Eräoppaan vinkit hygienian hoitoon ja WC-asioihin retkellä

11.02.2024

Retkellä on vaikea ylläpitää korkeaa hygieniaa. Kuitenkin pienillä asioilla voidaan saada olosta raikkaampi ja puhtaampi. Ajatusmaailmani perustuu Lapin erämaissa vaeltamiseen, mutta nämä vinkit ovat sovellettavissa kaikenlaiseen retkeilyyn.

Vaatteet

Pidemmällä retkellä ei voi kantaa joka päivälle puhtaita vaatteita, joten on totuttava pitämään vaatteita, jotka ovat jo useita kertoja kastuneet hiestä ja sen jälkeen kuivuneet.

Merinovillasta valmistetut vaatteet eivät ala haista yhtä helposti kuin esimerkiksi keinokuituvaatteet. Tuulettamisen tai lumipesun jälkeen ne ovat kuin uudet.

Parit merinovillaiset pitkät kalsarit, parit lyhyet alushousut ja parit pitkähihaiset paidat riittävät. Kesäretkille ehkä vielä lisäksi pari lyhythihaista merinovillaista paitaa. Lisäksi voi hankkia merinovillaisen putkihuivin ja pipon. Vaatteet kannattaa olla 100% merinovillaa eikä sekoitetta. Halvimmasta päästä olevat merinovaatteet eivät välttämättä kestä käyttöä pitkään, joten pitkällä aikavälillä on oikeastaan edullisempaa panostaa kerralla laatuun. Kiinnitä huomiota myös siihen, että villa olisi tuotettu mahdollisimman eettisesti.

Aurinkoisena ja kuivana päivänä on mahdollista pestä vaatteita käsin luonnonvesissä ja kuivata niitä auringossa.

Ilta- ja aamupesut

Joka iltainen ja aamuinen hampaiden harjaus sekä kasvojen pesu luonnonvesissä on helppo hoitaa. Hiuksiakin pystyy hieman pesemään samalla. Älä kuitenkaan sylje hammastahnaa vesistöön, vaan paikkaan jossa se imeytyy maahan.

Suosittelen kokeilemaan hammastahnatabletteja, joita myydään mm. apteekeissa. Tabletti laitetaan suuhun ja sulaessaan se muuttuu hammastahnaksi. Näin vältät hammastahnatuubin jäätymisen talvella tai turhat grammat kantamuksissa kesällä. Hiilipohjaiset hammastahnatabletit murenevat helposti ja maistuvat melko happoiselle. Sen sijaan valkoiset tabletit eivät murene helposti ja ne myös maistuvat raikkaalle.

Pyyhevinkki

Varsinkin talvivaelluksilla, joissa avoimia vesipaikkoja on niukasti tarjolla, suosittelen kastelemaan pyyhkeen lämpimällä vedellä ja pesemään sillä kasvoja ja muuta kehoa. Tämä on hyvin matalan kynnyksen peseytymistyyli ja se on helppo hoitaa tuvassa sisällä. Keväthankivaelluksella tällä keinoin saa pyyhittyä aurinkosuojavoiteet iholta.

Voit käyttää myös kosteuspyyhkeitä. Käytä mieluiten maatuvia ja/tai poltettavaksi kelpaavia pyyhkeitä.

Kylpeminen ja saunominen

Sopivan tilaisuuden tullen kannattaa uida luonnon järvissä, joissa ja putousten alla. Jos talvella ei ole tarjolla avointa vesipaikkaa, lumipesu ajaa saman asian. Tuvassa voi myös lämmittää vettä astiaan ja mennä sitten ulos peseytymään kaataen sitä päälleen kauhalla. Älä kuitenkaan käytä juomavedelle tarkoitettuja astioita ja kauhaa peseytymiseen.

Joissakin retkikohteissa on joko maksullisia tai kaikille avoimia eräsaunoja, jotka kannattaa hyödyntää. Ne ovat parhaimmillaan upeita elämyksiä. Minun järjestämilläni ohjatuilla vaelluksilla saunotaan usein. Saunallisia reissuja ovat Helvetinjärven packraft retkiJongunjoen packraft seikkailuKolmen valtakunnan kesävaellusKolmen valtakunnan ruskavaellusKolmen valtakunnan revontulivaellusPöyrisjärven fatbike seikkailuKuutamovaellus Urho Kekkosen kansallispuistoonSelviytyminen luonnossa 1-3 ja Selviytyminen luonnossa talvella.

Meikäläinen nimettömän vesiputouksen muodostamassa altaassa Haltin kesävaelluksella
Meikäläinen nimettömän vesiputouksen muodostamassa altaassa Haltin kesävaelluksella

Retkisaippua

Ihohygieniaa voi parantaa biohajoavalla retkisaippualla. Hajoamattomia saippuoita ei saa käyttää luonnonvesissä. Retkelle sopivaa palasaippuaa voi valmistaa myös itse mm. oliiviöljystä. Reseptejä löytyy netistä.

Jalkoja on terveellistä käydä uittamassa retkeilypäivän jälkeen viileässä vedessä, sillä se ehkäisee rasitusvammojen syntymistä, lievittää rasituksen aiheuttamaa poltetta ja turvotusta, sekä nopeuttaa lihasten palautumista.

