Packraft seikkailuni Käsivarren erämaan koskissa 2019

22.12.2019

Heinäkuussa 2019 toteutin pitkäaikaisen unelmani meloa 130 kilometriä pitkä jokien ja koskien sarja Norjan Somasjärveltä Suomen Markkinaan. Reitti kattoi Valtijoen, Poroenon ja Lätäsenon, joka ovat kolme keskenään hyvin erilaista Käsivarren erämaan halki kulkevaa jokea. Seikkailuni tarkoituksena oli testata ja kehittää reissustani kaupallinen vaellustuote, jonka oppaana tulisin tulevina vuosina toimimaan. Sellainen siitä tulikin.

GUOLASJÄRVELTÄ SOMASJÄRVELLE | Päivä 1, Osa 1/2

Poroenon packraft-seikkailun ensimmäinen päivä alkoi automatkalla Kilpisjärveltä Norjan erämaahan Guolasjärvelle, Haltin taakse. Kävelymatkalla Guolasjärveltä Somasjärvelle avaan 8 päiväisen yksinvaellukseni tarkoitusta ja tavoitteita. Melontaseikkailu on valmis alkamaan.

SOMASJÄRVEN SEITAKIVI | Päivä 1, Osa 2/2

Päivä jatkui melomalla Somasjärven päästä päähän ja siitä Kopmajoen tuvalle. Matkalla tuli käytettyä Dronea ilmassa ja perillä tuli heti heitettyä siimaa veteen. Aurinko paistoi koko yön ja hyttysiä oli hyvin vähän.

RAUTUA SOMASLOMPOLOSTA | Päivä 2

Toinen päivä alkoi rautusaaliilla Somaslompolosta ja jatkui Valtijoen koskia pitkin mutkaiselle suvantoalueelle, jonka varteen leiriydyin teltalla. 

KOSKENLASKUA VALTIJOESSA | Päivä 3, Osa 1/2

Kolmas päivä alkoi adrenaliinintäyteisellä koskiseikkailulla Suomen kauneimmalla ja yhdellä syrjäisimmällä jokiosuudella.

HARJUSTA POROJÄRVESTÄ | Päivä 3, Osa 2/2

Kolmas päivä päättyi Porojärvelle, missä pääsin kalastamaan harjusta presidentti Kekkosen sielunmaisemassa.

RUNKKAKOSKI & RUUNAKOSKI | Päivä 4, Osa 1/2

Neljäs päivä alkoi Porojärveltä kalastuksen merkeissä ja jatkui adrenaliinintäyteisellä koskenlaskulla läpi Runkkakosken ja Ruunakosken, jotka lukeutuvat Poroenon suurimpiin koskiin.

TURVALLISUUSVINKKEJÄ (MELONTA)VAELLUKSELLE | Päivä 4, Osa 2/2

Neljäs päivä jatkui Tenomuotkan kohdalla jalkaisin pitkin maisemareittiä, missä myös drone pääsi taas lintuperspektiiviin. Perillä tuvassa kerron, millä eri keinoin olen varmistanut turvallisuuteni melontavaelluksella.

KUOLLEENMIEHENSAARI | Päivät 5 & 6

Viidentenä päivänä Poroenon virta kasvoi lopulta Lätäsenon leveäksi väyläksi. Hirvasvuopiolle meloessani ohitin Kuolleenmiehensaaren. Nimen katkera tarina selviää videon alle linkitetystä blogista. Kuudennen päivän aikana kalaonni soi isohkon harjuksen, josta pääsin valmistamaan nuotiolla loimutetun aterian.

Lue blogi: Kuolleenmiehensaari (Tarinoita Saamenmaalta, osa 1)

MELONTASEIKKAILU PÄÄTTYY | Päivät 7 & 8

Poroenon packraft seikkailun seitsemäntenä päivänä meloin Isokurkkion autiotuvalle hyvin nukutun telttayön jälkeen. Kahdeksantena päivänä päätin elämäni upeimman melontaseikkailun Markkinaan mahtavan ahvensaaliin myötä.

Kysy ja keskustele melontavaelluksesta facebookissa

Vinkkejä melontavaelluksesta Käsivarren ympäristön kohteissa ja reiteillä voit kysyä ja löytää Käsivarren vaeltajat -ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Sähköpostilistallani saat säännöllisesti hyödyllisiä vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.