olla juuri sinulle sopiva opastettu maastopyörävaellus. Et tarvitse omaa pyörää, sillä halutessasi voit vuokrata sellaisen.

Pöyrisjärven fatbike-seikkailu on kaikkea tätä

 • Tukeudu ammattioppaisiin, jotka kulkevat rinnallasi ja auttavat sinua vaelluksen kaikissa vaiheissa, alkaen jo useita kuukausia ennen vaellusta alkavasta valmistautumisesta.

 • Opi taitoja, jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Aja ja koe ainutlaatuinen reitti, joka kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta, kaukana merkityistä retkeilyreiteistä.

 • Vietä erämaassa 5 päivää ja 4 yötä.

 • Aja yli 90 kilometriä vaihtelevassa maastossa, jollaista et koskaan olisi osannut kuvitella näkeväsi Suomessa. Maisema on ajoittain aivan kuin Afrikan savanneilta!

 • Työnnä pyörääsi ylös loputtoman pitkien vaarojen huipuille ja nauti vauhdin hurmasta laskiessasi niiden rinteitä alas.

 • Saavu keskellä erämaata sijaitsevaan vanhaan Lapinkylään ja näe paikallisen väestön elämäntapoja.

 • Aja päätä huimaavan jännittävä reitti Pöyrisjärvessä kaukana rannasta kulkevaa vedenalaista hiekkasärkkää pitkin.

 • Ohita vaikeakulkuinen alue ajamalla Pöyrisjärven tasaista rantaviivaa pitkin vedessä kahden kilometrin unohtumaton matka.

 • Hilaa itsesi ja pyöräsi köysilossilla syvän joen yli.

 • Suorita reiteen saakka ulottuvia kahlauksia pyörän kanssa.

 • Kevennä pyöräsi ja lähde Pöyrisjärven leiristä koko päiväksi hurjastelemaan pitkin korkeita Buolzzat-hiekkaharjuja, jotka ovat ajettavuudeltaan ihanteellista offroad-maastoa fatbikelle.

 • Hyödynnä hyvät kalastusmahdollisuudet.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja, tunturisopuleita, kiirunoita, kapustarintoja ja piekanoita. Olemme reissullamme nähneet myös ahman.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Majoitu Pöyrisjärven varaustupaan, joka on ainoastaan oman retkikuntamme käytössä.

 • Leiriydy teltan kanssa erämaan syrjäisiin kolkkiin ja kuivata vaatteitasi autiotupien lämmössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä hotellissa, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Opaspalvelu sinua varten

Palveluksessasi ovat Wild Adventures Northin ammattioppaat, jotka auttavat ja opastavat sinua vaelluksen kaikissa vaiheissa, alkaen jo useita kuukausia ennen vaellusta alkavasta valmistautumisesta.

Saat sähköpostiisi lähes 30-sivuisen retkisuunnitelman, joka sisältää tarvittavan informaation varusteiden, vaatteiden ja ruokien hankkimisesta, rinkan pakkaamisesta, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Oppaidemme opettamana sinulla on mahdollisuus opetella myös taitoja, jotka eivät ole rahassa mitattavissa. Voit oppia vaelluksen aikana esimerkiksi suunnistusta, kalastusta, eläin- ja kasvilajien tuntemusta, eräkokkausta ja paljon muuta. Kerro meille tavoitteesi, niin teemme parhaamme auttaaksemme sinua niiden toteuttamisessa!

Ainutlaatuinen vaellusreitti

Pöyrisjärven erämaa on rauhallinen ja syrjäinen alue, jossa ei ole merkittyjä retkeilyreittejä. Me Wild Adventures North -oppaat viemme sinut ainutlaatuiselle reitille, jossa hyödynnämme paikallisten poromiesten mönkijäuria ja vanhaa postipolkua.

Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat n. 20 kilometristä n. 31 kilometriin. Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

 • 1. Päivä: Kalmankaltio - Naltijärven autiotupa (n. 19,5 km). Matkan varrella poikkeamme uralta ja käymme katsomassa Käkkälöjoen varressa sijaitsevia jyrkkiä Kurkkioharjuja.