Varpaiden kynnet

Jos varpaiden kynnet ovat päässeet kasvamaan pitkiksi, ne kannattaa leikata viimeistään viikkoa ennen retkeä, eikä vasta edeltävänä päivänä. Kynsiä ei myöskään kannata lyhentää niin lyhyeksi kuin mahdollista, vaan jättää hieman kynttä jäljelle. Kun edetään pitkiä matkoja vaikeassa maastossa, vastaleikatun kynnen reuna saattaa tunkeutua ihoon ja aiheuttaa kipeän tulehduksen. On myös tärkeää varmistaa ettei kynteen jää piikkejä.

Kun takapuoli hitsaa

Varsinkin pitkissä ja hiostavassa kelissä tehdyissä päivämatkoissa saattaa tapahtua ilmiö, jota kutsutaan pakaroiden hitsaamiseksi. Se on kivulias tilanne, joka johtuu pitkäaikaisesta hikoilusta ja pakaroiden hankauksesta toisiaan vasten. Jos sitä ei hoida heti, se voi mennä niin pahaksi, että kävely muuttuu mahdottomaksi. Paras resepti asian hoitamiseen on alueen peseminen vedellä ja huolellinen kuivaaminen, jonka jälkeen nukutaan yön yli. Seuraavana päivänä tilanne on yleensä parempi. Myös valkovaseliinin levittäminen alueelle toimii ennaltaehkäisevästi ja myös tilanteen jo ollessa päällä. Vaseliinia voi joutua lisäämään vaelluspäivän aikana.

Huussit

Varaus- ja autiotupien pihoissa sekä useimpien merkattujen leiripaikkojen yhteydessä on ulkohuusseja. Huussit on joko Metsähallituksen, kuntien ja kaupunkien tai yksityisten ylläpitämiä. Niiden kunto ja varustelu vaihtelee suuresti. Suosittelen joka tapauksessa varautumaan omalla WC-paperilla ja käsidesillä aina luonnossa liikuttaessa. Huusseissa voi olla puutteelliset ikkunat, joten otsalamppukin voi tulla tarpeeseen.

Metsähallituksen ylläpitämissä huusseissa ainoa varustelu on yleensä huussikarike. Tuotokset peitetään kourallisella kariketta, jotta hajut ja kärpäset pysyvät minimissä. Huussien tyhjennykset ajoitetaan varsinkin vaikeasti kuljettavilla erämaa-alueilla talvelle, jolloin niiden luokse päästään moottorikelkoilla. Norjan DNT:n ja Ruotsin STF:n ylläpitämissä huusseissa saattaa olla karikkeen lisäksi jopa aurinkopaneelilla toimiva ja liiketunnistimella syttyvä valo, wc-paperia, käsidesiä, wc-tuoksu ja säännöllinen siivous.

Tarpeiden teko maastoon

Jos isompi hätä yllättää ja lähettyvillä ei ole huussia, on huomioitava muutamia juttuja, jotta puhdas luontomme säilyy viihtyisänä kaikille.

Älä jätä kakkakasoja luontoon tai vessapapereita tuulen leviteltäväksi. Kun menet tarpeillesi luontoon, etsi hyvä suojaisa paikka joka ei ole polun tai vesistön välittömässä läheisyydessä. Kaiva maahan kuoppa käsin, leveällä kivellä tai pienellä puutarhalapiolla. Lopuksi peitä kuoppa huolellisesti maa-aineksella. Jos kuopan kaivaminen ei onnistu, voit peittää jätöksesi suurella kivellä. Lumen aikaan kuoppa tehdään lumeen ja peitetään lumella. Vessapaperit maatuvat hyvin ja hajoavat lumien sulaessa, joten ne voi jättää samaan kuoppaan. Jos haluat olla perusteellinen, voit myös polttaa paperit.

Isommalla porukalla leiriydyttäessä on hyvä määrittää yhteinen sektori, jossa wc-asiat käydään hoitamassa. Talvella telttaleiriin on hyvä kaivaa yhteinen WC-kuoppa. Vain mielikuvitus on rajana sille, miten hienon WC:n lumesta saa rakennettua. Käymälän voi kaivaa jopa teltan eteiseen, jolloin istunnon voi suorittaa yksityisesti ja suojassa tuulelta, poistumatta teltan ulkopuolelle. Paras eteiskäymälä syntyy siten, että kaivetaan ensin säären syvyinen käytävä teltan eteiseen oven eteen siten, että muodostuu istuttava taso teltan oviaukkoon ja sen vastapäätä eteisen puolelle (tämä on hyvä tehdä joka tapauksessa, koska siinä on mukava sitoa monoja jalkaan, eikä tarvitse kontata liikuttaessa telttaan ja teltasta ulos). Eteisen puoleiselle tasolle kaivetaan kakkakuoppa. Kuopan voi peittää styroksisella huussi-istuimella, jossa on kansi. Sellainen ei paina ahkiossa mitään ja vie telttakäymälän rakentamisen ihan uudelle levelille. Pakkasessa tuotokset jäätyvät nopeasti, eivätkä edes haise teltan eteisessä. "Karikkeena" voi heittää tuotoksen päälle kourallisen lunta.

Lue myös mainio Luontohaasteen blogikirjoitus: Kaikki mitä sinun tulee tietää luonnossa kakkaamisesta


Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi. Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.