Kesävaellus Haltille - asiakaspalaute


Aivan upea kokemus mielettömän kauniissa käsivarren luonnossa. Olin katsellut sieltä paljon kuvia ja videoita ennakkoon mutta tämä piti kyllä kokea paikan päällä. Pala sydämestäni taisi jäädä sinne erämaahan :)

Opin että vähemmälläkin tavaramäärällä pärjää ja myös että rauhallisemmallakin tahdilla pääsee perille (itsellä tulee aina mentyä liian lujaa sitten se kostautuu väsymisenä). Muutama uusi kasvi ja lintukin tuli opittua . Ja suunnistusta!

Hienointa reissussa oli vaelluksen kolme ekaa päivä jotka vietimme erämaassa, pois Kalottireitin varrelta. Niin huikeita leiripaikkoja kaikki missä oltiin ja katsoipa minne päin vaan niin oli hieno maisema. Erityisesti Urtaslaakso teki suuren vaikutuksen. Toki hienoa oli myös Haltin ja Ridnin huiputukset.

Olet oikeassa ammatissa, se oikein huokuu Sinusta. Asiantunteva, luotettava, helposti lähestyttävä, rauhallinen. Mielestäni huomioit kaikki tasapuolisesti ja minulla oli turvallinen olo reissulla.

- Heidi

Kädet ja mieli on täynnä huikeata kokemusta! Opin uusia vinkkejä retkeilyvarusteista ja -ruoasta sekä ihan uuden tavan askeltaa tehokkaammin ja taloudellisemmin. Luonnon ja veden voima teki taas kerran nöyräksi ja kiitolliseksi!

Yhteinen aika vaelluksen alussa ja lopussa on hyvä juttu. Reitti on hienosti suunniteltu - neljä ensimmäistä päiväähän oli ihan parasta! Haltille pääsy tietty kruunasi kaiken. Porukassa oli mukavaa ja vaikka aika vaativa reissu oli olen iloinen, että pääsin mukaan ja en ollut yliarvioinut kykyäni selviytyä siitä. Mestarillisen oppaan johdolla voi keskittyä omaan tekemiseen, näkemiseen ja kanssakäymiseen ryhmän kanssa.

Mahdolliset haasteet oli tiedossa ja mitään ei tullut yllätyksenä. Tietopaketti oli erittäin kattava ja selkeä! Tälläisenaan alusta loppuun hyvin organisoitu kokonaisuus.

Jossain siellä tunturissa kasvaa kaunein mahdollinen monivartinen Jääleinikki Petterin innostukselle, tietämykselle, luotettavalle ja rauhalliselle johtamiselle! Taitavasti viet ryhmää niin, että kaikki pysyy mukana. Osaat myös ikään kuin kaiken aikaa vaivihkaa vahvasti johtaa, josta voi olla tulevassa hyötyä, kun vaelluksienkin piiriin varmasti tulee porukkaa, jolla ei mahdollisesti ole koko elämässään ollut auktoriteettia, joka sanoo mitä, kuinka ja koska tehdään ja että tehdään... :)

- Irmeli

Uskomattoman hieno vaellus, josta voi ammentaan pitkään. Sitä on vaikea sanoittaa sellaiselle, joka ei ole sitä itse kokenut. Varsinkin merkitsemättömillä poluilla erämaassa vaeltaminen vaatii taitoa, kuntoa ja kokemusta. Vaelluksen helmiä olivat mm. Haltin ja Ridnitsohkan huiputus, nimetön putous (ja madollisuus uida putouksen alla), kylpy Haltijärven tuntumassa ja kanssavaeltajat. Hienointa oli vaeltaa merkitsemättämillä poluilla ja nukkua teltassa. Petteri on taitava ja tietävä eränkävijä, jonka kanssa on turvallista ja mukavaa vaeltaa. Hän reagoi nopeasti ja oikein "vaaratilanteissa". Hän kävelee tasaista vauhtia, jolla ehtii nauttimaan maisemista. Kiitos Petteri unohtumattomasta vaelluksesta! Katse on kohti seuraavaa mahdollista vaellusta.

