Parhaat pysähdysvinkit matkalla Kilpisjärvelle

02.02.2024

Olen ajanut vuosien varrella Etelä-Suomen ja Kilpisjärven väliä sen verran monta kertaa, että voin pikkuhiljaa alkaa pitää itseäni jonkinlaisena aiheen asiantuntijana. Tällä blogijulkaisulla ei ole kaupallisia kytköksiä. Jaan omat vinkkini mielestäni matkan parhaisiin ravintoloihin, kahviloihin, pysähdyspaikkoihin ja nähtävyyksiin. Ne on listattu järjestyksessä etelästä pohjoiseen. Kuvat on napattu Google Street Viewistä.

Kalaravintola Vihiluodon Kala Oy

Tupoksessa hieman ennen Kempelettä on tien varressa Vihiluodon Kala Oy:n kalaravintola. Suosittelen syömään täällä etenkin jos osut paikalle lounasaikaan. Silloin sieltä saa lohikeittoa hintaan 12,90e ja sitä saa santsata niin paljon kuin jaksaa syödä. Lohen määrässä ei ole säästelty ja parempaa lohikeittoa saa etsiä. Hintaan sisältyy leipäpöytä ja kahvi. Listalta löytyy toki paljon muitakin kalaruokia.

Google Maps linkki

Nallikarin ranta ja majakka

Jos satut osumaan hyvässä kelissä ja varsinkin auringonlaskun aikaan Oulun kohdalle, suosittelen poikkeamaan upealle Nallikarin rannalle. Lisämatkaa käynnistä kertyy noin 4 km. Auton saa ilmaiseksi parkkiin uimarannan parkkialueelle. Siitä pääsee oikomaan jalkoja lyhyelle kävelylle Nallikarin majakalle ja takaisin. Majakassa on myös kahvila. Olen useita kertoja kiivennyt majakkaan ihailemaan merihorisonttiin laskevaa aurinkoa. Henkilökohtaisesti minulle tähän paikkaan saapumisesta ja auringonlaskun seuraamisesta sen maisemassa on tullut yksi vapauden symboli ja rituaali.

Google Maps linkki

Haaparanta

Tornion kohdalla on mukavaa poiketa joen toisella puolella Ruotsin Haaparannassa. Rajan ylitys on niin helppoa, että olen kerran päätynyt Ruotsiin vahingossa. Lisämatkaa ei kerry juuri lainkaan.

Haaparannan Coop tarjoaa pientä vaihtelua S- ja K-ketjujen kauppoihin (Google Maps linkki). Samassa rakennuksessa on myös Max Burger, joka puolestaan tarjoaa yllättävän laajalla valikoimallaan mukavaa vaihtelua Hesburgerille ja muille vastaaville. Suosittelen testaamaan erityisesti vegaanisen suklaapirtelön, joka on aivan överi jälkkäri.

Kannattaa käydä vilkaisemassa myös Partioaitan Outdoor Outlet (Google Maps linkki). Sieltä saa monia laadukkaita retkeilyvarusteita halvemmalla kuin Suomen Partioaitasta.

Tiedänhän minä toki, että suuri osa suomalaisista käy Haaparannassa pääasiassa vain yhdestä syystä: nuuskakaupat. Sanon vain sen, että niissä myydään paljon muutakin kuin vain nuuskaa. Jos edulliset energiajuomat sekä ruotsalaiset karkit ja muut herkut maistuvat, niiden suhteen nämä kaupat ovat vähän kuin tukkumyymälöitä. Erityisesti se joka kantaa nimessään sanaa tukku ;)

Kukkolankoski

Noin 15 kilometriä Torniosta pohjoiseen on voimakkaasti virtaava Kukkolankoski. Se on Suomen pisin vapaana virtaava koski. Kosken rannalla näkee yleensä kalastajayhteisön väkeä harjoittamassa ikivanhaa perinnekalastusmuotoa, siian lippoamista. Paikka löytyy käännyttäessä Tornio-Kilpisjärvi tieltä Koskitielle ja ajamalla sitä pitkin noin 1km. Siellä on myös Myllypirtti kahvila, matkamuistomyymälä ja sepän paja.

Google Maps linkki

Kalaliike Haavi Ky

Heti Kukkolankosken jälkeen samalla kylällä sijaitsee tien varrella paikallinen kalakauppa, Kalaliike Haavi Ky. Sieltä saa ostettua mukaan tuoretta Perämerestä kalastettua savukalaa.

Google Maps linkki

Pörröporo

Pörröporosta löydät poro- ja Lappiaiheisia matkamuistoja ja tietysti runsaasti poron lihaa.

Google Maps linkki

Swiss Cafe Konditoria

Muoniossa sijaitsee aito sveitsiläinen kahvila konditoria Swiss Cafe. Sen yhteydessä on myöskin Suomen pohjoisin suklaapaja.

