Kolmen valtakunnan keväthankivaellus

Koe Suomen, Ruotsin ja Norjan suurtuntureiden keväthanget!


Hinta / hlö:

600 € (sis. alv) + muut kulut

Katso tarkemmat tiedot kulurakenteesta tämän esittelysivun lopusta.


Ajankohta:

8.-15.4.2025 (maastossa 9.-14.4.)


Paikalla on oltava aloituspäivänä klo 19:00 mennessä. Jos tämä ei onnistu, voidaan erikseen sopia pienestä joustosta.


Haku:

Katso etusivulta asiakashaun tarkka aukeamisajankohta. Ole nopea, sillä ryhmät täytetään hakujärjestyksessä! Asiakashaku jatkuu kunnes ryhmät ovat täynnä.

Ryhmään mahtuu 10 asiakasta. Minimiosallistujamäärä on 5 asiakasta.


Haaveiletko hiihtovaelluksesta Lapin erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä hiihtämään?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan pohjoismaiden upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, tämä Kolmen valtakunnan keväthankivaellus on juuri oikea vaelluselämys sinulle!


Kolmen valtakunnan keväthankivaellus on kaikkea tätä:

 • Kolmen valtakunnan keväthankivaellus on luonteeltaan matalamman kynnyksen hiihtovaellus seuraavasta kuudesta syystä:
 1. Hyödynnämme vaelluksella varaustupia, mikä tekee vaelluksesta kokonaisuutena huomattavasti helpomman ja mukavamman. Varaustuvissa on patjat ja kamiinat. Pyrimme varaamaan varaustuvat niin, että jokaiselle on niissä paikka, mutta emme takaa että varaukset onnistuvat täydellisesti. Lisäksi lumimyrskyt saattavat vaikuttaa suunnitelmiimme siten, ettemme pääse varaustuville niiden varausajankohtina, jolloin väistämme telttoihin. Edellytämme jokaiselta valmiutta yöpyä osa öistä teltassa.
 2. Osalla tuvista on avannot tai sulapaikat vedenottoa varten, joten emme joudu joka päivä sulattamaan vettä lumesta. Tämä säästää valtavan määrän aikaa.
 3. Tuvilla on kaasuliedet, joilla keitämme vedet ruokatermospulloihin. Sinun ei siis tarvitse omistaa talviolosuhteisiin sopivaa retkikeitintä ja kokkailla tuulisessa tunturissa. Monipolttoainekeitin lähtee kuitenkin oppaan matkaan turvallisuussyistä.
 4. Reittimme kulkee kovaksi tamppautunutta kelkkauraa ja hiihtouraa pitkin. Lisäksi vaelluksen ajankohtana hanki on kovaa. On epätodennäköistä että joutuisimme hiihtämään syvässä umpihangessa. Sinun ei tarvitse olla himohiihtäjä. Ahkiota vedettäessä hiihtotekniikka on hyvin yksinkertaista vuorohiihtoa. Riittää että pysyt pystyssä suksilla ja jaksat edetä niillä pitkiä päiviä. Jos pelkäät alamäkiä, voit vapaasti kävellä ne alas monoilla tai lumikengillä ilman suksia.
 5. Vaelluksen ajankohta sijoittuu kevääseen, joten valoa ja aurinkoa on runsaasti. Päivät ovat usein lämpimiä. Henkilökohtaisesti palelen useammin kesän vaelluksilla, sillä hiihtovaelluksilla vaatteet eivät samalla tavalla kastu.
 6. Vaelluksen hintaan sisältyy järjestäjän puolesta vaelluksen ajaksi ahkiot ja talviteltat. Sinun ei tarvitse tehdä kallista investointia. Halutessasi voit tuoda oman ahkiosi ja/tai telttasi.
 • Saat kattavan tietopaketin, joka sisältää retkisuunnitelman, turvallisuussuunnitelman, kartan ja opastusvideot. Opit kaiken oleellisen varusteista, ruoista, pakkaamisesta jne.
 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan. Teen retkikunnalle myös oman WhatsApp ryhmän.
 • Vaelluksen aikana opit itsenäiseksi erämaavaeltajaksi. Puitteet ovat täydelliset myös esim. suunnistuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!
 • Hiihdä yli 1,5km korkean Moskkugaisi tunturimassiivin ympäri Isdalenin laakson henkeäsalpaavissa maisemissa.
 • Näe Norjan Parras ja Ruotsin Pältsa, terävähuippuiset jättiläiset.
 • Majoitu erämaan lämpimiin ja kotoisiin varaustupiin. Koet Suomen, Ruotsin ja Norjan toisistaan poikkeavat varaustupakulttuurit. Suomen Kuohkimajärven varaustupa on mukava, sillä kaasuliesi ja patjatkin löytyy. Norjan täysin kalustettuihin ja sisustettuihin Gappohytta ja Rostahytta tupiin verrattuna Suomen tuvat ovat kuitenkin hyvin askeettisia. Norjan tuvista löytyy mm. sohvat, verhot, lautapelejä ja keittiöastiat viinilaseja myöten! Ruotsin Pältsastugan sen sijaan yllättää tilavuudellaan ja koollaan. Siellä on myös tupavahti, joka asuu paikan päällä koko kauden. Pältsastuganilla pääset myös nauttimaan erämaasaunan löylyistä!
 • Näe poroja, kiirunoita, piekanoita ja muita tunturiluonnon eläimiä. Talvella ei onneksi ole räkkää (= sääskiä, mäkäräisiä ym).
 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.
 • Vieroittaudu netistä ja yhteydestä ulkomaailmaan. Reitillämme toimii puhelin vain harvoissa paikoissa.
 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.
 • Näe ja koe 20 metriä korkea Bealcanjohkan vesiputous sen talviasussaan. Pääset todistamaan, että tämä vesimassiivi on jäätynyt pystysuoraksi seinäksi.
 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä mökkiin Kilpisjärven rantaan, jossa käytössämme on oma sauna, avanto, täysin varusteltu keittiö, pyykkikone jne. Vaelluksen jälkeen käymme yhdessä syömässä ravintolassa.

