Yläbanneri: Elias Pesola

Eräoppaat


Eräoppaiden esittely

Wild Adventures North työllistää ja tuo lisäarvoa monille luontomatkailualalla työskenteleville toimijoille, joista keskeisimmässä osassa ovat eräoppaat. Vaelluksillamme toimivat eräoppaat ovat itsenäisiä ammattilaisia, jotka toimivat alalla pää- tai sivutoimisesti ja tekevät opastuskeikkoja usealle eri toimijalle. Tällä sivulla esitellään osa Wild Adventures Northin toiminnassa mukana olevista eräoppaista.

Eräopas! Jos olet kiinnostunut toimimaan oppaana Wild Adventures Northin erämaaseikkailuilla, lue lisää alempaa ja ota yhteyttä.


Petteri Veijonen

Petteri kiipeämässä ylös Govddosgaisin rinnettä elokuussa 2013. Taustalla kimaltelee Riimmajärvi.
Petteri kiipeämässä ylös Govddosgaisin rinnettä elokuussa 2013. Taustalla kimaltelee Riimmajärvi.

Wild Adventures Northin perustaja ja johtava eräopas.

Synnyin vuonna 1992 ja vartuin Keski-Suomessa metsien ja järvien ympäröimänä. Harrastan ultrajuoksua, metsästystä, kalastusta ja monenlaista eräilyä.

Kipinän retkeilyyn ja vaellukseen sain jo lapsena, kun teimme perheeni kanssa reissuja eri puolilla maata. Suomen retkeilykohteista suosikkini on Käsivarren erämaa, joka on tarjonnut niin voittoja kuin tappioitakin. Olen kuusinkertainen Haltin valloittaja, mutta onpa minut kerran tuotu erämaasta pois hälytyskeskuksen lähettämällä helikopterillakin. Wild Adventures North on minulle sivutoiminen työ. Päätoimisesti elätän itseni mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisena.

Yksi elämäni kohokohta oli asepalvelukseni Keuruun Pioneerirykmentissä vuonna 2012. Mieleenpainuvin kokemukseni oli Haminan reserviupseerikurssilla suorittamamme tarkalleen 60 tuntia kestänyt valvominen, jonka aikana etenimme polkupyörillä, kävellen, juosten, vesistön yli kahlaten ja kilpasuunnistaen. Valvomisesta seurasi nukahtelua kesken kävelyn, muistikatkoksia ja aistiharhoja. Tässä tilassa suoritimme erilaisia johtamistehtäviä ja kirjallisia tenttejä, joista suoriuduin 30 henkisen joukkueeni ensimmäisellä sijalla. Oli kannustavaa saada kokemus siitä, mitä kaikkea ihminen voi kestää kun hänet viedään suorituskykynsä äärirajoille. Asepalveluksen jälkeenkin olen ylläpitänyt koulutus-, johtamis- ja sotilastaitojani MPK:n toiminnassa. Nykyään olen myös Maakuntajoukkojen upseeri.

Vuosien 2013-2014 aikana vein eräilyharrastukseni uudelle tasolle, suorittaen erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon Eerikkilän urheiluopistossa. Kurssilla suunniteltiin itse alusta loppuun yli kymmenen ikimuistoista reissua, joiden aikana koimme lukuisia erilaisia maisemia ja olosuhteita. Valloitimme Hammastunturin metsäsuksilla, osallistuimme yön yli kestäviin umpihankihiidon MM-kilpailuihin, vaelsimme Norjan kesäisillä ylängöillä, kalastimme turskaa Jäämerellä, teimme hevosvaelluksen Jäämeren rannalla ja meloimme alas Jongunjoen koskia avokanooteilla. Opettelimme myös tunnistamaan ulkomuistista kymmeniä eri eläin-, kasvi- ja sienilajeja, sekä saimme ammattitaitoista koulutusta eräperinteessä. Työharjoittelujaksoni suoritin Syötteen Eräpalveluissa auttaen koiravaljakkoajeluiden järjestämisessä kansainväliselle asiakaskunnalle ja Suomen Saaristovarauksella suunnitellen uusia luonto-opaspalveluita Turun ulkosaaristossa.

"Erittäin suuret kiitokset reissun vetäjälle, eräopas Petterille, ammattitaitoisesta toiminnasta ja vaelluksen järjestämisestä. Reissu oli suunniteltu loistavasti ja sen toteutus meni täysin nappiin. Petterillä oli koko ajan homma hanskassa. Hän osasi tarttua odottamattomiin asioihin mallikkaasti. Rauhallinen olemus huokui luottamusta, mikä on erityisen tärkeä keskellä erämaata. Sekä tietysti sopivasti huumorintajua keventämään reissun tunnelmaa." - Elias

Johanna Gustafsson

Johanna Gustafsson vuoden 2018 Haltin valloituksen toisena oppaana. Kuva: Pekka Eerikäinen
Johanna Gustafsson vuoden 2018 Haltin valloituksen toisena oppaana. Kuva: Pekka Eerikäinen

Johanna Gustafsson on tehnyt monia vaativia matkoja. Hän on kiivennyt mm. Kilimanjarolle, Afrikan korkeimmalle vuorelle. Vuonna 2014 Johanna palasi 6 189 metriä korkealta Island Peakilta Mount Everestin perusleiriin aikeenaan kiivetä seuraavaksi maailman korkeimmalle vuorelle, mutta matkasuunnitelmat muuttuivat lumivyöryn vietyä 16 šerpan hengen Everestin historian pahimmassa kiipeilyonnettomuudessa.


