Yläbanneri: Marko Takanen

Haltin talvivalloitus


Mahtava hiihtovaellus Käsivarren erämaan keväthangilla! 


Yhteistyössä: Johanna Gustafsson


Haaveiletko hiihtovaelluksesta Käsivarren erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä hiihtämään?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, meillä on hyviä uutisia. Suosittu Haltin valloitus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös talviversiona! Se voisi olla juuri sinulle sopiva opastettu hiihtovaellus. Et tarvitse omia suksia tai ahkiota, sillä halutessasi voit vuokrata ne.

Kuvituskuva: Marko Takanen
Kuvituskuva: Marko Takanen

Haltin talvivalloitus on kaikkea tätä

 • Tukeudu ammattioppaisiin, jotka kulkevat rinnallasi ja auttavat sinua vaelluksen kaikissa vaiheissa, alkaen jo useita kuukausia ennen vaellusta alkavasta valmistautumisesta.

 • Opi taitoja, jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Vietä lumisessa tunturierämaassa 7 päivää ja 6 yötä.

 • Hiihdä yli 100 kilometriä.

 • Näe neljä Suomen suurinta tunturia. Halutessasi sinulla on mahdollisuus tällä reissulla valloittaa Halti, Saivaara sekä mahdollisuuksien mukaan myös muita huippuja.

 • Hyödynnä hyvät pilkkimahdollisuudet.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja, tunturisopuleita ja kiirunoita.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Näe ja koe Suomen suurin vapaasti putoava 17 metriä korkea Pihtsusköngäs -vesiputous aivan lähituntumasta sen talviasussa.

 • Majoitu ja nauti varaustupien lämmöstä, jotka ovat ainoastaan oman retkikuntamme käytössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärven Tundreassa, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Katso yltä Elias Pesolan tekemä kooste vuoden 2018 Haltin valloituksesta. Näiden maisemien näkeminen talviasussa tulee olemaan mahtava kokemus!

Opaspalvelu sinua varten

Palveluksessasi ovat Wild Adventures Northin ammattioppaat, jotka auttavat ja opastavat sinua vaelluksen kaikissa vaiheissa, alkaen jo useita kuukausia ennen vaellusta alkavasta valmistautumisesta.

Vaelluksen pääopas Johanna Gustafsson on talvivaelluksen asiantuntija ja moninkertainen Haltin talvivalloittaja. Hän on tehnyt vaativia matkoja mm. Kilimanjaron huipulle ja Mount Everestin perusleiriin. Apuoppaan roolissa toimii Wild Adventuresin perustaja ja johtava eräopas Petteri Veijonen.

Saat sähköpostiisi lähes 30-sivuisen retkisuunnitelman, joka sisältää tarvittavan informaation varusteiden, vaatteiden ja ruokien hankkimisesta, ahkion pakkaamisesta, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Oppaidemme opettamana sinulla on mahdollisuus opetella myös taitoja, jotka eivät ole rahassa mitattavissa. Voit oppia vaelluksen aikana esimerkiksi suunnistusta, pilkkimistä, eläinlajien tuntemusta, eräkokkausta ja paljon muuta. Kerro meille tavoitteesi, niin teemme parhaamme auttaaksemme sinua niiden toteuttamisessa!

Vaellusreitti

Vaelluksemme kulkee pitkin Kalottireitin kelkoilla ajettua huoltouraa. Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Tällä reitillä tulet näkemään neljä Suomen suurinta tunturia! Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja. Ahkion vetäminen ja rajut korkeuserot ottavat voimille. Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat 10 kilometristä 17,9 kilometriin.

 • 1. Päivä: Kilpisjärvi - Saarijärven varaustupa (13,3 km)

 • 2. Päivä: Saarijärven varaustupa - Meekon varaustupa (17,9 km + mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 3. Päivä: Meekon varaustupa - Pitsusjärven varaustupa (10 km)

 • 4. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Halti - Pitsusjärven varaustupa (20,4 km)

 • 5. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Meekon varaustupa (10 km + toinen mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 6. Päivä: Meekon varaustupa - Saarijärven varaustupa (17,9 km)
 • 7. Päivä: Saarijärven varaustupa - Kilpisjärvi (13,3 km)

Eläimistö

Suurella todennäköisyydellä tulet näkemään erämaassa useita vapaana liikkuvia poroja ja niiden muodostamia tokkia. Saatamme nähdä myös tunturisopuleita ja kiirunoita. 

