Haltin talvivalloitus


Mahtava hiihtovaellus Käsivarren erämaan keväthangilla! 

Katso hinnat ja ajankohdat tämän esittelysivun lopusta. 

Haltin talvivalloitus on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.

 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Vietä lumisessa tunturierämaassa 7 päivää ja 6 yötä.

 • Hiihdä yli 100 kilometriä.

 • Esittelen sinulle neljä Suomen suurinta tunturia. Halutessasi sinulla on mahdollisuus tällä reissulla valloittaa Haltin lisäksi monia muita huippuja ja vapaalaskea niiltä alas.

 • Hyödynnä rautuvesien hyvät pilkkimahdollisuudet.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja ja kiirunoita.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Näe ja koe Suomen suurin vapaasti putoava 17 metriä korkea Pihtsusköngäs -vesiputous aivan lähituntumasta sen talviasussa.

 • Majoitu ja nauti varaustupien lämmöstä, jotka ovat retkikuntamme käytössä. Kaikki yöt ollaan tuvissa, jonka ansiosta tämä vaellus on astetta matalamman kynnyksen reissu verrattuna telttavaelluksiin.

 • Halutessasi kokeile ja opi talvitelttailun taitoja yöpymällä teltassa tuvan pihassa.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärven Tundreassa, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Kuva: Reetta Ilveskoski
Kuva: Reetta Ilveskoski

Yksi parhaimmista reissuista ikinä. Yhdistelmä luontoa, erämaata, rauhaa, sopivaa fyysistä ponnistelua, tarinointia ja seuraa. - Reetta

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Hyvät suunnitelmat, rauhallinen ja turvallinen opas. Varustelista oli hyvä ja kattava. - Reetta

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta. Yhtä kattavaa kirjallista aineistoa et todennäköisesti saa minkään muun luontomatkailuyrityksen retkillä.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!

Sopeuduin mielestäni hyvin yksinkertaiseen elämään, jolla on iso kontrasti omaan arkeeni. Oli hyvä opetella ahkion vetämistä, tupaelämää ja rutiineja turvallisesti. Tästä on helpompi jatkaa eteenpäin. Tämä oli itselleni matalan kynnyksen aloitus uudelle harrastukselle! - Reetta

Sain tällä vaelluksella uusia näkökulmia varusteisiin. Ahkion vetäminen alkoi sujua. Muutenkin sain hyvät valmiudet suorittaa omatoimisia talvivaelluksia. - Antti

Kuva: Eliisa Löyttyniemi
Kuva: Eliisa Löyttyniemi

Vaellusreitti

Vaelluksemme kulkee pitkin Kalottireitin kelkoilla ajettua huoltouraa. Varaamme myös mahdollisuuden käyttää vaihtoehtoisia, omia reittisovelluksia. Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Tällä reitillä tulet näkemään neljä Suomen suurinta tunturia! Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja. Ahkion vetäminen ja rajut korkeuserot ottavat voimille. Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat 10 kilometristä 17,9 kilometriin.

 • 1. Päivä: Kilpisjärvi - Saarijärven varaustupa (13,3 km)

 • 2. Päivä: Saarijärven varaustupa - Meekon varaustupa (17,9 km + mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 3. Päivä: Meekon varaustupa - Pitsusjärven varaustupa (10 km)

 • 4. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Halti - Pitsusjärven varaustupa (20,4 km)

 • 5. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Meekon varaustupa (10 km + toinen mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 6. Päivä: Meekon varaustupa - Saarijärven varaustupa (17,9 km)
 • 7. Päivä: Saarijärven varaustupa - Kilpisjärvi (13,3 km)

Parasta reissussa oli itsensä ylittäminen. En ajatellut lähtökohtaisesti olevani kummoinenkaan talvivaeltaja, mutta niin minä sen silti vain tein ja kunnialla Haltinkin huiputin. - Annemari

