Yläbanneri: Elias Pesola

Haltin valloitus


Mahtava seikkailuvaellus Käsivarren erämaassa! 

Katso hinnat ja ajankohdat tämän esittelysivun lopusta.

Haaveiletko vaelluksesta Lapin erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä vaeltamaan?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, kehittämäni Haltin valloitus voisi olla juuri sinulle sopiva opastettu erämaavaellus.

Olen Petteri Veijonen, koulutettu eräopas ja Wild Adventures North:n perustaja. Luontomatkailuyritykseni nimen mukaisesti olen erikoistunut Haltin valloituksen kaltaisiin villeihin seikkailuihin pohjoisessa. Se on pitkä ja vaativa patikkavaellus Suomen ja Norjan erämaa-alueella.

Toisin kuin monet muut luontomatkailuyrittäjät, en käytä motorisoituja huoltopalveluita, en kata eteesi maastossa valmista ruokapöytää, enkä siirrä puolestasi varusteitasi määränpäähän. Sen sijaan tarjoan sinulle autenttisen ja villin erämaakokemuksen sen kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Vien sinut ainutlaatuiselle ja merkitsemättömälle reitille.

Minun avullani sinun on mahdollista kokea vaellus, jollaiseen omat taitosi tai uskalluksesi ei riittäisi. Opastan sinua vaelluksen jokaisessa vaiheessa, alkaen valmistautumisesta, joka käynnistetään jo useita kuukausia ennen varsinaista vaellusta. Oppejani soveltamalla osaat jatkossa toteuttaa itsenäisesti omia erämaavaelluksia.

Haltin valloitus on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.
 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.
 • Opastan sinut ainutlaatuisen reitin läpi, joka on parempi vaihtoehto tavanomaiselle ja yleisesti käytetylle reitille.
 • Vietä erämaassa 7 päivää ja 6 yötä.
 • Patikoi yli 100 kilometriä.
 • Esittelen sinulle kuusi Suomen suurinta tunturia. Halutessasi sinulla on mahdollisuus valloittaa ne kaikki, sekä monia muita pienempiä huippuja.
 • Hyödynnä rautuvesien hyvät kalastusmahdollisuudet.
 • Näe lähietäisyydeltä poroja, tunturisopuleita, kiirunoita, kapustarintoja ja piekanoita.
 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.
 • Koe hurjia vesistöjen ylityksiä.
 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.
 • Näe ja koe Suomen suurin vapaasti putoava 17 metriä korkea Pihtsusköngäs -vesiputous aivan lähituntumasta sen juurelta.
 • Majoitu varaustupiin, jotka ovat retkikuntamme käytössä.
 • Leiriydy teltan kanssa erämaan syrjäisiin kolkkiin, joissa ei ole minkäänlaisia rakenteita tai polkuja.
 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärven Tundreaan, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.
Fiiliksiä vuoden 2016 Haltin valloitukselta. Kuva: Katja Jaranne
Fiiliksiä vuoden 2016 Haltin valloitukselta. Kuva: Katja Jaranne


"Vaellussuunnitelma ja esivalmistelut, kuten majoituksen ja varaustupien varaamiset oli hoidettu todella hyvin. Ohjeistus ja neuvot varusteista ja pakkaamisesta toimivat hyvin." - Mari

"Niille joilla ei ole aikaisempaa kokemusta, tämä on loistava tilaisuus oppia ja nähdä mitä vaellus käytännössä on." - Sini

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta. Yhtä kattavaa kirjallsita aineistoa et todennäköisesti saa minkään muun luontomatkailuyrityksen retkillä.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!


 "Koko vaellusporukka oli mieleenpainuva, eritoten se yhteishenki mikä siinä muotoutui ja kuinka kaikki auttoivat toisiaan. En olisi yksin kyllä ikinä uskaltanut joten senkin myötä todella ainutlaatuinen kokemus. Parasta oli ehdottomasti hyvä porukka, upeat maisemat ja ylipäätänsä koko vaelluskokemus jonka myötä uskaltautuu sitten yksinkin matkalle." - Sini

Ainutlaatuinen vaellusreitti

Tavallisesti suurin osa Haltille kulkevista vaeltajista kävelee koko matkan edestakaisin maastoon merkittyä Kalottireittiä pitkin. Kalottireitti ei kuitenkaan tarjoa parasta mahdollista erämaaseikkailua.