- Heli

Opin paljonkin retkelle valmistautumisesta (mikä itselläni jäi kiireen takia vajaavaiseksi) sekä siitä, miten erämaan ympäristössä selvitään. Sain myös uutta intoa optimoida tekemisiäni ja huolehtia kunnostani. Minulle parhaita kokemuksia oli Saivaaran huiputus. Järjestelyt olivat oikein hyviä. Hyvin vedetty retki!

- Tarmo

Opin paljon, miten toimia huonossa säässä, vesistöjen ylitykset, rationaalinen päätöksenteko, itseluottamusta vaellukseen - myös itsenäiseen vaellukseen. Miten muut/itse käyttäytyy kun on riittävän väsynyt. Miten nopeasti kalan suolistus ja paistaminen käykään. Tunturien/vaarojen kasvituntemus kasvoi huimasti. Parasta oli vaeltaminen yleisen reitin ulkopuolella, kiva ryhmä, käsittämättömän kauniit maisemat. Olet todella asiantunteva ja korkean ammattitaidon omaava eräopas. Ihailin kärsivällisyyttäsi, pitkäjänteisyyttä sekä rauhallisuuttasi. Loit turvallisen ilmapiirin ryhmään myös haasteellisissa olosuhteissa. Eniten kuitenkin arvostin sitä että uskoit ryhmän ja meidän jokaisen kykyihin selviytyä isoista ja pienistä haasteista johtui ne sitten säästä tai väsymyksestä jne. Olen myös erittäin kiitollinen että esittelit meille reittisi vesiputoksen juurelle ja jossa sain käydä. Joku muu olisi ajatellut "en halua, ei kannata, ei onnistu". Nautin tuosta pistäytymisestä suunnattomasti ja se oli minulle yksi kohokohdista.

- Sari

Hieno retki, monenlaisia kokemuksia väsymystä, kipua ja iloa. Luonnon todellinen olemus avautui taas vähän lisää, sitähän ei koskaan todella voi ymmärtää. Vaeltaminen oli uutta, joten oppia tuli. Itsensä oppiminen tapahtuu hitaasti näillä maileilla, prosessi käy taustalla... Parasta oli ihmiset, ammattitaitoinen opas, maisemat, luonnon karuus, kokonaisuus. Pahinta oli kivet, kivet ja kivet sekä rinkan raahaminen. Petterille iso ruusu "pelisilmästä" sekalaisen joukon kanssa, ammattimies.

- Risto

Vaelluksen jälkeen oli päällimmäisenä helpotus ja voittajafiilis. Varmaan johtui siitäkin että olin vanhin ja olin hieman epävarma kunnon suhteen. Peruskunto oli riittävä. Kokemuksena reissu oli hieno. Vaikka vauhti välillä tuntui hitaalta, olen kiitollinen siitä rauhallisuudesta. Vähemmälläkin vauhdilla pääsee. Tällä ryhmällä oli aivan loistava ryhmähenki. Kaikki osallistuivat ja huomioivat kaverin tarpeet. Oli mukavaa olla osa tälläistä ryhmää. Kun punnitsee asioita, niin moni juttu aukeaa vasta matkan jälkeen. Kuten esim. matkan jaksotus. Vaikka Haltin jälkeinen päivä tuntui helpolta, oli se palautumisen kannalta hyvä päivä. Oppaalla oli lehmän hermot ja asiat sovittiin keskustelemalla ja kuuntelemalla ryhmässä. Hyvä tapa toimia.

- Elise

Kuva: Elise Koskinen (Haltin valloitus I/2021)
Kuva: Elise Koskinen (Haltin valloitus I/2021)

Vaelluksesta jäi käteen muistot, jotka tuskin koskaan unohtuvat. Opin vaelluksella sen, että tauot ovat erittäin tärkeitä. Rinkka pois selästä ja kengät pois jalasta aina kun on mahdollista. Opin leiriytymään paikoissa, joissa ei ole minkäänlaisia rakenteita. Opin Lapin luonnosta sen, että sää voi muuttua todella nopeasti.

Opin itsestäni sen, että pystyn vaikka mihin, kun vaan laitan tossua toisen eteen. Unohtamatta kuitenkaan omien rajojen tunnistamista. Opin myös sen, että nukkua voi missä vaan, kun on tarpeeksi väsynyt.