 • 2. Päivä: Naltijärven autiotupa - Tshuukisautsin autiotupa (n. 28,5 km)

 • 3. Päivä: Tshuukisautsin autiotupa - Pöyrisjärven varaustupa (n. 31 km)

 • 4. Päivä: Koko päivä Pöyrisjärven varaustuvalla + mahdollisuus ajella kevennetyllä pyörällä Buolzzat-hiekkaharjuilla ja muualla Pöyrisjärven ympäristössä

 • 5. Päivä: Pöyrisjärven varaustupa - Näkkälä (n. 10 km)

Metsähallitus luonnehtii reittiämme erittäin vaativaksi. Vaativuus perustuu siihen, että se kulkee keskellä syrjäistä erämaa-aluetta ja vaatii pettämätöntä suunnistustaitoa. Kantamukset painavat hartioita ja täydessä lastissa olevaa pyörää on raskas taluttaa jyrkissä rinteissä. Reitillä on pitkiä kivikkoisia alueita, pitkiä nousuja ja laskuja sekä lukuisia mutaisia suoalueita ja kahlattavia jokia. Kulkemisen arvoiseksi reitin tekee ajettavuudeltaan ihanteelliset hiekka-alueet ja harjanteet, sekä Pöyrisjärven jännittävät vettä pitkin kulkevat reitit!

"Itselleni parasta antia reissussa oli erilainen, erikoinen ja monipuolinen maasto. Enkä voi kieltää etteikö omalta osaltani reitin suola olisi ollut se, mikä jollekin toiselle oli luultavasti suurin koetus, eli jatkuvat vesien ylitykset, kunnon vesi/kuraralli." - Sanna

Maisemat kuin Afrikan savannilla

Pääsemme ajamaan pitkin Suomineidon olkapään puutonta ja aukeaa lakea, jonka ura kulkee osittain Norjan puolella. Puurajan alapuolella hienoimpia osuuksia ovat tunturikoivujen lomassa mutkittelevat tasaiset hiekkaurat ja korkeiden katajapensaiden koristamat hiekkaharjanteet, jotka tuovat mieleen Afrikan savannit. 

Aja pyörällä järven päällä

Päästäksemme Pöyrisjärven varaustuvalle, meidän on päästävä ohi vaikeakulkuisesta alueesta, joka on mahdollista ohittaa ainoastaan ajamalla kaksi kilometriä Pöyrisjärven rantavedessä tasaista hiekkapohjaa pitkin. Seuraavaksi hilaudumme yksi kerrallaan köysilossilla syvän joen yli. 

Tuvan jo näkyessä edessämme on vielä viimeinen koitos. Meidän ja tuvan välissä on joki, joka on mahdollista ohittaa kuivin vaattein ainoastaan ajamalla poispäin rannasta, kohti Pöyrisjärven selkää, vedenalaista hiekkasärkkää pitkin. Särkkä tekee hevosenkengän muotoisen lenkin järven puolelta ja yhdistyy lopuksi tuvan rantaan joen toisella puolella. Tunne on kuin ajaisit pintavedessä keskellä järveä. On syytä käyttää kaikki keskittyminen särkän reunojen tarkkailuun, ettei vain tule vahingossa käännyttyä liian aikaisin tai liian myöhään kohti rantaa.​ Parhaimmillaan et käy kertaakaan yli 30 cm syvemmällä, vaikka särkkä kulkee kymmenien metrien päässä rannasta! 

Kuva: Jarno Laine
Kuva: Jarno Laine

Hiekkaharjut

Ensimmäisenä päivänä poikkeamme ihailemaan Käkkälöjoen mutkittelevassa rannassa olevia jyrkkiä Kurkkioharjuja. Neljäntenä päivänä emme siirry Pöyrisjärven varaustuvalta minnekään, vaan koko päivä on varattu vapaaseen oleskeluun. Voit keventää pyöräsi ja lähteä hurjastelemaan pitkin Pöyrisjärven lähellä olevia korkeita Buolzzat-hiekkaharjuja. Ne ovat ajettavuudeltaan ihanteellista offroad-maastoa fatbikelle. Maisemia ja ajomaastoja löytyy Pöyrisjärven ympäristössä silmien kantamattomiin!