Puhtaat luonnonvedet

Käsivarren erämaan vesi on puhtaampaa kuin Helsingin vesijohtovesi. Vettä saa sulista kohdista sekä lumesta sulattamalla. 

Ruokatauot

Arvostamme kunnollisia ja kiireettömiä ruokataukoja, jotka antavat voimia jatkaa vaellusta. Syömme joka päivä aamupalan, kaksi lämmintä ateriaa, iltapalan ja runsaasti välipaloja. Kaupoissa on tänä päivänä loistavat valikoimat erilaisia hyvin kevytkantoisia mutta energiapitoisia retkiruokia, joihin pitää lisätä vain vesi. Oppaamme antavat kysyttäessä myös neuvoja omien retkiruokien kuivattamiseen ja valmistamiseen. Ruoat valmistetaan tupien kaasuliedellä. 

Haltin valloitus

Haltin 1324 metrin korkeudessa olevan Suomen korkeimman kohdan valloittaminen suksilla on monille koko vaelluksen huippuhetki. Ylhäällä käynti ja lasketteleminen takaisin alas Pitsusjärven varaustuvalle kestää useita tunteja. Ahkiota ei tarvitse vetää mukana ylös. Reitti huipulle kulkee kelkoilla ajettua pohjaa pitkin. Huippu on yksi harvoista paikoista, joissa toimii puhelinverkko. Vaeltajien onkin syytä vieroittautua facebookista, whatsappista ja kaikesta muustakin yhteydenpidosta ulkomaailmaan. 

Kuvituskuva: Marko Takanen
Kuvituskuva: Marko Takanen

Pihtsusköngäs

Tulet ohittamaan vaelluksella 17 metriä korkean Pihtsusköngäs -vesiputouksen. Moni on ihaillut sen voimakkaita kuohuja kesäisin, mutta harva on päässyt ihailemaan sitä sen jäisessä talviasussa.

Saivaara

Vaelluksella on mahdollisuus poiketa kiipeämään erikoisen näköiselle Saivaaralle. Sen seinämät ovat pystysuorat ja useita kymmeniä metrejä korkeat, mutta sen itäpäädystä pääsee kiipeämään huipulle suksilla. Huipulle kulkevan reitin molemmin puolin viettävät alas päätä huimaavan jyrkät rinteet. Näin hurjia korkeuseroja ei pääse ihailemaan suurilla tuntureilla. Suosittelemme ehdottomasti Saivaaralle kiipeämistä kaikille jotka uskaltavat! Jos päässä huimaa liikaa, voit vaihtoehtoisesti kulkea toisen oppaamme kanssa jo etuajassa seuraavaan leiripaikkaan.

Leiriytyminen​

Etenemme turvallisesti tuvalta tuvalle. Meillä on aina määränpäässämme varaustupa, joka on varattu kokonaan vain oman retkikuntamme käyttöön. Tuvissa on kamiinat, puuvarastot, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhellat ja ulkohuussit. 

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olemme kilpailuttaneet puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkineet retkikunnallemme hyvät edut.

Majoitumme Tundrean kahteen Saana -hirsimökkiin, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan Kilpisjärven parhaat. Katso tästä Saana -mökin panoraamakuva ja lue täältä lisätietoja.

Saana -mökissä on oma sauna, suihku, WC, keittiö, olohuone, vuolukivitakka, astian- ja pyykinpesukone, liesi, uuni, mikroaaltouuni, jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin, ruoanlaittovälineet, astiasto, televisio, radio, vaatteiden kuivauskaappi, autopaikka lämmitystolpalla ja Wi-Fi.

Myös loppusiivous kuuluu hintaan. Halutessasi voit tilata itsellesi aamiaisen Kilpisjärvellä ensimmäisen vaelluspäivän aamuna sekä vaelluksen jälkeisenä aamuna. Aamiainen tulee aamiaiskorina tai jos aamiaiselle on riittävästi tilauksia, buffetaamiainen järjestyy samaan hintaan. Tapanamme on ollut mennä vaelluksen jälkeen illalla myös syömään Tundrean monipuoliseen ravintolaan.

