Suurin lumivyöry 300 vuoteen?

11.05.2021

Kirjoitukseni Pitsusjärven varaustuvan vieraskirjaan 6.5.2021:

"Suurin lumivyöry 300 vuoteen?

Edellisen vaelluksen (8.-13.4.2021) jälkeen uutisotsikoihin nousi tieto Ridnitšohkkan rinteellä tapahtuneesta lumivyörystä. Arvion mukaan vyöry oli Suomen suurin 300 vuoteen (lisäys: tieto on peräisin IS:n artikkelista, josta se on sittemmin poistettu, IS: Antti Autti ja kuvausryhmä todistivat käsittämätöntä lumi­vyöryä Haltitunturilla - ajattelivat mahdottomaksi Suomessa). Ritnijärven jäällä ollut kelkkaseurue pääsi todistamaan vyöryä tapahtumahetkellä. Lumimassa syöksyi noin metrin paksuisen jään läpi ja aiheutti jään alaisen paineaallon, jonka kelkkaseurue tunsi jalkojensa alla, jään lohkeillessa kautta koko järven. Videokin tapahtumasta oli mediassa, mutta siinä vyöry on kovin kesyn näköinen (lisäys: IL: Niina tallensi harvinaisen suuren lumivyöryn Kilpisjärvellä: 'Tuntui, että koko järven kansi heilahti').

Nyt kun olen täällä taas kerran uuden ryhmän kanssa (3.-9.5.2021), sain tänään välipäivänä tilaisuuden käydä katsomassa tuon ainutlaatuisen tapahtuman jälkiä. Mukanani oli 2,8 metrinen sondi, jolla olin ajatellut mittaavani alas vyöryneen lumimassan paksuutta. Paikan päälle saavuttuani ja lumimassan nähtyäni tuo aikomukseni alkoi huvittaa. Mitä oikein olin kuvitellut täällä näkeväni? Sondi oli lumimassan edessä kuin hammastikku. Lunta oli vyöryn jäljiltä parhaimmillaan noin 10 metriä korkea kasa. Alue jonne lunta oli vyörynyt, oli noin 200 metriä leveä. Eniten lunta oli keskellä Ritnijärven jäällä. Lumimassan seassa oli useita henkilöauton kokoisia jääkimpaleita, kirkkaan sinisiä ja lähes läpinäkyviä.

Muistin lukeneeni jostain, että Ridnitšohkkan rinteellä on Suomen ainoa ikijäätikkö. Mieleeni nousi kysymys, oliko se nyt tässä. Calazon Halti-kartasta tarkastettuani totesin, että ilmeisesti ei, koska siinä ikijäätikkö on merkattu hieman sivummalle. Kaiken kaikkiaan näky oli mykistävä muistutus mahtavista luonnonvoimista. Oli ikimuistoista päästä näkemään se ja dokumentoimaan se dronella sekä puhelimen kameralla.

Muistakaa: luonto on aina ihmistä mahtavampi!

- Petteri Veijonen (opas)"

Calazon Halti-kartassa ikijäätikkö on merkitty Ritnijärveltä hieman pohjoiseen.
Calazon Halti-kartassa ikijäätikkö on merkitty Ritnijärveltä hieman pohjoiseen.

Ammattilaislumilautailijat Antti Autti ja Enni Rukajärvi laskivat alas juuri samasta kohdasta, mistä lumivyöry viikkoa myöhemmin lähti. Vyöryn hetkellä Antti kuvausryhmineen oli jälleen tunturin laella ja he saivat taltioitua vyöryn kameralle. Katso alta Antin video.Kysy ja keskustele facebookissa

Vinkkejä ja tarinoita Käsivarren ympäristöstä voit kysyä ja löytää Käsivarren vaeltajat -ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä ja tarinoita Lapista

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.