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös laumoittain tunturisopuleita, mikäli tulee hyvä sopulivuosi. Olemme reissullamme nähneet myös ahman ja päässeet ihailemaan melko läheltä erilaisia erämaassa asuvia lintuja, kuten kiirunoita, riekkoja ja kapustarintoja. Hyttysiä ja mäkäräisiäkin löytyy, mutta tavallisesti harvapuinen ja tuulinen erämaa pitää huolen siitä, että niistä on riesaa vain ajoittain. Lappalainen sanonta kuuluu: "Räkkä ajaa poron tunturiin". Tämä tarkoittaa sitä, että porot pakenevat hyttysiä ja mäkäräisiä pusikkoisilta alueilta erämaahan, jossa ne saavat olla rauhassa noilta pieniltä kiusankappaleilta. Hyttysverkko ja hyttysmyrkky voivat tulla siitä huolimatta tarpeeseen.

Puhtaat luonnonvedet

Pöyrisjärven erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Sitä voi juoda suoraan erämaassa virtaavista joista ja puroista. Alempana erämaan laita-alueella käytämme paikoittain varmuuden vuoksi vedensuodatinta.

Ruokatauot

Arvostamme kunnollisia ja kiireettömiä ruokataukoja, jotka antavat voimia jatkaa vaellusta. Syömme joka päivä aamupalan, kaksi lämmintä ateriaa, iltapalan ja runsaasti välipaloja. Kaupoissa on tänä päivänä loistavat valikoimat erilaisia hyvin kevytkantoisia mutta energiapitoisia retkiruokia, joihin pitää lisätä vain vesi. Oppaamme antavat kysyttäessä myös neuvoja omien retkiruokien kuivattamiseen ja valmistamiseen. Ruoat valmistetaan retkikeittimillä (omilla tai lainatuilla). Sinun ei tarvitse osata käyttää retkikeitintä, sillä opetamme sen sinulle viimeistään ensimmäisellä ruokatauolla. 

Leiriytyminen​

Ensimmäisenä yönä leiriydymme Metsähallituksen ylläpitämälle Naltijärven autiotuvalle, jota saamme käyttää taukokäyttöön ja mm. vaatteiden kuivaamiseen, mutta emme yöpymiseen. Toisena yönä leiriydymme Rajavartioston vanhalle ja heikosti huolletulle Tshuukisautsin tuvalle. Suurin osa retkikunnasta yöpyy toisenkin yön teltoissa. Kolmantena ja neljäntenä yönä yövymme Pöyrisjärven varaustuvassa, joka on varattu kokonaan vain oman retkikuntamme käyttöön. Varaustuvassa on kamiina, puuvarasto, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhella ja ulkohuussi.

"Erityisen nautinnollista on elämän yksinkertaisuus vaelluksella. Päivän matkan aikana keskitytään etenemiseen ja riittävän energiatason ylläpitämiseen, päivän päätyttyä kuivien vaatteiden päälle saamiseen, syömiseen ja lepoon. Muulla ei juurikaan ole väliä." - Sanna

"Olin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka kivoja ihmisiä reissussa oli, kuinka hyvä yhteishenki meillä oli ja kuinka mukavaa meillä oli silloinkin yhdessä, kun yksilötasolla oli ehkä haastavampia hetkiä. Reissun päätyttyä oli sellainen olo, että lähtisin tämän porukan kanssa koska vaan uudestaan vaeltamaan. Eikä se ajatus ole muuttunut arkeen palaamisen jälkeenkään. Kiitos siis oppaallemme Petterille ja kanssaseikkailijoille ikimuistoisesta reissusta!" - Sanna

Majoittuminen Hettaan

Yövymme Hetassa vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olemme kilpailuttaneet puolestasi kaikki Hetassa sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkineet retkikunnallemme hyvät edut. Aamiaiselta löytyy myös hyviä vegaanisia vaihtoehtoja.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta Pöyrisjärven kätkö. Sen hakemiseen jää ruhtinaallisesti aikaa neljäntenä päivänä, jonka vietämme kokonaan Pöyrisjärven varaustuvalla. Kätkö sijaitsee useiden kilometrien päässä Pöyrisjärven varaustuvalta, järven toisessa päädyssä, vaikeakulkuisen alueen takana. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!