Vien sinut reitille, joka on ainutlaatuinen vaihtoehto tavanomaiselle ja yleisesti käytetylle reitille! Lähdemme liikkeelle E8 -tien varresta Norjan puolelta. Kuljemme ruuhkatonta reittiä Urtaslaaksoon, jonka maisemat ovat näkemisen arvoiset. Tällä reitillä tulet näkemään ja kokemaan kuusi Suomen suurinta tunturia!

Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Rinkka painaa hartioita, kivikkoinen maasto laittaa nilkat koetukselle ja reitin korkeuserot ovat rajuja. Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat 7,4 kilometristä 21,2 kilometriin. Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.


 • 1. Päivä: E8 tien levike - Didnujärvi (n. 10 km)
 • 2. Päivä: Didnujärvi - Urtas-Hotellin autiotupa (n. 13 km + mahdollisuus valloittaa matkan varrella Urtasvaara, Loassonibba ja/tai Liigevarri)
 • 3. Päivä: Urtas-Hotellin autiotupa - Pihcosjohka (n. 7,5 km + mahdollisuus valloittaa matkan varrella Govddosgaisi)
 • 4. Päivä: Pihcosjohka - Haltin varaustupa (n. 8 km + mahdollisuus valloittaa illalla leiristä Halti)
 • 5. Päivä: Haltin varaustupa - Pitsusjärven varaustupa (7,4 km + toinen mahdollisuus valloittaa aamulla leiristä Halti sekä lisäksi Ridnitšohkka, Gieddetšohkka ja/tai sen sivuhuippu Etu-Halti)
 • 6. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Kuonjarjoen varaustupa (20,6 km + mahdollisuus valloittaa matkan varrella Saivaara ja illalla leiristä Kahperusvaarojen sivuhuippu ja Kuonjarvaara sekä sen sivuhuippu Kalkkinippa)
 • 7. Päivä: Kuonjarjoen varaustupa - Kilpisjärvi (21,2 km)

"Yksi asia jota en osannut odottaa oli se kuinka kauan 10 km matkan tarpomiseen menee taukoineen ja vaikeine maastoineen. Tärkeintä on kuitenkin se itseluottamus jota kokemuksesta sai." - Sini

Jokien ylitykset

Reitillämme on useita jokien ylityksiä, joista suoriutuminen vaatii hyvää tasapainoa ja rohkeaa asennetta. Vesi on jäätävän kylmää ja se virtaa kovaa, yrittäen horjuttaa jokaista askeltasi joen kivisessä ja liukkaassa pohjassa. Jos olet epävarma selviytymisestäsi, kannan rinkkasi puolestasi toiselle puolelle ja tulen antamaan sinulle tukea ylityksessä.

"Itsensä voittaminen oli hienointa. Mulla se oli lähinnä henkistä, koska pelkäsin yllättävän paljon noita hirveimpiä rakkalouhikoita, varsinkin kun ne oli märkiä. Annoit asiakkaille juuri sen tuen, minkä he kullakin hetkellä tarvitsivat, milloin rakalla, milloin vesistöjen yli kahlauksissa." - Eliisa

"Koko reissun ajan oli turvallinen olo ja kaikista huolehdittiin - Hyvä, että asiakkaiden ajatuksia kuunneltiin." - Meri

Kannan asiakkaan rinkkaa joen toiselle puolelle vuoden 2017 Haltin valloituksella. Kuva: Pekka Eerikäinen
Kannan asiakkaan rinkkaa joen toiselle puolelle vuoden 2017 Haltin valloituksella. Kuva: Pekka Eerikäinen

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös laumoittain tunturisopuleita, mikäli tulee hyvä sopulivuosi. Joka vuosi olemme päässeet myös ihailemaan melko läheltä erilaisia tunturissa asuvia lintuja, kuten kiirunoita, piekanoita ja kapustarintoja. Sääskiä ja mäkäräisiäkin löytyy, mutta tavallisesti puuton ja tuulinen erämaa pitää huolen siitä, että niistä on riesaa vain ajoittain. Lappalainen sanonta kuuluu: "Räkkä ajaa poron tunturiin". Tämä tarkoittaa sitä, että porot pakenevat sääskiä ja mäkäräisiä pusikkoisilta alueilta tunturierämaahan, jossa ne saavat olla rauhassa noilta pieniltä kiusankappaleilta. Sääskiverkko ja karkote tulevat siitä huolimatta varmasti tarpeeseen. 

