Juoksuvaellus Jäämereltä Haltille

Kolmen päivän urheilullinen kevytvaellus nollasta Suomen katolle!


Hinta / hlö:

250 € (sis. alv)

Katso tarkemmat tiedot kulurakenteesta tämän esittelysivun lopusta.


Ajankohta:


Kesä 2024:

29.-31.7.2024


Syksy 2024:

28.-30.8.2024


Kesä 2025:

28.-30.7.2025


Paikalla Birtavarressa on oltava aloituspäivänä klo 10:00 mennessä. Jos tämä ei onnistu, voidaan erikseen sopia pienestä joustosta. Tällä vaelluksella ei ole järjestetty majoitusta vaellusta edeltävälle ja vaelluksen jälkeiselle yölle.


Haku:

Katso etusivulta asiakashaun tarkka aukeamisajankohta. Ole nopea, sillä ryhmät täytetään hakujärjestyksessä! Asiakashaku jatkuu kunnes ryhmät ovat täynnä. 

Ryhmään mahtuu 11 asiakasta. Minimiosallistujamäärä on 5 asiakasta.


Haaveiletko juoksuvaelluksesta tuntureilla, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä juoksemaan?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan upeaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, tämä Juoksuvaellus Jäämereltä Haltille on juuri oikea juoksuvaelluselämys sinulle!


Juoksuvaellus Jäämereltä Haltille on kaikkea tätä:

 • Saat kattavan tietopaketin, joka sisältää retkisuunnitelman, turvallisuussuunnitelman, kartan ja opastusvideot. Opit kaiken oleellisen varusteista, ruoista, pakkaamisesta jne.
 • Saat ultra- ja polkujuoksija Juuso Simpasen suunnitteleman 8 viikon treeniohjelman, jota voit vapaasti soveltaa valmistautumisessasi.
 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa juoksuvaellukseen liittyvään asiaan. Teen juoksuryhmälle myös oman WhatsApp ryhmän.
 • Moni on käynyt Haltilla, mutta harva on mennyt koko matkaa. Tällä tarkoitan sitä, että moni lähtee huiputusretkelleen Kilpisjärveltä, joka on melkein puoli kilometriä merenpinnan yläpuolella. Tämä juoksuvaellus soveltuu osaksi Zero to Zenith -projektia, jossa huiputetaan eri maiden korkeimpia kohtia merenpinnan tasolta. Suomen korkein kohta eli Haltilla 1324 metrin korkeudessa sijaitseva rajapyykki 303B on helpoin saavuttaa merenpinnan tasolta lähtemällä liikkeelle Jäämereltä Norjasta.
 • Aloitamme juoksuvaelluksemme Zero to Zenith -"rituaalin" mukaisesti nousemalla paljain jaloin merestä. Jokaiselle osallistujalle jaetaan koeputket, joissa kuljetamme merivettä mukanamme Haltille ja vapautamme sen päästyämme ylös. Haltilta vesi päätyy luonnon kiertokulun mukaisesti ajan saatossa takaisin mereen. Keräämme samoihin koeputkiin pieniä kiviä, jotta jokaiselle jää matkasta aineellinen muisto.
 • Opastan sinut ainutlaatuisen reitin läpi, joka kuljettaa sinut Norjan vuoristo- ja maalaismaisemasta Suomen suurtunturialueen ja Käsivarren erämaan parhaimpiin maisemiin.
 • Juoksuvaelluksen aikana opit itsenäiseksi kevytvaeltajaksi. Puitteet ovat täydelliset esim. suunnistuksen, tankkauksen, huollon, nesteytyksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!
 • Esittelen sinulle Suomen suurimmat tunturit. Halutessasi sinulla on mahdollisuus käydä Haltin lisäksi myös muilla Suomen korkeimmilla tuntureilla.
 • Ylitä kapeaa kävelysiltaa pitkin 150 metriä syvä Gorsabrua, joka on Pohjois-Euroopan syvin kanjoni.
 • Juokse Ankerlia nimisen hylätyn norjalaisen kaivoskylän läpi ja näe sen rauniot.
 • Näe lampaita Norjan vuoristoylängöillä ja erilaisia tunturiluonnon eläimiä Suomen suurtuntureilla. Tulet huomaamaan, että avotunturissa ei onneksi ole kamalan paljon räkkää (= sääskiä, mäkäräisiä ym).
 • Näe jääleinikkejä, ruusujuuria, ruohokanukoita, lapinvuokkoja ja muita tunturiluonnon kasveja. Osaa niistä ei tapaa missään muualla Suomessa!
 • Näe tuntureiden sulamattomia lumikenttiä, vaikka kesä on muualla Suomessa jo pitkällä.
 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.
 • Vieroittaudu netistä ja yhteydestä ulkomaailmaan. Reitillämme toimii puhelin vain harvoissa paikoissa.
 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.
 • Majoitu Suomen suurtuntureiden sylissä olevaan Haltin varaustupaan.