Parasta oli ehdottomasti reissulle valikoitunut porukka! Huumoria riitti ja kukaan ei valittamisella latistanut tunnelmaa. Ja kyllähän se Haltille kipuaminen kivikossa oli ikimuistoinen kokemus! Puhtaista puroista juominen ja hengästyttävän upeat maisemat.

Vesistöjen ylitykset olivat aluksi haastavia ja pelottavia. Pelkäsin, että kupsahdan veteen ja kastelen varusteeni. Oli mahtavaa, että oli mahdollisuus antaa rinkka toisen kannettavaksi. Onneksi lopulta rohkaistuin ja kannoin rinkkani vesistöjen ylityksissä itse.

Varustelista oli niin kattava ja vaikuttava, etten keksi mitään lisättävää. Kaikki ennakkomateriaali oli hengästyttävän kattavaa!

Sinulla on valtava määrä tietoa Käsivarren alueesta ja sen jakaminen asiakkaille tuo vaelluskokemukselle enemmän syvyyttä. Otat hyvin huomioon eri tasoiset asiakkaat.

- Satu

Sain, mitä lähdin hakemaan. Se että ryhmämme oli täynnä huipputyyppejä, teki vaelluksesta ikimuistoisen.

Pääsin kertaamaan peruserätaitoja ja opin paljon vaellukseen valmistautumisesta sekä Lapin luonnosta. Ilahduin kun pärjäsin niinkin hyvin kuntoni puolesta.

Haastavinta oli valloittaa se Halti. Kivikko oli aikamoinen. Toisaalta sitäkin hienommalta tuntui päästä huipulle.

Hienoa, kun osaat olla meidän "vanhempien naisten" kanssa niin hienosti.

- Sanna

Kuva: Juliana Glodde (Haltin valloitus 2020)
Kuva: Juliana Glodde (Haltin valloitus 2020)

Kiitos Petteri! Oli mukava kun otit myös keski-ikäiset naiset arvostavasti huomioon vauhdin suunnittelussa. Yleensäkin tapasi vetää porukkaa oli lämminhenkinen ja kiva kun kyselit heti alkumatkasta, onko harmituksia ja miten jaksettiin. Huomaa, että teet ihmissuhdetyötä. Mukava kun tsemppasit minua kun oli väsynyt hetki ja oma kunto epäilytti. Itsensä voittaminen oli minulle kyllä todellista erityisesti kahtena viimeisenä päivänä

Opin pystyttämään teltan, pakkaamaan ja purkamaan rinkkaa sekä kokkaamaan trangialla. Opin myös arvioimaan omia voimani ja jaksamistani.

Parasta reissussa oli upea luonto, hyvä ryhmähenki. Järjestelyt olivat todella hyvät. Tuli turvallinen olo kaikesta. Oli esim. tosi hyvä, että rinkat tarkastettiin ja punnittiin ennen lähtöä.

- Annukka

Kuva: Juliana Glodde (Haltin valloitus 2020)
Kuva: Juliana Glodde (Haltin valloitus 2020)

Opin vaelluksella sen, miten korkeuseroja pystyy ottamaan huomioon, kun suunnittelee päiväntaipaleita. Osaan nyt lukea karttaa kun vain katson sitä säännöllisesti. Sää muuttuu yllättävän nopeasti eikä sääennusteeseen voi täysin luottaa.

Parasta oli kirkas luonnonvesi, maisemat (erityisesti Saivaara), huumorintajuinen porukka, crocsijumppa telttaleirissä ja se kun opetit minua perkaamaan rautua.

Olet rauhallinen, pätevä ja ystävällinen opas. Tekemäsi kirjallinen retkisuunnitelma on uskomattoman hyvä ja perusteellinen. Olet aina valmis antamaan tietojasi eteenpäin ja yrität ottaa kaikkien tarpeet huomioon. Innostuksesi luontoon ja erämaahan on niin aitoa ja tarttuvaa, että sillä on todella myönteinen vaikutus retkikuntaan.