Ravintolassa on myös herkullinen vegaaninen burger, jonka kehittämiseen retkikuntamme pääsi vaikuttamaan. Vegaanisia vaihtoehtoja löytyy myös aamiaisella.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta kaksi kätköä, jotka ovat reittimme varrella. Niistä ensimmäinen on Meekolla ja toinen Haltilla. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä! 

Kalastajille

Reittimme varrella aivan leiripaikkojemme tuntumassa sijaitsee osa Enontekiön erämaa-alueen parhaimmista pilkkivesistä. Ne sopivat erinomaisesti rautujen kalastukseen. Alueen tärkeimpiin pilkkikohteisiin kuuluu mm. Pitsusjärvi, jota myös paikalliset poromiehet suosivat. Jos olet vasta aloittamassa pilkkiharrastusta, nyt sinulla on mahdollisuus päästä harrastuksessasi alkuun oppaiden avustuksella.

Ilmakuvaus- ja valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan ilmakuvauskopterin tai muuta laadukasta / erikoista kuvauskalustoa, kaluston kantamisessa tarjotaan apua. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoamme sisällöllesi lisää näkyvyyttä. 


Tulevat Haltin talvivalloitukset

Vaellustemme suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa.

 • Haltin talvivalloitus 2019 - (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin talvivalloitus 2020 - HAKU AUKEAA 30.4.2019

Haku vuoden 2019 Haltin talvivalloitukselle on päättynyt 31.1.2019. Haku vuoden 2020 Haltin talvivalloitukselle alkaa 30.4.2019. 

Hakuprosessin etenemisestä tiedotetaan Wild Adventures Northin Facebook -sivulla.

Haltin talvivalloitus 2019 - ALUSTAVAT TIEDOT

 • Ajankohta: 4.-12.5.2019 (maastossa 5.-11.5.2019)
 • Opaspalvelun hinta / asiakas:
 • 30.11.2018 mennessä hakeneille 495 € (sis. alv)
 • 1.12.2018 ja sen jälkeen hakeneille 550 € (sis. alv)
 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Kilpisjärvellä Tundrean Saana-mökissä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €)
 • vapaaehtoinen aamiainen 12 € (yht. 2 aamiaista 24 €)
 • vapaaehtoiset liinavaatteet 10 € (yht. 2 yöltä 20 €)
 • vapaaehtoinen ahkiovuokra 10 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 70 €) (tarvitsemme yhden ahkion kahta vaeltajaa kohti, joten edellä mainittu ahkion vuokrahinta voidaan jakaa kahdelle)
 • vapaaehtoinen suksivuokra 20 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 140 €, sis. sukset, sauvat ja talvikumisaappaat) (jos vuokraajia on 7 tai enemmän, alennusta saa max 30%)
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat arvioita. Tarkat hinnat varmistuvat myöhemmin. Opaspalvelun hinta ei nouse yllä ilmoitetuista.

Maksaminen on mahdollista myös Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla.  

Alennuskampanjat

Tarjoamme erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja. 

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 55 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2019 useammalle kuin yhdelle Wild Adventures Northin vaellukselle tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain Wild Adventures Northin vaelluksella, saat automaattisesti -5 % alennusta (säästät 27,5 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki) julkaisun omalla seinälläsi julkisena.

TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään 3 suomenkielistä Instagram-käyttäjää TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

KRYPTOVALUUTTA-ALENNUS:

Wild Adventures North edistää lohkoketjuteknologian leviämistä ihmisten arkipäiväiseen käyttöön. Kun maksat Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla, olet oikeutettu 1 %:n kryptovaluutta-alennukseen. Tarjoamme maksaville asiakkaillemme ilmaista neuvontaa kryptovaluuttojen hankkimisessa ja käyttämisessä. Neuvontaa saat Imperiumi-sivustoltamme.

Osallistujan kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä hiihtotaitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta talvivaelluksesta ja ahkion vetämisestä suksilla, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet hiihtämään viikossa yli 100 km rajuissa korkeuseroissa. Tulet vetämään omia ja parisi varusteita ahkiossa vuorotellen parisi kanssa useita tunteja joka päivä. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa koetteleeko meitä aamusta iltaan jatkuva loskainen suojakeli.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

HUOM! Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopteri- tai moottorikelkkakyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.