Kalastajille

Reittimme varrella aivan leiripaikkojemme tuntumassa sijaitsee osa Pöyrisjärven erämaa-alueen kalaisimmista joista ja järvistä. Ne sopivat erinomaisesti etenkin raudun ja harjuksen kalastukseen. Myös ahvenia ja Lapin punalihaisia haukia nousee näistä vesistä. Jos olet vasta aloittamassa kalastusharrastusta, nyt sinulla on mahdollisuus päästä harrastuksessasi alkuun oppaiden avustuksella.

Ilmakuvaus- ja valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan ilmakuvauskopterin tai muuta laadukasta / erikoista kuvauskalustoa, kaluston kantamisessa tarjotaan apua. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.


Tulevat Pöyrisjärven fatbike-seikkailut

Vaellustemme suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa.​

 • Pöyrisjärven fatbike-seikkailu 2018 (LOPPUUNMYYTY)
 • Pöyrisjärven fatbike-seikkailu 2019 (HAKU AUKI VARASIJOILLE)
 • Pöyrisjärven fatbike-seikkailu 2020 - HAKU AUKEAA 30.4.2019

Haku vuoden 2019 Pöyrisjärven fatbike-seikkailulle päättyi 31.1.2019, mutta nyt on mahdollista hakea vielä varasijoille ja päästä tätä kautta mukaan peruutuspaikoille PUOLEEN HINTAAN (koskee opaspalvelun hintaa). Hakua varasijoille pidetään auki niin kauan kuin on tarve, joten kannattaa laittaa hakemus sisään heti!

Haku vuoden 2020 Pöyrisjärven fatbike-seikkailulle alkaa 30.4.2019.

Hakuprosessin etenemisestä tiedotetaan Wild Adventures Northin Facebook -sivulla.

Pöyrisjärven fatbike-seikkailu 2019 - ALUSTAVAT TIEDOT

Ajankohta: 6.8.-12.8.2019 (maastossa 7.8.-11.8.)

 • Opaspalvelun hinta / asiakas: 390 € (sis. alv) (VARASIJALLE PUOLEEN HINTAAN = 195 €)
 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Lapland Hotels Hetassa 47 € (yht. 2 yöltä 94 € sis. aamiaiset)
 • fatbike-vuokra 170 € (voit myös tuoda oman fatbiken)
 • pyörä- ja henkilökuljetukset majoituspaikasta vaelluksen lähtöpisteelle ja vaelluksen päätöspisteeltä majoituspaikkaan yht. 83,3 €
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat arvioita. Tarkat hinnat varmistuvat myöhemmin ja ne päivitetään tähän esittelyyn sitä mukaa kun asiat varmistuu. Opaspalvelun hinta ei nouse.

Maksaminen on mahdollista myös Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla.   

Alennuskampanjat

Tarjoamme erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja. 

KAVERIALENNUS

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 39 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS

Jos osallistut vuonna 2019 useammalle kuin yhdelle Wild Adventures Northin vaellukselle tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain Wild Adventures Northin vaelluksella, saat automaattisesti -5 % alennusta (säästät 19,5 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 19,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki) julkaisun omalla seinälläsi julkisena.

TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 19,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään 3 suomenkielistä Instagram-käyttäjää TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

KRYPTOVALUUTTA-ALENNUS

Wild Adventures North edistää lohkoketjuteknologian leviämistä ihmisten arkipäiväiseen käyttöön. Kun maksat Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla, olet oikeutettu 1 %:n kryptovaluutta-alennukseen. Tarjoamme maksaville asiakkaillemme ilmaista neuvontaa kryptovaluuttojen hankkimisessa ja käyttämisessä. Neuvontaa saat Imperiumi-sivustoltamme.

Osallistujan kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä maastopyöräilytaitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa vaellus- tai maastopyöräilykokemusta, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet pyöräilemään maastossa 5 päivän aikana yli 90 km rajuissa korkeuseroissa ja osittain erittäin kivikkoisessa maastossa. Tulet kuljettamaan joka päivä selässäsi ja pyörässäsi 4-11 tunnin ajan 17-19 kg varusteita. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa tuleeko taivaalta lunta vai vettä.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta maasturi-, mönkijä- tai helikopterikyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.