Yläbanneri: Marko Takanen

Haltin talvivalloitus


Mahtava hiihtovaellus Käsivarren erämaan keväthangilla! 

Katso hinnat ja ajankohdat tämän esittelysivun lopusta. 

Kuvituskuva: Marko Takanen
Kuvituskuva: Marko Takanen

Haaveiletko hiihtovaelluksesta Lapin erämaassa, mutta:

 • et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset?
 • et tiedä minne ja mitä reittiä sinun kannattaisi lähteä hiihtämään?
 • et tunne ketään joka voisi lähteä mukaasi?
 • olet epävarma selviytymisestäsi erämaassa?
 • haluat muuten vain seikkailemaan Suomen upeimpaan luontoon mahtavan porukan kanssa?

Jos vastasit edes yhteen yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, eräopaskollegani Johanna Gustafssonin kanssa kehittämäni Haltin talvivalloitus voisi olla juuri sinulle sopiva opastettu hiihtovaellus. Et tarvitse omia suksia tai ahkiota, sillä halutessasi voit vuokrata ne paikan päältä.

Olen Petteri Veijonen, koulutettu eräopas ja Wild Adventures North:n perustaja. Luontomatkailuyritykseni nimen mukaisesti olen erikoistunut Haltin talvivalloituksen kaltaisiin villeihin seikkailuihin pohjoisessa. Se on pitkä ja vaativa hiihtovaellus Käsivarren erämaassa.

Toisin kuin monet muut luontomatkailuyrittäjät, en käytä motorisoituja huoltopalveluita, en kata eteesi maastossa valmista ruokapöytää, enkä siirrä puolestasi varusteitasi määränpäähän. Sen sijaan tarjoan sinulle autenttisen ja villin erämaakokemuksen sen kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Vien sinut kauniille ja jylhälle reitille.

Minun avullani sinun on mahdollista kokea vaellus, jollaiseen omat taitosi tai uskalluksesi ei riittäisi. Opastan sinua vaelluksen jokaisessa vaiheessa, alkaen valmistautumisesta, joka käynnistetään jo useita kuukausia ennen varsinaista vaellusta. Oppejani soveltamalla osaat jatkossa toteuttaa itsenäisesti omia hiihtovaelluksia erämaassa.

Haltin talvivalloitus on kaikkea tätä

 • Koko valmistautumisjakson aikana sinulla on välitön yhteys minuun ja voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan.

 • Opi lukuisia taitoja jotka eivät ole rahassa mitattavissa.

 • Vietä lumisessa tunturierämaassa 7 päivää ja 6 yötä.

 • Hiihdä yli 100 kilometriä.

 • Esittelen sinulle neljä Suomen suurinta tunturia. Halutessasi sinulla on mahdollisuus tällä reissulla valloittaa Haltin lisäksi monia muita huippuja.

 • Hyödynnä rautuvesien hyvät pilkkimahdollisuudet.

 • Näe lähietäisyydeltä poroja ja kiirunoita.

 • Juo puhdasta vettä suoraan luonnosta.

 • Nauti vastapaistetuista letuista ja muista retkikokkauksen antimista.

 • Näe ja koe Suomen suurin vapaasti putoava 17 metriä korkea Pihtsusköngäs -vesiputous aivan lähituntumasta sen talviasussa.

 • Majoitu ja nauti varaustupien lämmöstä, jotka ovat retkikuntamme käytössä.

 • Majoitu vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä Kilpisjärven Tundreassa, jossa käytössäsi ovat kaikki mukavuudet.

Opi itsenäiseksi erämaavaeltajaksi

Sen lisäksi että voit kysyä milloin tahansa apua mihin tahansa vaellukseen liittyvään asiaan, saat sähköpostiisi noin 30-sivuisen retkisuunnitelman sekä sen liitteenä turvallisuussuunnitelman ja kartan reitteineen ja leiripaikkoineen.

Tämän kattavan ja arvokkaan tietopaketin olen hionut nykyiseen muotoonsa vuosien kokemuksen ja useiden eräopaskollegoideni yhteistyön tuloksena. Se on joka vuosi kerännyt ansaitusti paljon positiivista palautetta. Yhtä kattavaa kirjallista aineistoa et todennäköisesti saa minkään muun luontomatkailuyrityksen retkillä.