Johannes "Jontti" Suominen

Johannes vuoden 2016 Haltin valloituksen toisena oppaana. Tämän jumppaliikkeen nimeksi hän ilmoitti "ristipumppu". Kuva: Eveliina Penttilä
Johannes vuoden 2016 Haltin valloituksen toisena oppaana. Tämän jumppaliikkeen nimeksi hän ilmoitti "ristipumppu". Kuva: Eveliina Penttilä

Johannes tunnetaan julkisuudessa paremmin nimellä Jontti. Häntä on tituleerattu mediassa Suomen katu-uskottavimmaksi rap-artistiksi. Pitkän musiikkiuransa ohessa Jontti on kuitenkin ehtinyt kouluttautua myös eräoppaaksi ja täydentämään osaamistaan Survival Killan järjestämällä ulkoilun turvallisuuskurssilla. Asiakkaat muistavat hänet eräviihdyttäjänä ja taiteilijapersoonana, joka onnistuu luomaan retkikuntaan yhdessä viikossa rikkaan kokoelman insidevitsejä.


Oppaaksi?


Etsitään uudistajia ja tienraivaajia!

Suomessa suurin osa eräoppaiden työstä painottuu turistilomailijoille, polttariporukoille ja leirikoululaisille tarjottaviin kevyisiin 1-2 tunnin ohjelmapalveluihin, kuten esimerkiksi koiravaljakkoajeluun, melontaan, koskenlaskuun ja jousiammuntaan. Oletko valmis rikkomaan näitä totuttuja kaavoja? Uskotko että on mahdollista tehdä asioita paljon suuremmin ja villimmin? Haluatko olla mukana luomassa jotain aivan uutta suomalaisten eräopaspalveluiden kentässä? 

"Miksi en vain alkaisi tehdä vastaavia vaelluksia oman yritykseni nimissä?"

Toimiessasi oppaana Wild Adventures Northin vaelluksilla, sinun ei tarvitse unohtaa omaa yritystäsi ja sen etuja. Annamme mielellämme laajaa näkyvyyttä omalle yrityksellesi. Voimme brändätä vaelluksistamme yhteistyövaelluksia, jolloin yrityksesi nimi tulee tasavertaisesti esiin Wild Adventures Northin rinnalla kaikissa vaelluksen mainoksissa ja vaelluksen myötä tehtävissä julkaisuissa.

Toimiessasi oppaana kanssamme:

  • Et joudu etsimään asiakkaitasi yksin, vaan autamme niiden hankkimisessa. Olemme onnistuneet sitouttamaan luomaamme sosiaaliseen verkostoon laajan ihmisjoukon, jossa on monia potentiaalisia asiakkaita.​​
  • Sinun ei tarvitse suunnitella vaelluksia yksin, vaan saat suunnitteluapua meiltä. Saat myös toimia oppaana valmiiksi suunnitelluilla vaelluksillamme.
  • Sinun ei tarvitse luoda vaellus- ja turvallisuussuunnitelmia tyhjästä, vaan saat käyttöösi meidän käyttämämme tiedostot.​
  • Sinun ei tarvitse ottaa kaikkea vastuuta yksin, vaan saat vaelluksille avuksesi muita eräoppaitamme. Tämä on tärkeää jos satut esimerkiksi sairastumaan juuri ennen vaellusta tai sen aikana.

Näin pääset oppaaksi Wild Adventures Northin vaelluksille

  • 1. Suorita eräoppaan ammattitutkinto. Koulutuksia järjestetään ympäri Suomen.
  • 2. Jätä vapaa hakemuksesi sähköpostilla. Plussaa tulee hyvästä fyysisestä kunnosta, hyvästä tunturialueen kasvi- ja eläinlajien tuntemuksesta sekä aikaisemmasta vaelluskokemuksesta esimerkiksi Suomen ja Norjan erämaa-alueilla. Myös umpihankihiihto-, maastopyöräily- ja melontakokemuksesta voi olla hyötyä tulevia vaellustuotteita ajatellen. Vieraiden kielten taitoa et välttämättä tarvitse, sillä kohderyhmämme muodostuu pääsääntöisesti suomenkielisistä.
  • 3. Parhaimmat hakijat valitaan apuoppaaksi Wild Adventures Northin vaellukselle. Laskutat työstäsi sopimamme hinnan Wild Adventures Northilta.
  • 4. Jos suoriudut apuoppaan tehtävistä kunnialla läpi, voit jatkossa toimia Wild Adventures Northin täysvaltaisena oppaana valmiiksi suunnitelluilla vaelluksilla pääoppaan rinnalla, sekä voit suunnitella itse uusia vaelluksia ja toimia niiden pääoppaana. Saat tehdä töitä juuri sen verran kuin sinulle sopii. Palkanmaksajiasi ovat asiakkaat. Olet itse mukana määrittämässä vaellusten hintaa.