Puhtaat luonnonvedet

Käsivarren erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Vettä ei tarvitse jatkuvasti kantaa mukana, sillä sitä on kaikkialla. Sitä voi juoda suoraan virtaavista puroista, joita erämaan rinteet solisevat valtoimenaan. Haltille kiivetessä tai kuivemmilla osuuksilla myös pullo tulee tarpeelliseksi.

Haltin valloitus

Haltin 1324 metrin korkeudessa olevan Suomen korkeimman kohdan valloittaminen on monille koko vaelluksen huippuhetki. Ylhäällä käynti ja palaaminen Haltin juurella olevalle varaustuvalle kestää noin 3-4 tuntia. Rinkkaa ei tarvitse kantaa mukana ylös. Reitti huipulle kulkee jyrkkää ja kivistä rinnettä. Rinteellä on myös enemmän tai vähemmän lumisia alueita ympäri vuoden. Huippu on yksi harvoista paikoista, joissa toimii puhelinverkko. Vaeltajien onkin syytä vieroittautua facebookista, whatsappista ja kaikesta muustakin yhteydenpidosta ulkomaailmaan. 

Pihtsusköngäs

Tulet ohittamaan vaelluksella 17 metriä korkean Pihtsusköngäs -vesiputouksen. Sen voimakkaiden kuohujen näkeminen on yksi vaelluksemme vaikuttavimmista kokemuksista. Osaan näyttää sinulle piilossa olevan reitin, josta pääset kiipeämään melko helposti aivan putouksen juurelle.

Poseeraan könkään juurella vuoden 2016 Haltin valloituksella. Kuva: Eveliina Penttilä
Poseeraan könkään juurella vuoden 2016 Haltin valloituksella. Kuva: Eveliina Penttilä

Saivaara

Vaelluksella on mahdollisuus poiketa kiipeämään erikoisen näköiselle Saivaaralle. Sen seinämät ovat pystysuorat ja useita kymmeniä metrejä korkeat, mutta sen itäpäädystä pääsee kiipeämään huipulle jalkaisin. 

Huipulle kulkevan polun molemmin puolin viettävät alas päätä huimaavan jyrkät rinteet. Näin hurjia korkeuseroja ei pääse ihailemaan suurilla tuntureilla. Suosittelen ehdottomasti Saivaaralle kiipeämistä kaikille jotka uskaltavat! Jos päässä huimaa liikaa, voit vaihtoehtoisesti kulkea etuajassa seuraavaan leiripaikkaan.

"Itse halusin nimenomaan oikeaa vaelluskokemusta, vesisateineen ja särkevine jalkoineen. Ei mitään 'kuljetamme varusteet puolestasi majapaikoille' -luksusta. Nimenomaan tällaista missä saa pistää itsensä kunnolla likoon." - Sini

Leiriytyminen​

Majoitumme vaelluksemme aikana kolmessa lukitussa varaustuvassa, jotka on varattu retkikuntamme käyttöön. Tuvissa on kamiinat, puuvarastot, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhellat ja ulkohuussit.

"Parasta olivat leppoisa yhdessä olo, hienot maisemat ja luonto ja tavallaan myös se itsensä ylittäminen, että selvisi kaikesta, vaikka välillä tuntui ettei enää jaksa. Vaelluksesta jäi käteen selkeä fiilis siitä, että haluan vaeltaa jatkossakin ja viedä lapsenikin vaeltamaan." - Mari

Varaustupien lisäksi leiriydymme teltoilla myös erämaan syrjäisiin kolkkiin, joissa ei ole minkäänlaisia rakenteita. 

"Välillä kyllä väsytti pitkien matkojen jälkeen, mutta se oli pahinta vain sillä hetkellä. Heti kun pääsi telttaan, niin tuska unohtui." - Sini

"Selviytyminen ilman tupaa toisena yönä opetti, että ilman sitäkin pärjää. Voi pistää leirin pystyyn mihin vaan veden äärelle." - Outi

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta kolme kätköä, jotka ovat reittimme varrella. Niistä ensimmäinen on Urtas-Hotellilla, toinen Haltilla ja kolmas Meekolla. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!