Kuva: Annemari Ahonen
Kuva: Annemari Ahonen

Haltin valloitus

Haltin 1324 metrin korkeudessa olevan Suomen korkeimman kohdan valloittaminen suksilla on monille koko vaelluksen huippuhetki. Ylhäällä käynti ja lasketteleminen takaisin alas Pitsusjärven varaustuvalle kestää useita tunteja. Ahkiota ei tarvitse vetää mukana ylös. Reitti huipulle kulkee kelkoilla ajettua pohjaa pitkin. Huippu on yksi harvoista paikoista, joissa toimii puhelinverkko. Vaeltajien onkin syytä vieroittautua facebookista, whatsappista ja kaikesta muustakin yhteydenpidosta ulkomaailmaan. 

En etukäteen ymmärtänyt, miten upea on Käsivarren erämaa talvella, myrskyineen ja poutasäineen. Jotenkin tiesin etukäteen, että tämä hiihtovaellus on se mun juttu ja reissu vain vahvisti sen tunteen. - Reetta

Opin tästä vaelluksesta, että talvisessa erämaassa ei tarvitse palella ja tavallista huonompikin hiihtäjä pärjää tuolla. Henkilökohtaisesti ei tarvinnut kertaakaan pelätä, vaan sai tarvittaessa mamoilla ja kävellä mäet alas ilman "häpeää" tai tunnetta että hidastaa porukkaa. - Eliisa

Pihtsusköngäs

Tulet ohittamaan vaelluksella 17 metriä korkean Pihtsusköngäs -vesiputouksen. Moni on ihaillut sen voimakkaita kuohuja kesäisin, mutta harva on päässyt ihailemaan sitä sen jäisessä talviasussa.

Molemmilla oppailla oli homma todella hyvin hallussa. Paikallistuntemus ja käsitys vallitsevista olosuhteista oli erinomaista. - Antti

Saivaara

Vaelluksella on mahdollisuus poiketa kiipeämään erikoisen näköiselle Saivaaralle. Sen seinämät ovat pystysuorat ja useita kymmeniä metrejä korkeat, mutta sen itäpäädystä pääsee kiipeämään huipulle suksilla. Huipulle kulkevan reitin molemmin puolin viettävät alas päätä huimaavan jyrkät rinteet. Näin hurjia korkeuseroja ei pääse ihailemaan suurilla tuntureilla. Suosittelen ehdottomasti Saivaaralle kiipeämistä kaikille jotka uskaltavat!

Kuva: Annemari Ahonen
Kuva: Annemari Ahonen

Leiriytyminen​

Etenemme turvallisesti tuvalta tuvalle. Meillä on aina määränpäässämme lukittu varaustupa, joka on varattu oman retkikuntamme käyttöön. Tuvissa on kamiinat, puuvarastot, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhellat ja ulkohuussit. Halutessasi sinulla on mahdollisuus kokeilla ja oppia talvitelttailun taitoja yöpymällä teltassa tuvan pihassa.

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta kaksi kätköä, jotka ovat reittimme varrella. Niistä ensimmäinen on Meekolla ja toinen Haltilla. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä! 

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

Sain ammennettua reissulta valtavan määrän "hiljaista tietoa", jonka avulla voin ensi talvena toteuttaa omatoimisia hiihtovaelluksia. Reissu ylitti kaikki odotukseni! Aluksi tuntui, että hinta ei ole ainakaan alakanttiin, mutta näin reissun jälkeen voin todeta, että vastinetta rahoille tuli enemmän kuin riittävästi! - Antti

Organisoin niin paljon töissä ja vapaa-ajalla, että olen valmis maksamaan lomasta, jossa ei tarvitse organisoida mitään. - Eliisa

Ikinä ei olisi tullut lähdettyä itsekseen tavivaellukselle, joten kaikki hienot kokemukset olisivat voineet yhtä hyvin jäädä saamatta ilman reissunjärjestäjää. - Annemari


Tulevat Haltin talvivalloitukset

Vaellusteni suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa / vaellus.

