Videosarja: Pöyrisjoen packraft seikkailu 2020

09.10.2020

Heinäkuussa 2020 toteutin unelmani meloa kymmenien kilometrien pituinen jokien ja järvien sarja Pöyrisjärven erämaan halki. Reitti kattoi Pöyrisjärven, Pöyrisjoen, Vuontisjärven, Vuontisjoen, Ounasjoen, Periläjärven ja Ounasjärven. Mainitut kolme jokea ovat kolme keskenään hyvin erilaista Pöyrisjärven erämaan halki ja sen lähialueella kulkevaa jokea. Seikkailuni tarkoituksena oli testata ja kehittää reissustani kaupallinen vaellustuote, jonka oppaana tulisin tulevina vuosina toimimaan. Sellainen siitä tulikin.

NÄKKÄLÄSTÄ PÖYRISJÄRVELLE

Pöyrisjoen packraft seikkailu käynnistyi Näkkälästä, syrjäisestä lapinkylästä erämaan laidalla. Ensimmäisenä päivänä kävelin syvemmälle Pöyrisjärven erämaahan, Pöyrisjärvelle saakka, kantaen mukanani ilmatäytteistä packraftia (suom. reppulauttaa) ja varusteita melontaseikkailua varten. Edessä on hieno viikko yksin erämaassa, kalastellen ja koskia laskien. Tule mukaan seuraamaan 7-osaista videosarjaa!

KILOMETRIEN PITUINEN ERÄMAAN HIEKKARANTA

Pöyrisjoen packraft seikkailun toisena päivänä meloin Pöyrisjärven rantaa pitkin Pöyrisjoen suulle ja leiriydyin sinne teltalla. Melontamatkaan sisältyi yli kaksi kilometriä hienoa ja matalaa hiekkarantaa, joka sijaitsee syrjäisellä paikalla erämaassa. Illalla paistoin lettuja ja Pöyrisjoki antoi minulle mahtavan kalasaaliin.

MUTKAINEN JOKI SUON KESKELLÄ

Pöyrisjoen packraft seikkailu jatkui meloen alaspäin jokea, joka mutkitteli keskellä erämaan suoaluetta. Välillä menoa vauhdittivat mukavat ja helpot 1-luokan kosket. Illalla leiriydyin teltalla joen varteen.

KOSKIA ALAS SYVEMMÄLLE ERÄMAAHAN

Pöyrisjoen packraft seikkailun neljäs päivä eteni kohtuullisen helppojen koskien merkeissä yhä syvemmälle erämaahan. Kuohut, mela, vapa ja minä. Elämä oli taas yksinkertaista. Muita ihmisiä en ollut nähnyt päiviin.

IRTI BABYLONISTA

Pöyrisjoen packraft seikkailun viidenteen päivään mennessä olin jo kadottanut ajantajun. Olin yksin, mutta osa ympäristöäni. Elin keskellä suurenmoista yltäkylläisyyttä. Puhelin ja netti ei ollut toiminut päiviin. Olin etuoikeutettu kokemaan täydellisen irtioton arjesta. Kokemus oli tajuntaa laajentava. Ajatukset kulkivat kuin Pöyrisjoen virta.

KOSKENLASKUA ERÄMAASSA

Pöyrisjoen packraft seikkailun kuudentena päivänä reitille osui muutama vähän urheilullisempi koskenlaskuosuus. Tarkastin ajolinjat rannalta. Vaikka rajuimmat osuudet oli helppo kiertää rannan kautta, laskin ne kuitenkin läpi ja nautin adrenaliiniryöpystä täysillä. Illalla saavuin yhdelle hienoimmista leiripaikoista, joissa olen koskaan ollut.

MAISEMAREITTIÄ PITKIN MÄÄRÄNPÄÄHÄN

Pöyrisjoen packraft seikkailun seitsemäntenä päivänä meloin Pöyrisjoen eteläpäähän. Olin melonut viikossa koko joen alusta loppuun. Seikkailuni ei kuitenkaan ollut ohi, vaan jatkui Vuontisjärven, Vuontisjoen, Ounasjoen, Periläjärven ja Ounasjärven sekä lukuisten unohtumattomien koskien ja maisemareittien kautta kohti märäänpäätäni. Vasta Lapin kesäyön raikkaudessa ja valoisuudessa päätin matkani Hettaan.

Kysy ja keskustele melontavaelluksesta facebookissa

Vinkkejä melontavaelluksesta Käsivarren ympäristön kohteissa ja reiteillä voit kysyä ja löytää Käsivarren vaeltajat -ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Sähköpostilistallani saat säännöllisesti hyödyllisiä vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.