Koiraihmisille

Haltin valloitus on koiraystävällinen vaellustuote. Asiakkaiden koirat pääsevät mukaan ilmaiseksi. Olen huomioinut koirat niin Kilpisjärven majoituksessa kuin myös retkisuunnitelmassa. Osallistuessasi vaellukseen koiran kanssa sitoudut noudattamaan Metsähallituksen sääntöjä ja ohjeita. Ohitamme ennen vaelluksen aloitusta Norjan tullin ja siksi koirasi on täytettävä Eviran sanelemat kriteerit

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

"Lähden ehdottomasti uudestaan, jos vain mahdollista ja varsinkin uusille reiteille." - Sini

"Kokemus oli huikea! Innostuin lajista taas. Ja nyt on hirveä kaipuu takasin." - Outi

Tulevat Haltin valloitukset

Vaellusteni suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa.

 • Haltin valloitus 2016 (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin valloitus 2017 (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin valloitus 1/2018 (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin valloitus 2/2018 (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin valloitus 2019 (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin valloitus 2020 - HAKU AUKI

Haku vuoden 2020 Haltin valloitukselle on auki. Haku jatkuu 31.1.2020 saakka tai niin pitkään kuin on tarvetta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan haun tuloksista viimeistään 29.2.2020.

Tiedotan hakuprosessin etenemisestä Wild Adventures Northin Facebook -sivulla. Tykkää sivusta niin näet uusimmat julkaisut facebookin etusivullasi.


Haltin valloitus 2020 - ALUSTAVAT TIEDOT

 • Ajankohta: 25.7.-2.8.2020 (maastossa 26.7.-1.8.2020)
 • Opaspalvelun hinta / asiakas: 550 € (sis. alv)
Opaspalvelun hinnasta 50 € (sis. alv) laskutetaan heti kun valittu hakija on ottanut paikan retkikunnassa vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman (ja sen liitteenä turvallisuussuunnitelman sekä kartan reitteineen ja leiripaikkoineen). Retkisuunnitelma jää asiakkaalle omaksi, vaikka hän peruisi osallistumisensa vaellukselle ja siksi maksua retkisuunnitelmasta ei peruutustilanteessa palauteta. Loppuosa opaspalvelun hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen kaikilta vaellukseen osallistuneilta.

 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Kilpisjärvellä Tundrean Saana-mökissä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €) (jokainen osallistuu tähän kuluun, vaikka ei käyttäisi varattua majoitusta)
 • vapaaehtoinen aamiainen 12 € (yht. 2 aamiaista 24 €) (voit syödä myös omia)
 • vapaaehtoiset liinavaatteet 10 € (yht. 2 yöltä 20 €) (voit tuoda myös omasi)
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat vuoden 2019 hintojen pohjalta tehtyjä arvioita. Lopulliset hinnat varmistuvat myöhemmin. Opaspalvelun hinta ei nouse.

Peruutustilanteessa asiakkaalta voidaan periä peruutusmaksu, jonka suuruus riippuu peruutusajankohdasta ja peruutuksen aiheuttamista kuluista (Laki matkapalveluyhdistelmistä 901/2017 15 §). 

Maksaminen on mahdollista myös Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla (katso lisätietoa täältä).

Alennuskampanjat

Tarjoan erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja.

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 55 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2020 useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta (säästät 55 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki tai jaa suoraan alta) julkaisun omalla seinälläsi. Huomioi että jakoasetuksen on oltava julkinen.

HAAVEILETKO VAELLUKSESTA LAPIN ERÄMAASSA, MUTTA: - et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset? - et tiedä...

Julkaissut Wild Adventures North Lauantaina 30. maaliskuuta 2019


TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään yhden suomenkielisen Instagram-käyttäjän TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

KRYPTOVALUUTTA-ALENNUS:

Wild Adventures North edistää lohkoketjuteknologian leviämistä ihmisten arkipäiväiseen käyttöön. Kun maksat Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla, olet oikeutettu 1 %:n kryptovaluutta-alennukseen. Tarjoan maksaville asiakkailleni ilmaista neuvontaa kryptovaluuttojen hankkimisessa ja käyttämisessä (katso lisätietoa täältä).

Retkikuntalaisen kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta vaelluksesta ja rinkan kantamisesta, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet kävelemään viikossa yli 100 km erittäin kivikkoisessa maastossa ja rajuissa korkeuseroissa. Tulet kantamaan joka päivä 4-12 tunnin ajan 17-19 kg painoista rinkkaa. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa koetteleeko meitä raju helle tai aamusta iltaa jatkuva sade.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

HUOM! Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopterikyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.