Kuvia

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Selaa kuvia klikkaamalla sivussa olevaa nuolta.


Kuinka vaativa tämä juoksuvaellus on?

Asteikolla 0-3 Juoksuvaellus Jäämereltä Haltille on vaativuudeltaan 1,82 / 3.

 • Vaelluksen nimestä huolimatta emme juokse koko matkaa. Etenemistyyliämme voisi luonnehtia kevyt- tai pikavaellukseksi. Tarkoitus ei ole tehdä maksimisuoritusta ja hapottaa ketään, vaan pitkä ja tasainen kestävyyssuoritus. Osallistujien sykkeet pidetään pääosin peruskestävyysalueen alaosissa (PK1). Hölkkäämme rennosti helppokulkuisemmat osuudet. Kävelemme kaikki ylämäet ja vaikeampikulkuisemmat osuudet.
 • Keskivertovaeltajan näkökulmasta tämä juoksuvaellus on haastava ja hullu, mutta Suomesta löytyy varmasti paljon niitä seikkailu-urheiluhenkisiä kahjoja, joille tämä haaste on juuri sitä mitä he haluavat. Liikunnallisella elämäntavalla, positiivisella asenteella ja huolellisella valmistautumisella pääsee pitkälle. Osallistujilta edellytetään polkujuoksutaustaa sen verran, että olet viimeisen muutaman vuoden sisällä päässyt maaliin jossain vähintään 34 kilometrin polkujuoksutapahtumassa tai muuten juossut vastaavia matkoja polulla. Hyviä kilpailuita ovat esim. Vaarojen Maraton 43km, Nuuksio Classic Trail Marathon 42km, Nuts Ylläs-Pallas 37km tai NUTS Karhunkierros 34km.
 • Matkaa Jäämereltä Haltin laelle ja alas varaustuvalle on noin 39 kilometriä, mikä taitetaan ensimmäisenä päivänä. Matkaan tullaan käyttämään koko päivä aamusta iltaan. Ensimmäiset 29 kilometriä Jäämereltä Haltin juurelle on pääosin hölkättävää helppokulkuista tietä ja polkua. Viimeiset 10 kilometriä ylös Haltille ja alas varaustuvalle on käveltävää erittäin kivistä maastoa. Toinen päivä on välipäivä, jolloin osallistujat voivat joko levätä varaustuvalla tai esimerkiksi käydä kiipeämässä muita Suomen korkeimpia tuntureita. Kolmantena päivänä palaamme saman 39 kilometrin matkan takaisin Jäämerelle.
 • Kannamme mukanamme kevyitä vain muutaman kilon painoisia juoksureppuja. Ohjeideni avulla opit pakkaamaan juoksurepun mahdollisimman kevyeksi.
 • Tulet viettämään erämaassa kaksi yötä ja kolme päivää. Molemmat yöt majoitumme Haltin varaustuvassa, jossa meillä on mm. patjat, kaasuhella ja ulkohuussi.
 • Suurtuntureiden keliolosuhteet voivat olla erittäin tuuliset ja kylmät. Voit joutua sietämään märkiä vaatteita ja vilua.
 • Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

Mitä varusteita tarvitset?

Osallistujille jaettavassa retkisuunnitelmassa on kattava lista kaikista pakollisista varusteista. Esittelen varusteet myös videolla. Lyhyesti sanottuna tarvitset:

 • Polkujuoksulenkkarit
 • Juoksuliivi- tai reppu
 • Vaellussauvat
 • Eri säihin sopivat juoksu- ja taukovaatteet
 • Makuupussi
 • Bivy-pussi
 • Urheiluenergiat, ruoat ja ruokailuvälineet
 • Rakkolaastareita ja urheiluteippiä

Reitti

 • 1. Päivä: Birtavarre (0m), Norja - Rajapyykki 303B, Halti (1324m) - Haltin varaustupa 39km
 • 2. Päivä: välipäivä Haltin varaustuvalla
 • 3. Päivä: Haltin varaustupa - Rajapyykki 303B, Halti (1324m) - Birtavarre 0m, Norja  39km

Tonnisten tuntureiden huiputusprojekti

Juoksuvaellus Jäämereltä Haltille on Tonnisten tuntureiden huiputusprojektin Pohjoissektorin vaellus ja aloitusruutu. Tonnisten tuntureiden huiputusprojekti on yhteensä neljän vaelluksen sarja, joissa kiipeät Suomen kaikille yli 1000m korkealle tunturinhuipulle.

Suomessa on yhteensä 33 yli 1000m korkuista tunturinhuippua. Ne kaikki sijaitsevat Käsivarressa halkaisijaltaan noin 35km kokoisen alueen sisällä. Kun otat tavoitteeksi kiivetä niille kaikille, pääset kokemaan Suomen suurtunturialueen aivan uudesta perspektiivistä. Huiputusprojektin vaelluksilla kuljemme pääasiassa syvällä erämaassa, rajuissa korkeuseroissa, Suomen haastavimmassa ja erittäin kivikkoisessa tunturierämaan maastossa, kaukana yleisesti käytetyistä vaellusreiteistä.