Google Maps linkki

Sannan Putiikki

Käsivarteen menevän tien tunnetuin ja suosituin saamelainen matkamuistomyymälä on Sannan Putiikki. Tien varressa on kyltti: "KAHVI + MUNKKI 50 CENT". Ostathan kuitenkin samalla jotain muutakin. Tai jos ostat pelkän kahvin ja munkin, maksa mieluiten käteisellä. Kassalla palvelee yleensä Sanna itse tai joku hänen perheestään. Sanna on aito ja välitön pohjolan emäntä. Eteläisen asiakaspalvelukulttuurin kulissihymyyn ja "asiakas on aina oikeassa" tyyliseen nöyristelyyn tottuneelle turistille Lapin ihmisten suora ja rehellinen tyyli voi tuntua jopa töykeältä, mutta vakuutan että Sannan sydän on täyttä kultaa. Putiikki sijaitsee Sonkamuotkassa (Muoniontie 1628) noin 160 kilometriä Kilpisjärveltä etelään.

Google Maps linkki

Kuttasen Kalakota

Palojoensuun ja Kaaresuvannon välissä Kuttasessa on tien varressa Savustamo Tunturikala Ky:n kalakota, eli Kuttasen / Unton Kalakota. Kodan emännät valmistavat erilaisia kala-annoksia ja paistavat vielä letut jälkkäriksi. Suosittelen erityisesti rautuannosta.

Google Maps linkki

Ropin pirtti

Noin 57 kilometriä Kilpisjärveltä etelään sijaitsee Ropin pirtti (Käsivarrentie 8896). Siellä leivotaan joka aamu tuoreet munkit, jotka tunnetaan myös Suomen parhaimpina. Tähän onkin hyvä pysähtyä esimerkiksi lähtökahveille, kun kotimatka Kilpisjärveltä takaisin on alkanut.

Google Maps linkki

Kilpisjärvi

Perillä Kilpisjärvellä on valikoimaltaan melko kattava K-Market Kilpishalli, norjalaisten viinarallin ansiosta myyntiennätyksiä takova Alko sekä erä- ja kalastushenkinen Sportbutikk. Ravintoloita ja majoituspalveluita on useita ja niiden taso on mielestäni poikkeuksetta hyvä. Jokaiselle budjetille löytyy vaihtoehtoja.

Kylän kenties hienoin ravintola on Lapland Hotels ketjun Hotelli Kilpiksessä. Perus pizza- ja burgerosastoa löytyy mm. samassa rakennuksessa kaupan kanssa sijaitsevasta Ravintola Kilpiksestä, tien toiselta puolelta Tundreasta ja kylän keskuksesta muutama kilometri pohjoiseen Saana tunturin juurella sijaitsevasta Retkeilykeskuksesta. Toki kaikissa edellä mainituissa myydään myös tunturijärvien ja Jäämeren antia sekä poroa eri muodoissa. Kunnollisen buffetin löydät Majatalo Haltinmaan Ravintola Lapintytöstä, jonka suosittelen ehdottomasti testaamaan suureen nälkään.

Kylän maisemaa koristaa 1029 metriä korkea Saana tunturi, jonka huiputus sopii mainiosti päiväretkikohteeksi. Siihen kannattaa kunnosta riippuen varata aikaa yhteensä noin 3-4 tuntia.

Porot ovat paikallisia nähtävyyksiä parhaimmillaan. Niitä tulee aivan varmasti tiellä vastaan. Porot pyörivät kylällä ihmis- ja autovilinästä piittaamatta.

Paras aluetuntemus vaellusta ja retkeilyä ajatellen löytyy Metsähallituksen ylläpitämästä Kilpisjärven Luontokeskuksesta sekä minun isännöimästäni fb:n Käsivarren vaeltajat ryhmästä.

Jatkuuko matka Norjaan?

Kun kerran tänne asti on tultu, suosittelen käymään myös Norjassa. Matka Kilpisjärveltä Skibotnin satamaan meren rantaan kestää noin 45 minuuttia ja maisema muuttuu Norjan puolella hyvin nopeasti paljon jylhemmäksi. Haltiakin korkeammat vuoret kohoavat meren rannassa kohti taivasta. Vedessä voi nähdä meritähtiä, meduusoja ja pyöriäisiä.

Google Maps linkki

Haluatko vielä pidemmälle? Katso mainio päiväretkikohde: Blåvatnet - järvi täynnä turkoosia jäätikkömaitoa

Hyvää pohjoisen reissua kaikille! :) 

Kun lähdet matkalle pohjoiseen, muista laittaa autossa tämä Sakke Raappanan biisi "Matkalla Pohjoiseen" soimaan, niin pääset heti hyvään matkafiilikseen. Hyvää pohjoisen reissua kaikille! :)


Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi. Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.