Opit kaiken oleellisen pakkaamisesta, varusteista, retkiruoista, turvallisuudesta, hygieniasta, reitistä, aikatauluista, matkustamisesta, majoittumisesta, lupa- ja vakuutusasioista ja monista muista asioista.

Kirjallisen aineiston ja oppaasi konsultoinnin lisäksi sinulla on mahdollisuus opetella taitoja myös käytännössä vaelluksemme aikana. Puitteet ovat täydelliset esimerkiksi suunnistuksen, kalastuksen, eläin- ja kasvilajien tuntemuksen, eräkokkauksen ja monen muun taidon opetteluun. Kerro minulle tavoitteesi, niin teen parhaani auttaakseni sinua niiden toteuttamisessa!

Vaellusreitti

Vaelluksemme kulkee pitkin Kalottireitin kelkoilla ajettua huoltouraa. Käsivarren erämaan maasto on hyvin karua ja lähes täysin puutonta seutua. Tällä reitillä tulet näkemään neljä Suomen suurinta tunturia! Etenemme reippaasti, mutta nauttien kuitenkin samalla maisemista ja pitäen riittävästi taukoja. Ahkion vetäminen ja rajut korkeuserot ottavat voimille. Päivittäiset kulkumatkat vaihtelevat 10 kilometristä 17,9 kilometriin.

 • 1. Päivä: Kilpisjärvi - Saarijärven varaustupa (13,3 km)

 • 2. Päivä: Saarijärven varaustupa - Meekon varaustupa (17,9 km + mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 3. Päivä: Meekon varaustupa - Pitsusjärven varaustupa (10 km)

 • 4. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Halti - Pitsusjärven varaustupa (20,4 km)

 • 5. Päivä: Pitsusjärven varaustupa - Meekon varaustupa (10 km + toinen mahdollisuus käydä valloittamassa Saivaara)

 • 6. Päivä: Meekon varaustupa - Saarijärven varaustupa (17,9 km)
 • 7. Päivä: Saarijärven varaustupa - Kilpisjärvi (13,3 km)

Haltin valloitus

Haltin 1324 metrin korkeudessa olevan Suomen korkeimman kohdan valloittaminen suksilla on monille koko vaelluksen huippuhetki. Ylhäällä käynti ja lasketteleminen takaisin alas Pitsusjärven varaustuvalle kestää useita tunteja. Ahkiota ei tarvitse vetää mukana ylös. Reitti huipulle kulkee kelkoilla ajettua pohjaa pitkin. Huippu on yksi harvoista paikoista, joissa toimii puhelinverkko. Vaeltajien onkin syytä vieroittautua facebookista, whatsappista ja kaikesta muustakin yhteydenpidosta ulkomaailmaan. 

Kuvituskuva: Marko Takanen
Kuvituskuva: Marko Takanen

Pihtsusköngäs

Tulet ohittamaan vaelluksella 17 metriä korkean Pihtsusköngäs -vesiputouksen. Moni on ihaillut sen voimakkaita kuohuja kesäisin, mutta harva on päässyt ihailemaan sitä sen jäisessä talviasussa.

Saivaara

Vaelluksella on mahdollisuus poiketa kiipeämään erikoisen näköiselle Saivaaralle. Sen seinämät ovat pystysuorat ja useita kymmeniä metrejä korkeat, mutta sen itäpäädystä pääsee kiipeämään huipulle suksilla. Huipulle kulkevan reitin molemmin puolin viettävät alas päätä huimaavan jyrkät rinteet. Näin hurjia korkeuseroja ei pääse ihailemaan suurilla tuntureilla. Suosittelen ehdottomasti Saivaaralle kiipeämistä kaikille jotka uskaltavat! Jos päässä huimaa liikaa, voit vaihtoehtoisesti kulkea etuajassa seuraavaan leiripaikkaan.

Leiriytyminen​

Etenemme turvallisesti tuvalta tuvalle. Meillä on aina määränpäässämme lukittu varaustupa, joka on varattu oman retkikuntamme käyttöön. Tuvissa on kamiinat, puuvarastot, nukkumalaverit, patjat, kuivauspaikat, kaasuhellat ja ulkohuussit. 

