Olen päättänyt luopua "valloitus" sanan käytöstä

10.11.2022

Olen päättänyt luopua "valloitus" sanan käytöstä vaellustuotteideni nimissä.

Ensimmäisen Haltin valloituksen järjestin 2016. Siitä lähtien se on ollut kärkituotteeni. Rinnalle kehittyi keväthangille suuntautuva Haltin talvivalloitus. Lyhyen urani aikana olen tähän mennessä käynyt Haltilla 17 kertaa ja vienyt sen maisemiin yhteensä 124 asiakasta. Koen kulkevani tunturiopas Yrjö Metsälän jalanjäljissä, joka tiettävästi teki yli 100 Haltin matkaa.

Valitsin nimen Haltin valloitus kunnioittaakseni kolmen suomalaisen naisen muistoa, jotka olivat ensimmäiset dokumentoidusti Haltilla käyneet suomalaiset. Heidän tarinansa on tallennettu samannimiseen kirjaan Haltin valloitus (kirj. Kaarina Kari).

En ole koskaan uskonut valloittajamentaliteettiin erämaavaelluksessa, enkä usko Yrjönkään uskoneen. Tuntureita ei valloiteta, vaan ne joko päästävät meidät luokseen tai sitten eivät. Mikään ei ole itsestäänselvää suurtunturialueen ankarissa olosuhteissa.

Viimeisen niitin tähän arkkuun löi asiakkaani viisaat sanat: "valkoinen kulttuuri on valloittanut saamelaisten maat, kannattaako diskurssia toistaa nimessä". En ole sen jälkeen saanut asiaa pois mielestäni. Nyt on aika päivittää nimi uudelle vuosituhannelle.

Haltin valloitus tullaan jatkossa tuntemaan nimellä Kesävaellus Haltille. Haltin talvivalloituksesta tulee Keväthankivaellus Haltille.

Minulla on ilo ilmoittaa, että syksyllä 2023 järjestetään ensimmäistä kertaa myös Ruskavaellus Haltille. Tästä tulee lähiviikkoina lisää tietoa nettisivuille.

Kesävaellus Haltille I/2022, Agfa Optima 200, ILFORD FP4 Plus B&W 125
Kesävaellus Haltille I/2022, Agfa Optima 200, ILFORD FP4 Plus B&W 125

Kysy ja keskustele facebookissa

Vinkkejä ja tarinoita Käsivarren ympäristöstä voit kysyä ja löytää Käsivarren vaeltajat -ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä ja tarinoita Lapista

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.