- Juliana

Kuva: Alex Ojalahti (Haltin valloitus 2020)
Kuva: Alex Ojalahti (Haltin valloitus 2020)

Kokemukseni pitkästä vaeltamisesta kasvoi, enkä enää arkaile lähteä vaellukselle omatoimisesti. Erityisesti pakkaamisesta opin paljon, sillä rinkan keventäminen oli varsin helppoa kun siihen kiinnitti huomiota.

Itsestäni opin paljon, eli huomasin pärjääväni fyysisen kunnon puolesta paremmin kuin oletin. Olin henkisesti lomalla omasta elämästäni ja pidin siitä minästä, joka löytyi, kun elämästä karsittiin pois kaikki arkinen huolehtiminen, aikataulutus ja päätöksenteko.

Ammattitaitoista opastusta. Pidin rauhallisesta tyylistäsi.

- Henna

Parasta oli, että veit meidät pois merkatuilta reiteiltä ja oltiin siellä jossain ihan keskenämme.

Varustelista oli hyvä, antoi ohjeita, ettei tarvitse pakata niin hirveästi tavaraa mukaan.

Olit käytettävissä jos apuasi tai neuvoja tarvitaan.

Olet helposti lähestyttävä, joten olet kyllä erinomainen ohjaamaan tällaisia porukoita, samoin annat varman kuvan itsestäsi, tiedät miten täällä tehdään ja ollaan, ammattilainen.

- Maisa

Upea kokemus turvallisessa ohjauksessa. Rinkan pakkaamisesta lähtien saatiin turvallista ja järkevää opastusta. Ruokahuoltoon riittävä opastus päivän ravintotarpeesta, nälkä ei ollut kertaakaan vaelluksen aikana.

Lapin luonto on niin karun kaunista ja kasvit erilaisia, niitä ihailin ja kyselin niistä ja lopulta jopa jotain opinkin. 

Kompassia käyttänyt joskus 40 vuotta sitten, siihen saatiin mukavasti opastusta, muistui mieleen senkin käyttö, nyt pitää vain harjoitella lisää.

Leiripaikkojen valinnat oli loistavia, kyllä näillä kokemuksilla uskaltaa lähteä suunnittelemaan omaa vaellusta lasten kanssa.

Paljon matkan johtaja osasi kertoa paikoista joissa oltiin. Päivämatkat oli suunniteltu huolella ja omasta mielestäni järkevästi.

Petteri tietää mitä tekee, turvallinen olo hänen ohjastuksella kulkea.

En olisi uskaltanut ilman ryhmää tehdä tuollaista reissua ja kokemus oli kokonaisuudessaan upea. Voin lämpimästi suositella eteenpäin vaellusta Wild Adventures Northin opastuksella.

- Kirsi

Kuva: Henna Etula
Kuva: Henna Etula

Erittäin suuret kiitokset reissun vetäjälle, eräopas Petterille, ammattitaitoisesta toiminnasta ja vaelluksen järjestämisestä. Reissu oli suunniteltu loistavasti ja sen toteutus meni täysin nappiin. Petterillä oli koko ajan homma hanskassa. Hän osasi tarttua odottamattomiin asioihin mallikkaasti. Rauhallinen olemus huokui luottamusta, mikä on erityisen tärkeä keskellä erämaata. Sekä tietysti sopivasti huumorintajua keventämään reissun tunnelmaa. Hienoa ammattitaitoista opastamista. Sopivan särmä ote asioihin ja oikeanlaista johtamista.

- Elias

Kuva: Esa Jalonen
Kuva: Esa Jalonen
Kuva: Elias Pesola
Kuva: Elias Pesola

Upea kokemus, joka jää varmasti mieleen loppuiäksi. Hienot maisemat, ja kokemus ryhmänä vaeltamisesta jäi itselle isoimpana mieleen. Kalottireitti oli osittain "tylsää" joten oli tosi mukavaa kun niin suuri osa vaelluksen reitistä kulki merkattujen polkujen ulkopuolella.

- Merja

En olisi yksin kyllä ikinä uskaltanut joten senkin myötä todella ainutlaatuinen kokemus. Parasta oli ehdottomasti hyvä porukka ja upeat maisemat. Niille joilla ei ole aikaisempaa kokemusta, tämä on loistava tilaisuus oppia ja nähdä mitä vaellus käytännössä on. Tärkeintä on se itseluottamus jota kokemuksesta sai. Lähden ehdottomasti uudestaan, jos vain mahdollista ja varsinkin uusille reiteille.