Majoittuminen Kilpisjärvelle

Yövymme Kilpisjärvellä vaellusta edeltävänä ja sen jälkeisenä yönä. Olen kilpailuttanut puolestasi kaikki Kilpisjärvellä sijaitsevat majoituspalvelut ja hankkinut retkikunnallemme hyvät edut.

Geokätköilijöille

Geokätköilyn harrastajilla tai kyseisen harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneilla on erinomainen tilaisuus hakea erämaasta kaksi kätköä, jotka ovat reittimme varrella. Niistä ensimmäinen on Meekolla ja toinen Haltilla. Näin kaukana sivistyksestä olevia kätköjä saa harva kätköilijä tilaisuuden etsiä! 

Valokuvausharrastajille

Jos suunnittelet ottavasi vaellukselle mukaan laadukasta kuvauskalustoa, tarjoan apua kaluston kantamisessa. Voimme halutessasi sopia kuvaamasi materiaalin käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.

YouTubettajille ja bloggaajille

Jos sinulla on näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa (esim. YouTube tai blogi) ja suunnittelet tekeväsi vaelluksesta kanavallesi videon / blogiisi kirjoituksen, voimme halutessasi sopia tuottamasi sisällön käyttämisestä Wild Adventures Northin markkinoimiseen ja tarjoan sisällöllesi lisää näkyvyyttä.


Tulevat Haltin talvivalloitukset

Vaellusteni suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu mukaan. Hakijoista valitaan 10 osallistujaa / vaellus.

 • Haltin talvivalloitus 2019 - (LOPPUUNMYYTY)
 • Haltin talvivalloitus 1/2020 - HAKU AUKI
 • Haltin talvivalloitus 2/2020 - HAKU AUKI

Haku vuoden 2020 Haltin talvivalloitukselle on auki. Haku jatkuu 31.1.2020 saakka tai niin pitkään kuin on tarvetta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan haun tuloksista viimeistään 29.2.2020.

Tiedotan hakuprosessin etenemisestä Wild Adventures Northin Facebook -sivulla. Tykkää sivusta niin näet uusimmat julkaisut facebookin etusivullasi.

Haltin talvivalloitus 1/2020 & 2/2020 - ALUSTAVAT TIEDOT

 • Haltin talvivalloituksen 1/2020 ajankohta: 13.-21.4.2020 (maastossa 14.-20.4.2020)
 • Haltin talvivalloituksen 2/2020 ajankohta: 22.-30.4.2020 (maastossa 23.-29.4.2020)
 • Opaspalvelun hinta / asiakas: 550 € (sis. alv)
Opaspalvelun hinnasta 50 € (sis. alv) laskutetaan heti kun valittu hakija on ottanut paikan retkikunnassa vastaan. Tätä maksua vastaan hän saa omakseen retkisuunnitelman (ja sen liitteenä turvallisuussuunnitelman sekä kartan reitteineen ja leiripaikkoineen). Jos asiakas myöhemmin mistä syystä tahansa peruu osallistumisensa vaellukselle, maksua retkisuunnitelmasta ei palauteta. Loppuosa opaspalvelun hinnasta laskutetaan vaelluksen jälkeen kaikilta vaellukseen osallistuneilta. 

 • Muut kulut / asiakas:
 • majoitus Kilpisjärvellä Tundrean Saana-mökissä 34,65 € (yht. 2 yöltä 69,3 €) (jokainen osallistuu tähän kuluun, vaikka ei käyttäisi varattua majoitusta)
 • vapaaehtoinen aamiainen 12 € (yht. 2 aamiaista 24 €) (voit syödä myös omia)
 • vapaaehtoiset liinavaatteet 10 € (yht. 2 yöltä 20 €) (voit tuoda myös omasi)
 • vapaaehtoinen ahkiovuokra 10 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 70 €) (tarvitsemme yhden ahkion kahta vaeltajaa kohti, joten edellä mainittu ahkion vuokrahinta voidaan jakaa kahdelle)
 • vapaaehtoinen suksivuokra 20 € / vrk (yht. 7 vrk:lta 140 €, sis. sukset, sauvat ja talvikumisaappaat) (jos vuokraajia on 7 tai enemmän, alennusta saa max 30%)
 • henkilökohtaiset varuste- ja matkakulut

HUOM! Yllä listatut "muut kulut" ovat vuoden 2019 hintojen pohjalta tehtyjä arvioita. Lopulliset hinnat varmistuvat myöhemmin. Opaspalvelun hinta ei nouse.