Kaikkien jotka haluavat mukaan huiputusprojektin muille vaelluksille, on ensin suoriuduttava Pohjoissektorin vaelluksesta eli Juoksuvaelluksesta Jäämereltä Haltille. Sinne voivat kuitenkin tulla muutkin kuin vain ne, jotka ovat kiinnostuneet huiputusprojektista.

Juoksuvaelluksen Jäämereltä Haltille reitti on huiputusprojektin kolmen muun vaelluksen reitteihin verrattuna huomattavasti helpompikulkuisempaa, suurelta osin juostavaa polkua ja tietä. Siksi sitä markkinoidaan juoksuvaelluksena, toisin kuin huiputusprojektin muita vaelluksia, joissa ei juosta.

Juoksuvaelluksella Jäämereltä Haltille toinen päivä on välipäivä, jolloin halukkailla on mahdollisuus tehdä kaksi huiputusretkeä. Päivän ensimmäisellä huiputusretkellä (n. 10,7km) kerätään Ritničohkka 1317,1m ja Ruvdnaoiaivi 1234,7m. Välissä palataan Haltin varaustuvalle. Päivän toisella huiputusretkellä (n. 7,2km) kerätään Gieddečohkka 1271,6m ja Gieddečohkka II ts. Etu-Halti / Pikku-Halti n. 1200m.

Välipäivän molempien huiputusretkien suorittaminen on edellytyksenä huiputusprojektin muihin vaelluksiin osallistumiselle. Välipäivän huiputusretkistä saadut kokemukset antavat viitteitä siihen, kannattaako ja haluaako huiputusprojektin muita vaelluksia lähteä suorittamaan.

Tutustu huiputusprojektin muihin vaelluksiin tarkemmin tästä.


Opas

Olen koulutettu eräopas Petteri Veijonen. Aloitin nämä hommat vuonna 2016 ja nykyään teen tätä ammatikseni. Tähän mennessä olen käynyt Haltilla yhteensä 27 kertaa, vieden sinne asiakasryhmiä hiihtäen ja patikoiden. Olen Käsivarren erämaassa kuin kotonani, mutta en silti koskaan halua aliarvioida suurtuntureiden olosuhteita. Rakkauteni polku- ja ultrajuoksua kohtaan sai minut suunnittelemaan tämän juoksuvaelluselämyksen. Ultrajuoksussa olen kokenut kaikki Suomen suurimmat tapahtumat. Olen UTTF Finisher 2022 ja NUTS 300 Finisher 2023. Pidän ultrajuoksu-aiheista blogia Ultraraastaja. Asiakastyytyväisyys minua ja vaelluksiani kohtaan on erittäin korkea. On ollut hienoa huomata, että usein samat asiakkaat tulevat vaelluksilleni yhä uudelleen ja he ottavat myös ystävänsä mukaan.

NUTS 300, 2023
NUTS 300, 2023

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea Haltin kätkö. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä!


Yhteistyökumppanit

Tällä juoksuvaelluselämyksellä on polkujuoksuskenestä tutut yhteistyökumppanit, jotka tuovat reissuun lisäarvoa omalla panoksellaan.

 • Ultra- ja polkujuoksija sekä entinen valmentajani Juuso Simpanen on suunnitellut tätä juoksuvaellusta varten 8 viikon treeniohjelman. Se sisältyy juoksuvaelluksen hintaan. Voit vapaasti soveltaa sitä valmistautumisessasi. Tutustu Juuson valmennuspalveluihin tästä.

 • DRUIMAAR tarjoaa Sinulle tämän universumin kenties HIOSTAMATTOMIMMAT pipot ja kaulurit!

Hinta

Vaelluksen hinta / hlö on 250 € (sis. alv)

Hintaan sisältyy:

 • Tietopaketti (retkisuunnitelma, turvallisuussuunnitelma, kartta ja opastusvideot)
 • Ultra- ja polkujuoksija Juuso Simpasen suunnittelema 8 viikon treeniohjelma, jota voit vapaasti soveltaa valmistautumisessasi
 • Etäyhteys eräoppaaseesi valmistautumisaikana
 • Yksilöllinen opastus koko vaelluksen ajan
 • Paikkavaraukset varaustupaan (arvo yht. 33 €/hlö)

Muuta

 • Epassi, Smartum ja Edenred käyvät meillä maksuksi.
 • Kaverialennus - Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan. Jos osallistutte yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan.
 • Kanta-asiakasalennus - Jos olet jo aikaisemmin osallistunut johonkin järjestämäämme retkeen, vaellukseen tai koulutustapahtumaan, saat -10 % alennusta.
 • 100% tyytyväisyystakuu - Jos et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin!

Matkaehdot

Tällä vaelluksella noudatetaan Wild Adventures North:n matkaehtoja.