- Sini 

Kuva: Pekka Eerikäinen
Kuva: Pekka Eerikäinen

Annoit asiakkaille juuri sen tuen, minkä he kullakin hetkellä tarvitsivat, milloin rakalla, milloin vesistöjen yli kahlauksissa.

- Eliisa

Koko reissun ajan oli turvallinen olo ja kaikista huolehdittiin - Hyvä, että asiakkaiden ajatuksia kuunneltiin.

- Meri

Vaellussuunnitelma ja esivalmistelut, kuten majoituksen ja varaustupien varaamiset oli hoidettu todella hyvin. Ohjeistus ja neuvot varusteista ja pakkaamisesta toimivat hyvin.

Vaelluksesta jäi käteen selkeä fiilis siitä, että haluan vaeltaa jatkossakin ja viedä lapsenikin vaeltamaan.

- Mari

Kokemus oli huikea! Innostuin lajista taas. Ja nyt on hirveä kaipuu takasin.

Selviytyminen ilman tupaa toisena yönä opetti, että ilman sitäkin pärjää. Voi pistää leirin pystyyn mihin vaan veden äärelle.

- Outi

Kuva: Pekka Eerikäinen
Kuva: Pekka Eerikäinen

Kokemuksena upea kun päästiin kulkemaan muuallekin kuin pelkästään turistipoluille. Oli mukavaa päästä huiputtamaan muitakin upeita paikkoja kuin pelkästään Halti!

- Mika

Mielestäni vedit reissun todella hyvin! Monta kertaa reissun aikana ihailin, kuinka jotenkin rauhallisesti ja varmasti osasit jelppailla toisia ja toisaalta tehdä myös päätöksiä, joista kaikki ei ollut samaa mieltä ja pitää niistä kiinni. Tästä esimerkkinä reittimuutokset ja se, että et päästänyt jengiä menemään edellä ja päästänyt ryhmää hajoamaan. Toisaalta pidit kuitenkin myös kiinni sovitusta. Mielestäni myös kohtelit kaikkia arvostavasti ja tasa-arvoisesti, mikä oli kiva juttu ja myös luit ryhmää paljon jaksamisen yms. suhteen.

Ihme homma oli, että meille osui niin hieno porukka vaellukselle!! Siis ihan Super kiva porukka! Yhdessä tekemisen meininki oli huikeaa, ketään ei jätetty yksin ja ei ollut mitään sellaista mistä ei olisi voinut sanoa toisille. Pystyi luottamaan siihen, että kyllä joka juttuun aina ratkaisu löytyy ja päästään jatkamaan matkaa. Hieno meininki. Rakkaudella muistelen koko viikkoa!! Kiitos siitä!! Ehkä joku toinen vuosi jonnekin muualle vielä?

- Laura

Kuva: Kaisa Paatsola
Kuva: Kaisa Paatsola
Kuva: Eveliina Penttilä
Kuva: Eveliina Penttilä

Kiitos erittäin kokemusrikkaasta reissusta!

Olin ensimmäistä kertaa lapin erämaassa ja ylipäätään lapissa ja päätavoitteena oli nähdä poroja :D Se toteutui!

Koiravaellukseenkin sain ihan uusia vinkkejä, joita en ennen reissua blogeista ym kirjoituksista löytänyt ja tullut edes ajatelleeksi.

Sattui matkaan vielä mukavat reissukaveritkin, toivottavasti tullaan pitämään vielä yhtä jatkossakin ja saa seuraa tulevillekin reissuille. Ja kyllä, haluaisi jo uudestaan. ISO KIITOS!

- Katja

Olin kaikin puolin erittäin tyytyväinen vaellukseen. 

Rauhallinen ja vaativissakin olosuhteissa tilanteisiin tyynesti reagoiva olemuksesi herättää luottamusta ja turvallisuuden tunnetta asiakkaissa, minkä vuoksi sovellut eräoppaaksi täydellisesti.

- Mikael

Kuva: Eveliina Penttilä
Kuva: Eveliina Penttilä