Maksaminen on mahdollista myös Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla (katso lisätietoja täältä). 

Alennuskampanjat

Tarjoan erilaisia alennuksia ja arvontoja, joiden edut voivat olla yhteensä useiden kymmenien eurojen arvoisia! Alennusprosentti koskee vain yllä mainittua opaspalvelun hintaa, ei muita kuluja.

KAVERIALENNUS:

Kutsu yksi tai useampi kaverisi mukaan vaellukselle. Jos tulette valituksi yhdessä, saat itsellesi ja kavereillesi -5 % alennetun hinnan (kahdestaan säästätte yhteensä 55 €, isommalla porukalla vielä enemmän).

KANTA-ASIAKASALENNUS:

Jos osallistut vuonna 2020 useammalle kuin yhdelle vaellukselleni tai jos olet ollut aikaisemmin mukana jollain vaelluksellani, saat automaattisesti -10 % alennusta (säästät 55 €).

JAA FACEBOOKISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Facebook -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan jakamalla TÄMÄN (avaa linkki tai jaa suoraan alta) julkaisun omalla seinälläsi. Huomioi että jakoasetuksen on oltava julkinen.

HAAVEILETKO HIIHTOVAELLUKSESTA LAPIN ERÄMAASSA, MUTTA: - et ole varma mitä kaikkia varusteita ja ruokia tarvitset? - et...

Julkaissut Wild Adventures North Lauantaina 30. maaliskuuta 2019

TAGAA INSTAGRAMISSA JA VOITA ITSELLESI ALENNUSHINTA:

Kaikkien Instagram -kampanjaan osallistuneiden ja valituksi tulleiden kesken arvotaan -5 % alennettu hinta (säästät 27,5 €). Osallistut kampanjaan tagaamalla vähintään yhden suomenkielisen Instagram-käyttäjän TÄMÄN (avaa linkki) kuvan kommentteihin.

KRYPTOVALUUTTA-ALENNUS:

Wild Adventures North edistää lohkoketjuteknologian leviämistä ihmisten arkipäiväiseen käyttöön. Kun maksat Bitcoinilla, Ethereumilla tai Litecoinilla, olet oikeutettu 1 %:n kryptovaluutta-alennukseen. Tarjoan maksaville asiakkailleni ilmaista neuvontaa kryptovaluuttojen hankkimisessa ja käyttämisessä (katso lisätietoja täältä).

Retkikuntalaisen kriteerit

Hakemalla mukaan vaellukselle sitoudut täyttämään seuraavat kriteerit:

 • Tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa haastavissakin olosuhteissa.

 • Fyysinen ja psyykkinen kuntosi sekä hiihtotaitosi on riittävä vaelluksellamme selviytymiseen. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta talvivaelluksesta ja ahkion vetämisestä suksilla, sinulla on oltava jotain muuta taustaa, joka riittävästi tukee vaelluksella selviytymistä. Tulet hiihtämään viikossa yli 100 km rajuissa korkeuseroissa. Tulet vetämään omia ja parisi varusteita ahkiossa vuorotellen parisi kanssa useita tunteja joka päivä. Lisäksi olet täysin erämaan keliolosuhteiden armoilla, etkä voi vaikuttaa koetteleeko meitä aamusta iltaan jatkuva loskainen suojakeli.

 • Sinulla ei ole sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka haittaavat vaellusta. Esimerkiksi liiallinen ylipaino, vakavat selkä-, polvi- ja lonkkavaivat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja tasapaino-ongelmat ovat esteenä osallistumiselle.

 • Et käytä vaelluksen aikana alkoholia humalanhakuisesti. Huumausaineita et käytä lainkaan.

HUOM! Osallistujan kriteerit on asetettu sinun ja koko retkikunnan viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Jos vaelluksen aikana käy ilmi, että et täytä kriteereitä, opas määrää sinut hankkiutumaan pois erämaasta helikopteri- tai moottorikelkkakyydillä. Wild Adventures North ei korvaa kyytiä ja laskuttaa keskeytyneestä vaelluksesta täyden hinnan.