 • Haltin talvivalloitus 2019 - (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin talvivalloitus I/2020 - HAKU AUKI
 • Haltin talvivalloitus II/2020 - HAKU AUKI

Haku vuoden 2020 Haltin talvivalloitukselle on auki. Haku jatkuu 31.1.2020 saakka tai niin pitkään kuin on tarvetta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan haun tuloksista viimeistään 29.2.2020.

Tiedotan hakuprosessin etenemisestä Wild Adventures Northin Facebook -sivulla. Tykkää sivusta niin näet uusimmat julkaisut facebookin etusivullasi.

Haltin talvivalloitus 1/2020 & 2/2020 - ALUSTAVAT TIEDOT

 • Haltin talvivalloituksen I/2020 ajankohta: 13.-21.4.2020 (maastossa 14.-20.4.2020)
 • Haltin talvivalloituksen II/2020 ajankohta: 22.-30.4.2020 (maastossa 23.-29.4.2020)
 • Opaspalvelun hinta / asiakas: 450 € (sis. alv)
Opaspalvelun hinnasta 50 € (sis. alv) laskutetaan heti kun valittu hakija on ottanut paikan retkikunnassa vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman (ja sen liitteenä turvallisuussuunnitelman sekä kartan reitteineen ja leiripaikkoineen). Retkisuunnitelma jää asiakkaalle omaksi, vaikka hän peruisi osallistumisensa vaellukselle ja siksi maksua retkisuunnitelmasta ei peruutustilanteessa palauteta. Loppuosa opaspalvelun hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen kaikilta vaellukseen osallistuneilta.

 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Kilpisjärvellä Tundrean Saana-mökissä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €) (jokainen osallistuu tähän kuluun, vaikka ei käyttäisi varattua majoitusta)
 • vapaaehtoinen aamiainen 10 € (yht. 2 aamiaista 20 €) (voit syödä myös omia)
 • vapaaehtoiset liinavaatteet 10 € (yht. 2 yöltä 20 €) (voit tuoda myös omasi)
 • vapaaehtoinen ahkiovuokra 10 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 70 €) (tarvitsemme yhden ahkion kahta vaeltajaa kohti, joten edellä mainittu ahkion vuokrahinta voidaan jakaa kahdelle)
 • vapaaehtoinen suksivuokra 17,1 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 120 €, sis. tunturisukset, sauvat ja monot)
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat vuoden 2019 hintojen pohjalta tehtyjä arvioita. Lopulliset hinnat varmistuvat myöhemmin. Opaspalvelun hinta ei nouse.

Peruutustilanteessa asiakkaalta voidaan periä peruutusmaksu, jonka suuruus riippuu peruutusajankohdasta ja peruutuksen aiheuttamista kuluista (Laki matkapalveluyhdistelmistä 901/2017 15 §).

Alennuskampanjat

Tarjoan erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja.

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 45 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2020 useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta (säästät 45 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 22,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki tai jaa suoraan alta) julkaisun omalla seinälläsi. Huomioi että jakoasetuksen on oltava julkinen.

HAAVEILETKO HIIHTOVAELLUKSESTA LAPIN ERÄMAASSA, MUTTA: - et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset? - et...

Julkaissut Wild Adventures North Lauantaina 30. maaliskuuta 2019

TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 22,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään yhden suomenkielisen Instagram-käyttäjän TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

Retkikuntalaisen kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä hiihtotaitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta talvivaelluksesta ja ahkion vetämisestä suksilla, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet hiihtämään viikossa yli 100 km rajuissa korkeuseroissa. Tulet vetämään omia ja parisi varusteita ahkiossa vuorotellen parisi kanssa useita tunteja joka päivä. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa koetteleeko meitä aamusta iltaan jatkuva loskainen suojakeli.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

HUOM! Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopteri- tai moottorikelkkakyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.