Kuvia

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Selaa kuvia klikkaamalla sivussa olevaa nuolta.


Kuinka vaativa vaellus on?

Asteikolla 0-3 Kolmen valtakunnan keväthankivaellus on vaativuudeltaan 1,92 / 3.

 • Vaikka Kolmen valtakunnan keväthankivaellus onkin luonteeltaan matalamman kynnyksen hiihtovaellus, se on siitä huolimatta vaativa erämaavaellus. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta ahkion vetämisestä ja talviretkeilystä, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Liikunnallisella elämäntavalla, positiivisella asenteella ja huolellisella valmistautumisella pääsee pitkälle.
 • Tulet viettämään erämaassa viisi yötä ja kuusi päivää.
 • Tulet hiihtämään yhteensä 90,6 kilometriä. Päivittäiset matkat vaihtelevat 10,9 kilometristä 20,3 kilometriin. Niihin kuluu aikaa 4-8 tuntia.
 • Tulet vetämään ahkiossa kaikkia tarvitsemiasi ruokia ja varusteita.
 • Suurtuntureiden keliolosuhteet voivat olla erittäin tuuliset. Lumimyrskyt ovat melko yleisiä.
 • Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja.

Mitä varusteita tarvitset?

Osallistujille jaettavassa retkisuunnitelmassa on kattava lista kaikista pakollisista varusteista. Esittelen varusteet myös videolla. Lyhyesti sanottuna tarvitset:

 • Sukset ja niihin sopivat monot/hiihtokengät. Tunturisukset monoilla on paras vaihtoehto, mutta pärjäät myös metsäsuksilla, kunhan niissä on hyvät nousukarvat. Jos sinulla ei ole omia hiihtovälineitä, tunturihiihtosetin (sis. sukset, sauvat ja monot) vuokraus vaelluksen ajaksi onnistuu esimerkiksi matkan varrelta Äkäslompolo SportShopista hintaan 105 € / hlö (hinta tarkastettu 2020).
 • Suksiin sopivat skinit eli nousukarvat
 • Eri säihin sopivat vaatteet
 • Makuupussi(t). Vaikka jokaiselle asiakkaalle pyritäänkin järjestämään paikka varaustuvissa, varaudu majoittumaan myös telttaan (talviteltat tulevat järjestäjän puolesta). Jos sinulla ei ole talvimakuupussia, voit yhdistää esim. kaksi ohuempaa makuupussia tai vuokrata talvimakuupussin retkivälinevuokraamosta.
 • Makuualusta(t)
 • Ruoat, ruokatermospullo ja ruokailuvälineet

Talvivaelluskurssi

Kaikkiin matalamman kynnyksen hiihtovaelluksiimme sisältyy ilman lisämaksua Talvivaelluskurssi (arvo 100 €/hlö). Se koostuu verkkokurssista ja vapaaehtoisesta maastoharjoituksesta. Niissä opit tiedot ja taidot, joiden avulla teet talvivaelluksesta turvallista ja toimivaa. Opit mm. käyttämään bensakeittimiä ja keitinlaatikkoa, sulattamaan käyttövedet lumesta sekä kuivaamaan ja huoltamaan varusteesi ja itsesi kylmissä ja tuulisissa olosuhteissa mukavasti. Saat valmiudet (mahdollisesti tulevaisuudessa tarjolle tuleviin) korkeamman kynnyksen hiihtovaelluksiimme, joissa tukeudutaan pelkästään telttoihin.


Opas

Olen koulutettu eräopas Petteri Veijonen. Aloitin nämä hommat vuonna 2016 ja nykyään teen tätä ammatikseni. Tähän mennessä olen vienyt Haltin maisemiin 8 hiihtoretkikuntaa ja päätin tuoda Haltin keväthankivaelluksen rinnalle tämän uuden Kolmen valtakunnan keväthankivaelluksen. Olen todella innoissani päästessäni viemään asiakkaitani nyt myös Ruotsiin ja Norjaan. Asiakastyytyväisyys minua ja vaelluksiani kohtaan on erittäin korkea. On ollut hienoa huomata, että usein samat asiakkaat tulevat vaelluksilleni yhä uudelleen ja he ottavat myös ystävänsä mukaan.


Reitti

Vaelluksemme kulkee tuvalta tuvalle usein koskematonta hankea pitkin. Välillä saatamme löytää hiihto- ja kelkkauria. Jos uutta lunta on tullut paljon, voimme joutua tekemään omaa uraa. Maaliskuussa erämaan hanget ovat kuitenkin yleensä kovia ja helppokulkuisia. Se mahdollistaa myös omien lenkkien tekemisen leiripaikkojen ympäristöihin.

 • 1. Päivä: Kilpisjärvi, Mallan luonnonpuiston parkkipaikka - Kuohkimajärven varaustupa (n. 10,9km / n. 4h)

 • 2. Päivä: Kuohkimajärven varaustupa - Gappohytta varaustupa (n. 14,7km / n. 6,5h)

 • 3. Päivä: Gappohytta varaustupa - Rostahytta varaustupa (n. 20,3km / n. 7,5h)

 • 4. Päivä: Rostahytta varaustupa - Pältsastugan varaustupa (n. 18,9km / n. 8h)

 • 5. Päivä: Pältsastugan varaustupa - Kuohkimajärven varaustupa (n. 14,9km / n. 6,5h) + aamulla mahdollisuus käydä katsomassa Bealcanjohkan vesiputousta (n. 2km / 40min)

 • 6. Päivä: Kuohkimajärven varaustupa - Kilpisjärvi, Mallan luonnonpuiston parkkipaikka (n. 10,9km / n. 4h)

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta kätköjä kolmesta eri valtakunnasta. Lähellä leiripaikkaamme ovat ainakin KoltalahtiTreriksröset - Sverige ja Treriksrøysa - Norge. Kätköjen talvilöydettävyydestä ei ole varmuutta. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä! 


Hinta

Vaelluksen hinta / hlö on 600 € (sis. alv)

Hintaan sisältyy:

 • Tietopaketti (retkisuunnitelma, turvallisuussuunnitelma, kartta, kattava varustelista ja opastusvideot)
 • Talvivaelluskurssi (arvo 100 €/hlö)
 • Etäyhteys eräoppaaseesi valmistautumisaikana
 • Yksilöllinen opastus koko vaelluksen ajan
 • Paikkavaraukset varaustupiin (arvo yht. 148 € / hlö)
 • Fjellpulken X-Country 144cm ahkio, vetoaisat ja -valjaat henkilökohtaiseen käyttöösi vaelluksen ajaksi.
 • Talviteltta käyttöösi vaelluksen ajaksi


Muut kulut

Vaelluksen hinnan lisäksi osallistujilta laskutetaan myös majoituskulut järjestäjän varaamaa majoitusta koskien. Pidätämme oikeuden kulujen muutoksiin.

Majoituskulut vaellusta edeltävänä ja vaelluksen jälkeisenä yönä Kilpisjärvellä:

 • Majoitus Tundrean mökissä sis. liinavaatteet, pyyhkeen ja aamiaisen n. 48,50 - 50,63 € / hlö / yö (yht. 2 yöltä n. 97 - 101,26 € / hlö)

Muuta

 • Epassi, Smartum ja Edenred käyvät meillä maksuksi.
 • Kaverialennus - Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan. Jos osallistutte yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan.
 • Kanta-asiakasalennus - Jos olet jo aikaisemmin osallistunut johonkin järjestämäämme retkeen, vaellukseen tai koulutustapahtumaan, saat -10 % alennusta.
 • 100% tyytyväisyystakuu - Jos et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin!

Matkaehdot

Tällä vaelluksella noudatetaan Wild Adventures North:n matkaehtoja.